glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Cetatea Colţ şi staţiunea Râuşor vor fi aduse în atenţia turiştilor. Turismul, o gură de oxigen pentru comuna Rîu de Mori

Zonă cu un puternic nucleu turistic, comuna Rîu de Mori are, începând de ieri, un Centru de Informare Turistică funcţional. Acesta este menit să atragă potenţialii turişti, dar şi să îi îndrume spre obiectivele turistice de interes.

Pentru construirea Centrului de Informare Turistică, administraţia locală din comuna Rîu de Mori a accesat finanţare europeană, prin măsura 313 “Încurajarea activităţilor turistice”. Înfiinţarea centrului are ca obiectiv dezvoltarea activităţilor turistice în cele trei comune partenere, respectiv Rîu de Mori, Sântămărie Orlea şi Sarmizegetusa, precum şi creşterea atractivităţii turistice a spaţiului rural.
“Centrul de Informare Turistică a beneficiat de finanţare europeană, prin măsura 313, în valoare de 200.000 de euro. Din aceşti bani s-a construit clădirea, dar se asigură şi promovarea acestuia, prin montarea a 62 de panouri publicitare, pe drumul naţional care leagă Haţegul de Petroşani, dar şi pe cel care duce de la Haţeg la Caransebeş. Iar printr-o colaborare cu proprietarii de pensiuni din comunele Rîu de Mori, Sântămărie Orlea şi Sarmizegetusa, le oferim acestora, prin Centru, promovare gratuită. Prin aceasta modalitate, sperăm să atragem mai mulţi turişti în zonă”, susţine primarul comunei Rîu de Mori, Niculiţă Mang.

Cetatea Colţ, “perla” comunei Rîu de Mori

Una dintre atracţiile turistice, pe care edilii locali speră să o pună mai bine în valoare cu ajutorul Centrului de Informare Turistică, este Cetatea Colţ, considerată de aceştia un loc încărcat de istorie şi un reper în literatura universală.
“Toate cele trei comune sunt încărcate de istorie. Nu vreau să minimalizez în niciun fel importanţa covârşitoare a comunei Sarmizegetusa şi a cetăţilor dacice, dar, pe de altă parte, nu pot să ignor importanţa Cetăţii Colţ în dezvoltarea turismului din zona noastră. Cetatea Colţ şi-a lăsat amprenta asupra formării poporului român, prin cnezatele şi voievodatele Cneazului Cândea, care a construit această fortăreaţă, dar a devenit celebră prin scrierile din romanul Castelul din Carpaţi, al scriitorului Jules Verne. Acest roman a lansat o serie de legende care au adus în zonă nenumăraţi turişti. Mulţi au venit pentru a vizita locurile în care s-a înfiripat povestea de dragoste dintre Jules Verne şi frumoasa româncă Luiza, care şi-a părăsit, în ziua nunţii, viitorul soţ pentru a se dărui lui Jules Verne. Sunt poveşti şi întâmplări care, exploatate la adevărata lor valoare, ar putea aduce mulţi turişti în aceste locuri”, explică edilul-şef al comunei Rîu de Mori.

Biserica Ortodoxă din Ostrovel a fost sfinţită

Duminica trecută a fost prilej de mare sărbătoare în satul Ostrovel din comuna Rîu de Mori, unde Biserica Ortodoxă a fost sfinţită, în urma lucrărilor de reabilitare. Deşi este construită de mai bine de 100 de ani, în lăcaşul de cult nu a fost făcută nicio slujbă de sfinţire. Edilii locali au lucrat mai bine de trei ani la reabilitarea bisericii, dar au reuşit să ofere enoriaşilor un loc decent de rugăciune, cu strane noi, altar nou şi duşumele schimbate.

Back to top button