glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Cetate Deva o ia de la capăt în Liga a treia

După un sezon cu multe frământări la echipă, în care pe banca tehnică s-au perindat patru antrenori (dacă socotim şi interimatul lui Bortiş), CNS Cetate Deva a terminat campionatul pe locul 6 în seria a patra a Ligii a treia. A fost o clasare identică cu cea din sezonul precedent, primul de la revenirea în acest eşalon, deoarece pe finalul de sezon echipa a pierdut trei puncte „la masa verde” la meciul cu UTA II. Cu aceste trei puncte Cetate ar fi fost pe locul 4, oricum în afara podiumului şi departe de obiectivul propus, promovarea în Liga a doua.

În timp ce încă se desfăşoară meciurile de baraj interjudeţene pentru promovarea în Liga 3 (s-a jucat turul, iar sâmbăta care vine e programat returul), conducerea clubului devean pregăteşte deja startul în viitorul sezon, unul în care ambiţiile la Cetate au rămas aceleaşi, vizând accederea în eşalonul doi al fotbalului românesc. Săptămâna aceasta, joi sau vineri, va avea loc instalarea oficială a noului antrenor, Gheorghe Barbu, cu care conducerea clubului s-a înţeles de principiu. Gheorghe Barbu este binecunoscut iubitorilor de fotbal din Deva şi nu numai, fiind cel care a condus echipa (care pe atunci se numea Mureşul) la ultima ei prezenţă în Liga secundă.

Până atunci, aşa cum am promis, revenim în ziarul nostru cu rememorarea parcursului formaţiei devene în sezonul competiţional 2016 – 2017.

Multe plecări şi multe veniri în intersezon

Din echipa nou promovată care realizase un retur senzaţional în campionatul precedent au plecat în vara trecută practic jumătate dintre titulari plus antrenorul Marius Sîrbu, în locul lor fiind aduşi câţiva jucători „cu cotă bună”, iar pe banca tehnică a fost instalat Ciprian Pepenar. La Cetate au venit printre alţii Bodea, Pistol, Kereki, Vaştag sau Velici plus „legiunea hunedoreană” Tecsi, R. Cristian, Ionică şi Bloj de la desfiinţata FC Hunedoara. Pe finalul turului, mai precis la ultimele patru etape, a ajuns la echipă şi cel mai aşteptat transfer al anului din întreg fotbalul românesc, am putea spune, Ousmane N’Doye, cel care a confirmat toate aşteptările, înscriind nouă goluri în cele patru meciuri în care a jucat. Nu acelaşi lucru se poate spune însă şi despre alte transferuri, de câţiva dintre aceştia clubul devean despărţindu-se după numai câteva etape, cazul lui Velici, adus cu statut de mare golgeter, fiind în acest sens un exemplu de deziluzie.

Start ratat, finiş excelent în turul de campionat

Din păcate, Cetate a pornit cu stângul sezonul oficial din toamna anului trecut, înregistrând două înfrângeri dure, 1 – 3 pe teren propriu cu Galda şi 1 – 5 la Timişoara cu Poli II, rezultate care l-au costat postul pe antrenorul Pepenar după numai două etape. A urmat pe banca tehnică un cuplu interimar alcătuit din preparatorul fizic Marius Bortiş şi antrenorul cu portarii Petru Clep, timp în care echipa a trecut în Cupa României de Şoimii Lipova şi a înregistrat prima victorie în campionat, 1 – 0 cu Pandurii II, în schimb a suferit o nouă corecţie drastică, 3 – 6 la Sebiş cu Naţionalul, una dintre contracandidatele la promovare.

Cu numai trei puncte adunate în primele patru etape, Cetate s-a „restartat” prin aducerea antrenorului Viorel Tănase. Debutul noului tehnician a fost unul cu dreptul, 2 – 1 cu Performanţa Ighiu, plus încă un tur de Cupă trecut după victoria la lovituri de departajare cu Internaţional Băleni. A urmat însă o serie neagră, în care echipa a adunat doar un punct în trei meciuri (0 – 1 la Lugoj, 0 – 0 acasă cu Ripensia după un gol valabil anulat devenilor şi 0 – 3 la Reşiţa) şi a fost eliminată din Cupa României (înfrângere logică cu prim divizionara Gaz Metan Mediaş, după o primă repriză foarte bună realizată de deveni).

A venit însă un forcing extraordinar în ultimele cinci etape ale turului de campionat, cu tot atâtea victorii: 1 – 0 cu UTA Bătrâna Doamnă II, 2 – 0 cu Millenium Giarmata, 4 – 2 la Gloria Lunca Teuz Cermei, 3 – 1 cu Unirea 1924 Alba Iulia şi 6 – 2 la Nuova Mama Mia Becicherecu Mic, iar Cetate intra iarăşi puternic în calculele promovării, terminând prima jumătate a campionatului la doar cinci puncte în urma liderului Naţional Sebiş.

Promovare ratată în judeţul Alba

Au urmat alte „mişcări de trupe” în pauza de iarnă, lotul lui Cetate suferind schimbări masive. Au plecat pe parcursul turului sau la sfârşitul acestuia Velici, Pistol, Kereki, Blaga, Dosan, Vîrtan, Vajda, Şaucă, Lintaru, Chitaru şi Sahru, în locul lor fiind aduşi alţi jucători: Agache de la Buzău, Salif Nogo de la Oradea,

Stoenac de la Juventus Bucureşti, juniorii Blănaru de la Galaţi şi Leucian de la Timişoara, Kelemen – revenit de la Băiţa, plus un întreg contingent de la Performanţa Ighiu, Făgărăşanu şi Boldea –„repatriaţi” la Deva, Cornea şi Szekely.

Nici debutul în retur nu fost unul pozitiv, pentru că Cetate a pierdut la Galda de Jos un meci cu un imens scandal legat de arbitraj, fiind învinsă dintr-un penalty după un joc în care a evoluat practic de la început în nouă oameni. Din nou echipa a legat după aceea o serie de trei victorii: 2 – 0 cu ACS Poli II, 2 – 1 la Târgu Jiu cu Pandurii II şi 1 – 0 Naţional Sebiş şi astfel devenii au ajuns la numai un punct în spatele liderului la zi, Şcolar Reşiţa.

A venit însă a doua deplasare în judeţul Alba, cea de la Ighiu, în care Cetate a pierdut în faţa celor de la Performanţa cu acelaşi scor de 1 – 0 ca la Galda, cu un gol primit în minutul 88 dintr-un penalty (corect acordat). Victoria asupra Lugojului (3 – 1) a mai oferit ceva speranţe, spulberate însă în etapa următoare în deplasarea cu Ripensia, echipă care avea să câştige campionatul şi să promoveze în Liga a doua. Înfrângerea cu 4 – 1 a însemnat şi despărţirea de antrenorul Viorel Tănase, care de la Deva a ajuns ulterior pe banca Stelei – sau FCSB, cum se numeşte mai nou – pentru că aşa se scrie unori istoria în fotbal.

Cu şanse pur teoretice rămase la promovare, Cetate a abordat ultimele patru etape cu N’Doye în postura de antrenor-jucător. Cu el mai mult pe bancă decât pe teren, Deva a avut alte patru victorii consecutive: 2 – 1 cu Şcolar Reşiţa, 3 – 2 cu UTA Bătrâna Doamnă II, 2 – 0 cu Millenium Giarmata şi 1 – 0 cu Gloria Lunca Teuz Cernei. Seria a fost oprită de o a treia deplasare în judeţul Alba, pierdută – culmea – cu acelaşi 0 – 1 ca şi cele două precedente, în faţa Unirii 1924, dar deja rezultatele nu mai contau demult. Deva a încheiat campionatul cu o victorie pe teren propriu, 2 – 0 cu Nuova Mama Mia Becicherecu Mic, însă pentru Cetate lucrurile nu se terminaseră aici. Echipa a pierdut cu 3 – 0 meciul cu UTA pentru folosirea în ultimele minute a lui Boldea, care avea acumulate patru cartonaşe galbene şi implicit nu avea drept de joc, aşa că echipa deveană a căzut de pe locul 4 pe locul 6 în clasament.

Cu noutăţi referitoare la tot ceea ce priveşte noul sezon competiţional 2017 – 2018, aceasta însemnând componenţa lotului lui CNS Cetate, cu veniri şi plecări ale jucătorilor, programul jocurilor amicale de verificare din această vară, obiectivele şi gândurile conducerii clubului şi ale noii conduceri tehnice vom reveni zilele următoare în „Glasul Hunedoarei”.

Tags

Vezi și

Close