glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Centrul de Îngrijire de la Păclișa, o investiție blocată

Consiliul Județean Hunedoara a alocat, în ședința extraordinară de ieri, suma de 32.000 de lei pentru actualizarea proiectului tehnic și a devizului general la Centrul de Îngrijire și Asistență (CIA) numărul 2 Păclișa, unitate aflată în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara. Deși lucrările de renovare a acestei clădiri au început în anul 2013, nici până acum investiția nu a fost dată în folosință. Investiția de la Păclișa a ajuns în atenția procurorilor DNA în primăvara anului 2015, după ce Curtea de Conturi a descoperit nereguli în derularea lucrărilor.

Clădirea nr. 2 de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Păclişa a fost renovată şi este funcţională, însă din cauza unor neînţelegeri între constructorul şi conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, aceasta nu poate fi folosită. Renovările au început în anul 2013 şi clădirea ar fi putut funcţiona deja, însă recepţia lucrării nu a fost făcută, iar corpul stă gol de doi ani. În acelaşi timp, pacienţii de acolo sunt nevoiţi să stea în condiţii insalubre. În vara anului 2016, lucrările erau finalizate în proporție de peste 90%, dar clădirea nu a fomedalion-boborast dată în folosință nici până astăzi. „E o lucrare care a fost executată cu extrem de multe detalii pe care dirigintele de șantier nu le-a semnat, unele semnate și preluate de fosta conducere, altele nepreluate. În acea clădire s-au investit bani. Clădirea ar trebui să aibă o utilitate, numai că toate lucrurile trebuie făcute conform legii, de aceea trebuie găsită o soluție pentru a explicita situația de lucrări existentă și să intrăm în legalitate. Situația acelei clădiri este monitorizată și de alții, nu numai de Consiliul Județean. Vrem să o monitorizăm în același fel ca toate celelalte organe ale statului”, a spus, ieri, președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora (foto medalion).

Investiție aflată în atenția DNA

În luna aprilie a anului 2015, procurorii DNA Alba Iulia au descins la Centrul de Îngrijire și Asistență de la Păclișa, imediat după o percheziție făcută la Consiliul Județean. Investiția derulată acolo a costat suma de 2,2 milioane de lei și a fost făcută de firma Bau Decolux Prest SRL. Contractul a fost finanțat de Ministerul Muncii. La cea vreme, după încheierea verificărilor la faţa locului, procurorii au şi ridicat  documente care vizează încredinţarea, executarea, recepţionarea şi derularea investiţiei.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara are trei astfel de centre la Păclişa. Imediat ce va deveni funcţională, în clădirea CIA2 vor fi mutate persoanele care ocupau unul din celelalte două corpuri, în scopul începerii lucrărilor de renovare la blocul eliberat.

Centrul de Îngrijire şi Asistenţă nr. 2 Păclişa este o unitate rezidenţială de asistenţă socială care are rolul de a asigura sprijin şi servicii de asistenţă socială persoanelor adulte cu handicap, aflate în dificultate, prin creşterea şanselor recuperării şi integrării acestora în familie sau în comunitate.

Tags