glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Cel puţin teoretic, devenii au învăţat cum să sorteze, selectiv, deşeurile

Devenii au  devenit extrem de conștiincioși când vine vorba de selectarea gunoiului. Aceștia susțin că toată lumea ar trebui să facă asta, în primul rând pentru păstrarea curățeniei, dar și pentru a proteja natura. Un studiu recent arată că 60 la sută dintre români și-au făcut un obicei din a sorta deșeurile menajere. Devenii nu fac rabat de la regulă.

Pubelele subterane instalate, de curând, în mai multe zone din municipiul reşedinţă de judeţ sunt pe placul locuitorilor, care au început, uşor-uşor, să înţeleagă ce înseamnă selectarea propriu-zisă a deşeurilor menajere.
Pro-reciclare Andreas Ognean, un tânăr devean, spune că s-a obişnuit rapid cu ideea selectării deşeurilor menajere. „Eu selectez gunoiul când ies din casă, pentru că mi se pare normal să fac acest lucru. Trebuie să ajungem și noi la un anumit standard, care se regăseşte în ţările mai civilizate. A ajutat mult şi instalarea acelor pubele verzi, galbene şi albastre, care te îndeamnă practic să îţi selectezi deşeurile. Și doamna Voichița Manea selecteză gunoiul înainte de a-l arunca. „Mi-am făcut o obișnuință din a selecta gunoiul. Când merg la tomberon, merg cu mai multe pungi, cu sticle, cu hârtie. Este de bun-simț să faci asta. Cred că trebuie să învățăm să ne respectăm și să păstrăm curățenia orașului”, afirmă hunedoreanca. O altă locuitoare a Devei, Diana Plaoși, este de părere că oamenii ar trebui să preia modelul ţărilor din vest, care nu au mari probleme în acest domeniu: „Selectăm gunoiul încă de dinaintea introducerii acestor containere moderne. Trebuie să învățăm să fim mai civilizați cu lucrurile acestea. Ar trebui să luăm exemplu de la cei din străinătate. La capitolul acesta sunt impecabili”, susține tânăra. Doamna Ecaterina Negoci din Deva susține că preferă să meargă mai mult pe jos pentru a ajunge la contanierele selective, instalate de curând. „Prefer să merg pe jos mai mult pentru a duce gunoiul și a-l arunca așa cum trebuie. Ne-am făcut un obicei din treaba asta. Noi nu avem chiar lângă bloc containerul, de aceea preferăm să mergem până acolo unde le putem arunca selectiv. Sunt și oameni care nici nu au bunăvoința să își ducă mizeria până la coș, și ne trezim că îl aruncă din mașină, din mers, pe stradă. Ar fi bine dacă ar putea fi amendate astfel de persoane, trebuie să ajungem și noi la nivelul oamenilor din străinătate”, conchide aceasta.