glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Cel mai sărac judeţ al României. Hunedoara, pe ultimul loc în topul bogăţiei

Statisticile economice ale anului 2012 grupate în topurile de anul trecut ale celor mai prestigioase publicaţii de profil din România plasează judeţul Hunedoara pe ultimul loc din ţară în ceea ce priveşte marile averi.

Niciun hunedorean nu mai apare printre primii 300 de bogaţi ai României, judeţul Hunedoara fiind plasat pe ultimul loc în ceea ce priveşte averea celor mai înstăriţi oameni de afaceri.

Săracii bogaţi ai Hunedoarei

Cei mai bogaţi hunedoreni, luaţi în calcul de publicaţia „Capital”, cumulează o avere de 23,5 milioane de euro, ceea ce plasează judeţul pe ultimul loc în clasament fără niciun reprezentant între primii 300. Deasupra Hunedoarei sunt situate judeţe cu potenţial economic inferior cum ar fi Călăraşi, Suceava, Botoşani sau Giurgiu. Singurul hunedorean prezent în topul afaceriştilor din România este brădeanul Florin Talpeş, cu afaceri în domeniul IT în Bucureşti. În anii trecuţi, în clasamentul celor mai bogaţi români figurau mai mulţi hunedoreni începând cu fostul politician şi prefect Aurelian Serafinceanu, controversatul interlop Alin Simota şi omul de afaceri Alin Popa. Averea lui Serafinceanu s-a diminuat considerabil odată cu retragerea acestuia din viaţa politică. Alin Simota a fost arestat ceea ce a dus la pierderea unei părţi considerabile din averea acestuia. Imperiul Edy Spedition a intrat în insolvenţă imediat după decesul fondatorului acestuia Alin Popa.

Metodă de evaluare

La calcularea averilor, Capital a ţinut cont atât de valoarea participaţiilor în companii, cât şi de valoarea bunurilor mobile şi imobile. Pentru evaluarea afacerilor s-au folosit multiplicatori de EBITDA – utilizați de companiile de audit și de consultanță pe piața de fuziuni și achiziții – diferiţi pentru fiecare industrie, actualizaţi în funcţie de potenţialul de creştere/scădere al sectoarelor respective sau de valorile de piaţă confirmate în cazul realizării unor tranzacţii recente în domeniile respective. Pentru averea personală s-au luat în calcul (acolo unde milionarii au colaborat cu redactorii Capital şi unde s-au putut verifica informaţiile) şi bunurile imobile (terenuri, clădiri) deţinute de milionari şi de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, precum şi conturile bancare. S-a ţinut cont şi de valoarea datoriilor. Metoda de evaluare este prezentată detaliat în paginile Top 300 cei mai bogaţi români.