glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Cel mai mare parc industrial din Vestul ţării este încă gol

Primăria oraşului Călan a reuşit ceea ce, în urmă cu 15 ani când se prăbuşea combinatul din localitate, părea imposibil: un parc industrial pe 40 de hectare. Greul nu s-a terminat însă. Investitorii nu se-nghesuie, deocamdată, situaţie similară cu cea de la Hunedoara, pe noul sit industrial.

Parcul Industrial Călan a fost construit pe 40 de hectare într-o zonă extrem de dificilă din cauza ruinelor vechiului combinat siderurgic din care, cu vreo 15 ani în urmă, s-a scos doar fierul, iar molozul şi structurile greu de valorificat rapid au rămas. A fost nevoie de o investiţie de 64 de milioane de lei (mare parte din sumă provenind din fonduri europene) pentru ca suprafaţa de 40 de hectare să fie ecologizată şi pregătită pentru a găzdui noi hale.

Avantajul care se transformă în dezavantaj

Pentru a fi şi mai competitiv, proiectul pentru parcul industrial de la Călan a prevăzut şi construirea unei clădiri administrative pentru susţinerea afacerilor, precum şi a unei hale şi a două spaţii de depozitare care să le fie închiriate investitorilor ce nu doresc, sau nu au posibilitatea să-şi ridice structuri proprii. Halele se pare că sunt acum un impediment pentru un prim investitor care ar dori să vină în parcul industrial de la Călan. Conform surselor noastre ar fi vorba despre o mare companie în domeniul „imobiliarelor industriale”, care ar avea nevoie de o suprafaţă cuprinsă între 6 şi 11 hectare pe care să o gestioneze, dar pe care o încurcă amplasarea actuală a halelor parcului, aşa că le-ar dori relocate. Primarul Călanului, Adrian Iovănesc, a refuzat să facă vreo declaraţie pe această temă, motivând că discuţiile nu au ajuns încă la faza detaliilor concrete.

10 ani de zbateri

Ideea unui parc industrial la Călan a fost enunţată „cu subiect şi predicat” de către reprezentanţi ai Guvernului la începutul lui 2006. Abia după doi ani Primăria a reuşit să intre în posesia celor 40 de hectare de pe platforma vechiului combinat (decimat „experimental” de guvernarea CDR 1996 – 2000, prin metoda privatizării pe bucăţi).

Cererea de finanţare a fost depusă în 2010, iar lucrările efective au început în noiembrie 2012. Pe lângă utilităţile existente, parcul industrial de la Călan, considerat cel mai mare din regiunea de Vest a României, se poate lăuda cu o legătură directă la reţeaua naţională de căi ferate, cu faptul că este lângă DN 66 şi cu amplasarea la o distanţă mică faţă de autostradă – doar 12 kilometri.

Tags