glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

CEH moare, dar are o strategie de dezvoltare

Premierul României, Mihai Tudose, are pe masă strategia privind Complexul Energetic Hunedoara întocmită de managerii societăţii. De data aceasta nu mai este vorba despre o strategie de salvare de la faliment, nici măcar despre una de restructurare, ci este numită „strategie de dezvoltare”, semn că, în faţa datoriilor de aproape 2 miliarde de lei pe care le are Complexul, doar gândirea hiper-pozitivă şi o minune ar mai putea salva cu adevărat societatea.

Conform declaraţiilor făcute de managerul CEH, Viorel Stancu, pentru „Glasul Hunedoarei”, pe 20 noiembrie administraţia companiei a transmis atât Ministerului Energiei, cât şi Cabinetului prim – ministrului „o strategie de dezvoltare a complexului energetic” care se bazează, în mare parte, pe ideea că, până la urmă, Comisia Europeană va proroga termenul de 31 decembrie 2018, până la care ar fi trebuit închise toate exploatările de huilă care nu sunt viabile din punct de vedere strict economic.

Ideile secundare ale strategiei sunt separarea activităţii miniere de cea energetică, din punct de vedere juridic, şi efectuarea unor investiţii de cel puţin 115 milioane de lei atât în retehnologizarea minelor, cât şi în conformarea Termocentralei Mintia la normele de mediu.

Alţii sunt şi mai dependenţi de huilă

„Pe 20 noiembrie am transmis la Bucureşti o strategie de dezvoltare a CEH. Ea este realizabilă în măsura în care se găsesc soluţii pentru investiţiile necesare atât pentru minerit cât şi pentru sectorul energetic. E vorba de retehnologizare, în principal, iar suma necesară e undeva între 100 şi 115 milioane de euro, cu aproximaţie. În ce priveşte numărul exploatărilor miniere, sunt luate în calcul mai multe variante. Se poate să mergem mai departe doar cu cele două care sunt considerate viabile, dar este posibilă şi o continuare a activităţii cu toate cele patru. La nivel european există state în situaţii asemănătoare cu cea din România. Polonia, de exemplu, îşi produce 85 la sută din energie din cărbune (în România, anul acesta, cărbunele a reprezentat, în medie 30 la sută din resursele folosite la producţia de energie). La nivel european este foarte posibil să apară o nouă decizie privind exploatările pe huilă şi să se accepte faptul că acestea sunt necesare şi că nu pot funcţiona fără subvenţionare. Acest fapt este valabil peste tot în Europa, nu doar în România”, declară Viorel Stancu.

Moştenire grea, acumulată în doar trei ani

Managerul CEH mai spune că şi demersurile privind divizarea juridică a minelor de termocentrale sunt într-o fază destul de avansată, iar aceasta ar putea avea loc în 2018, urmând să dureze între 6 şi 12 luni „în funcţie de forma sub care se va face divizarea”.

La doar câteva luni după ce a luat fiinţă în forma actuală (termocentrale plus exploatări miniere), Complexul Energetic Hunedoara a început să producă în pierdere, din cauză că a fost „aruncat” pe piaţa liberă de energie fără ca, mai întâi, să fie retehnologizat, astfel încât să facă faţă concurenţei măcar câteva luni pe an. A intrat şi a ieşit de mai multe ori în (din) insolvenţă pe parcursul lui 2016, fiind invocate, la acea vreme, datorii de 1,7 miliarde de lei (aproape 400 de milioane de euro). Cu toate că a recurs la reduceri de personal şi a avut „noroc” cu o iarnă geroasă şi o vară secetoasă (timp în care a livrat energie în sistem la preţuri situate binişor peste costurile sale de producţie), situaţia economică de ansamblu a Complexului nu s-a îmbunătăţit aproape deloc.