NEWS ALERT:
Home / Actualitate / CEH e în pericol să-şi oprească termocentralele în Ajun de Crăciun
Ieri la amiază, angajaţii de la Mintia nu ştiau dacă, de mâine încolo, vor mai putea produce sau nu energie electrică şi termică (foto – arhivă)
Ieri la amiază, angajaţii de la Mintia nu ştiau dacă, de mâine încolo, vor mai putea produce sau nu energie electrică şi termică (foto – arhivă)

CEH e în pericol să-şi oprească termocentralele în Ajun de Crăciun

Complexul Energetic Hunedoara nu a reuşit ieri să obţină reintrarea în insolvenţă solicitată la Tribunal. Judecătorul sindic a amânat pronunţarea pentru data de 27 decembrie. Ieri, în jurul orei 15.00, managerul CEH, Michael Melczer, era aproape convins că va fi nevoit să decidă oprirea termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni. Asta ar însemna rămânerea în frig a peste 6.000 de familii din Deva şi a încă 2.100 plus şcoli şi grădiniţe în Petroşani. Ca să nu mai vorbim de faptul că România ar trebui să importe 500 de MgWh pentru zona de vest a ţării.

Administraţia CEH se aştepta ca astăzi Tribunalul Hunedoara să decidă reintrarea în insolvenţă a companiei, iar astfel să iasă din blocajul financiar în care a intrat în noiembrie. Momentul era aşteptat încă din 7 decembrie, dar o solicitare de intervenţie făcută de Sindicatul „Noroc Bun” Livezeni, care se opune insolvenţei, a prelungit judecarea cauzei. Solicitarea a fost respinsă, dar termenul pentru pronunţare a fost amânat pentru 27 decembrie. Încă de la începutul lunii noiembrie, când, tot printr-o decizie judecătorească, a fost scos din insolvenţă, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu un blocaj financiar. CEH a reuşit să oprească executările silite ale creditorilor săi pe 29 noiembrie. De atunci, toţi banii pe care CEH ar trebui să-i încaseze sunt blocaţi la sursă (nu merg nici la titular şi nici la creditorii acestuia, cu excepţia sumelor destinate plăţilor salariale).

Termocentralele rămân fără gaz?

Managerul CEH, Michael Melczer, spune că cea mai gravă problemă o reprezintă furnizarea gazului metan pentru termocentrale, materie necesară în procesul de ardere a huilei pentru producerea de energie electrică şi termică. „Problema este că Romgaz este «stat în stat» şi cere plata gazului în avans. În tot acest timp de când ne confruntăm cu situaţia asta extrem de dificilă, noi am mai făcut nişte plăţi, dar nu ne putem asuma la nesfârşit asemenea decizii. Şi Romgaz este companie de stat, am discutat zile şi nopţi la rând cu oficiali guvernamentali pentru găsirea unei soluţii, dar, până la acest moment, degeaba. Noi avem gazul asigurat până marţi la ora şase. De miercuri nu o să mai putem plăti gazul. În condiţiile existente la ora la care discutăm, nu văd altă soluţie decât oprirea termocentralelor şi măsuri de strictă necesitate pentru securitatea în subteran. Prin refuzul intrării noastre în insolvenţă ni se refuză, practic, dreptul la existenţă. Spun asta pentru că insolvenţa este o măsură de protecţie a CEH, a celor 5.200 de angajaţi şi a miilor de beneficiari ai agentului termic furnizat de cele două termocentrale. Acum, prioritar pentru noi este să nu moară oameni în subteran”, a declarat Michael Melczer pentru „Glasul Hunedoarei” ieri în jurul orei 15.00.

Spre seară, CEH a emis un comunicat în care arată că termenul de judecată stabilit 27 decembrie „echivalează cu colapsul societăţii” şi că a solicitat preschimbarea acestuia pentru o dată mult mai apropiată. „Având în vedere faptul că situaţia financiară şi economică a societăţii se agravează cu fiecare zi în care lipsa de lichidităţi face imposibilă achiziţionarea materiilor prime şi materialelor de strictă necesitate şi fără de care societatea nu va mai putea continua să extragă cărbune, să producă energie electrică şi să furnizeze agentul termic necesar încălzirii populaţiei în Valea Jiului şi Municipiul Deva, termenul de 27.12.2016 echivalează cu COLAPSUL SOCIETĂŢII.

În acest context, a fost depusă o cerere de preschimbare a termenului, care poate reprezenta ultima şansă pentru oferirea protecţiei insolvenţei atât Societăţii Complexul Energetic Hunedoara cât şi salariaţilor ei”.

Problemă mare în sistem

„Pana” forţată de eventuala lipsă a gazului metan la Mintia şi Paroşeni ar putea avea efecte nefaste în sistemul energetic naţional. Celor două termocentrale li s-a cerut din dispeceratul energetic naţional să funcţioneze la capacitate maximă, dată fiind cererea de energie din această perioadă friguroasă. Termocentrala Paroşeni funcţionează la capacitate maximă, iar Termocentrala Mintia şi-a pus în funcţiune şi grupul energetic pe care-l avea în rezervă. Tocmai această situaţie îl făceau aseară pe liderul principalului sindicat din Termocentrala Mintia, Mircea Crişovan, să creadă că se va găsi o soluţie: „Cărbunele n-ar fi o problemă. Avem 36.000 de tone pe stoc. Trebuie să se rezolve şi problema cu gazul. Cei de la Ministerul Energiei n-au de unde să ia cei 500 de MgWh produşi acum de cele două termocentrale, eventual doar din import, dar nu cred că se va ajunge la asta. Mintia şi Paroşeniul au încă un rol foarte important pentru toată partea de Vest a sistemului energetic românesc”.

Liderul minerilor cere demisia conducerii

Ieri după-amiază, mai mulţi lideri sindicali din cadrul CEH s-au postat în sediul administrativ din Petroşani al societăţii solicitând o discuţie lămuritoare cu administraţia. Pe lângă perspectiva opririi activităţii, problema tichetelor de masă întârziate cu care veniseră sindicaliştii devenise una mai puţin importantă. Totuşi, preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean, spune că atitudinea şefilor CEH este una nepotrivită. „Pe noi ne-au asigurat că neintrarea în insolvenţă nu va însemna nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă. Eu nu am fost astăzi (ieri – n.red.) în Valea Jiului, dar mâine am programată o discuţie cu administraţia CEH pe parcursul căreia, cel mai probabil, le voi cere demisia. În momentul în care s-au instalat ca directori ei ştiau foarte bine la ce se înhamă. Să vii acum să spui că opreşti activitatea mi se pare total nepotrivit. Pe de altă parte, nu comentez deciziile justiţiei, dar această tărăgănare a unei decizii privind reintrarea CEH în insolvenţă ne face să ne gândim la tot felul de scenarii, inclusiv la unul conform căruia se doreşte, de fapt, falimentul Complexului”, declară Darius Câmpean.

Despre Ciprian IANCU

Citește și

SECUND

Drumurile au ajuns subiect de discuţii în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Înlăturarea copacilor periculoşi de pe DN 7, dintre Săcămaş şi Leşnic, dar şi situaţia gravă …