glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

CEH cumpără cărbune de la terţi. Minele din Valea Jiului au probleme mari în a-şi atinge cifrele obişnuite de producţie

Luni au început negocierile dintre Complexul Energetic Hunedoara şi două firme interesate să livreze companiei de stat 60.000 de tone de huilă. Minele din Valea Jiului au tot felul de probleme din cauza cărora nu sunt capabile să livreze cărbune aproape de capacitatea lor zilnică obişnuită (cea de până în vara acestui an). Situaţia se înregistrează în contextul în care preţurile pe piaţă cresc din nou, iar cărbunele a redevenit de câteva săptămâni principala sursă de energie în România.

Fostul manager al CEH, Michael Melczer, acum membru în Consiliul de Administraţie societăţii, spune că este nevoie de o achiziţie de cărbune din sursă externă sugerând că de vină pentru situaţie ar fi însuşi faptul că minele din Valea Jiului şi-au diminuat foarte mult cantitatea de huilă livrată zilnic. „Acum e un context foarte bun, pe piaţă, poate chiar mai bun decât cel de la începutul anului. Dar CEH nu poate profita de el dacă nu produce energie şi nu o vinde. La Livezeni, de exemplu, în loc de 1500 de tone pe zi, se produc 300 de tone. La Lonea, în loc de 600 de tone, se scot doar 200”.

Investiţii lipsă şi mai puţini mineri

Managerul general al CEH, Viorel Stancu, spune că nu doreşte să comenteze afirmaţiile lui Melczer. „În ultimii trei ani, nu s-au realizat nici măcar 10 la sută din investiţiile necesare în subteran. Acum trei ani aveam 4.000 de mineri, acum mai avem doar 2.700, cu toate c-am făcut noi vreo 200 – 300 de angajări recent. Acestea sunt principalele cauze pentru care producţia minelor s-a diminuat în ultimele luni”, declară Stancu. Managerul CEH afirmă că societatea deţine un stoc de cărbune, însă volumul acestuia face parte din categoria „secretelor de serviciu”, iar divulgarea cifrelor ar putea influenţa piaţa energiei.

„Necesitatea unei achiziţii de cărbune a fost dovedită încă de acum două luni. Consiliul de Administraţie a aprobat propunerea, au fost invitate la discuţii 9 firme care ar fi putut furniza huilă şi s-a publicat şi un anunţ de licitaţie în ziarul «Bursa». S-au prezentat două. Vom cumpăra cărbune cu putere calorică mult mai mare decât cea a cărbunelui din Valea Jiului şi vom face un mix între cele două feluri de huilă. Sunt preţuri bune pe piaţă, e adevărat, dar nu chiar aşa de bune ca la începutul acestui an. Nu cred că putem vorbi de profit (aşa cum s-a înregistrat la CEH, după multă vreme, în ianuarie – februarie 2017 – n.red.)”, adaugă directorul general Viorel Stancu.

Pe de altă parte, surse apropiate administraţiei CEH, spun că la Mina Livezeni, producţia de cărbune e scăzută şi din cauză că nu se confirmă rezerva de cărbună dintr-o zonă nouă de exploatare, iar la mina Lonea producţia a fost serios afectată în ultima perioadă de existenţa unui foc endogen.

Tags