glasul-hd.ro Web analytics

Fără categorie

Cea mai dramatică finală de Cupă a fost pierdută de Autobergamo

Rar se poate urmări în futsal o partidă într-atât de tacticizată, cu două echipe extrem de bine organizate în teren şi cu apărări pur şi simplu ermetice, dar care în ciuda sau poate tocmai datorită acestui fapt să ofere un dramatism dus la extrem, cum a fost finala actualei ediţii din Cupa României dintre Informatica Timişoara şi Autobergamo Deva.

Încheiată cu un scor rarisim în acest sport, 0 – 0, finala disputată marţi seară pe parchetul Sălii “Constantin Jude” din Timişoara a avut nevoie de prelungiri – încheiate şi acelea tot fără gol – şi de lovituri de departajare de la 6 metri – unde de asemenea a fost nevoie să se adauge serii suplimentare – pentru a se putea desemna câştigătoarea trofeului.

Prudenţă, tensiune, nervi, nu şi goluri

Miza ridicată – era în fond un meci cu trofeul pe masă – precum şi faptul că jucătorii ambelor echipe erau pe deplin puşi în temă cu privire la valoarea adversarilor au dus la un joc în care principala preocupare a celor din teren a fost să nu ofere nici un culoar de pătrundere în apărararea proprie şi abia în plan secund să încerce acţiuni de atac, cât mai elaborate şi fără riscuri de a pierde mingea şi a se expune astfel contraatacului advers.

Autobergamo a preluat iniţiativa în debutul partidei, instalându-se în jumătatea adversă şi în minutul 2 Ferreira îl testează pe Koivumaki, portarul finlandez pe care îl vom revedea cu Naţionala în preliminariile europene, care este la post şi apără fără probleme. Tensiunea din teren îşi spune cuvântul şi în minutul 4 devenii aveau deja acumulate trei faulturi de echipă, ceea ce putea să îi coste la un moment dat, după cum se va vedea. Timişorenii reuşesc însă repede să echilibreze jocul şi să mai „taie” din posesia oaspeţilor. Fazele periculoase de poartă lipsesc în această perioadă cu desăvârşire, cu greu putând nota la acest capitol o pătrundere a lui Ique Ribeiro care este blocat cu uşurinţă, o lovitură liberă executată de Simic şi apărată de Iancu, la fel ca şi şutul lui Rakic de asemenea parat de portarul devean. Remarcate în schimb au fost „clinciurile” şi nervii jucătorilor, la acest capitol ieşind în evidenţă Savio Valadares de la gazde şi Robert Matei de la oaspeţi.

Mai multe ocazii Autobergamo, mai mari Informatica 

Prima ocazie cât de cât mai clară aparţine Devei, în minutul 6, când Pânzaru reuşeşte să scape din marcaj şi să şuteze din careu, însă Koivumaki nu poate fi învins. După ce Iancu iese din poartă şi opreşte o acţiune de atac a gazdelor, în minutul 7 consemnăm întâia mare situaţie de gol a timişorenilor: antrenorul – jucător Lupu îl găseşte excelent cu o pasă în adâncime pe Rakic, iar acesta, aflat singur cu portarul, lobează peste acesta, dar şi puţin peste poartă.

Autobergamo reia atacurile poziţionale, Ferreira nu reuşeşte să îl învingă pe Koivumaki din apropierea porţii, Nuno Vieira nu găseşte pasa decisivă după o incursiune pe dreapta, pentru ca ratarea meciului să aparţină totuşi celor de la Informatica. În minutul 9, Simic depăşeşte apărarea deveană, prinsă într-unul din rarele prilejuri pe picior greşit, centrează perfect pentru Savio Valadares iar acesta, singur – singurel cu poarta goală la trei metri, execută un semiluft de zile mari şi trimite pe lângă. Nici din acţiunile lui Nuno, Simic sau Pânzaru nu iese nimic, demn de menţionat fiind gestul tehnic al lui Ique Ribeiro, care preia superb pe piept balonul degajat precis de Iancu, însă Koivumaki respinge şutul brazilianului. În acelaşi minut 14 consemnăm o pătrundere a lui Thiago Marques care este blocat bine de apărarea deveană şi un moment psihologic important al primei reprize. Autobergamo adună şase greşeli de echipă şi vine penalitatea. În poarta deveană intră Petrişor Toniţă, lovitura de la 10 metri este executată de Simic şi Toniţă apără, păstrând scorul alb pe tabelă. Tot Toniţă, rămas între buturi, mai are o intervenţie bună la şutul lui Thiago, într-o perioadă în care Timişoara a presat mai mult, în căutarea golului. Deva reia însă atacurile, iar finalul de repriză îi aparţine, mai întâi Ferreira şutând pe jos de puţin pe lângă poartă, apoi Robert Matei expediind un balon extrem de periculos în minutul 17, însă finlandezul din poarta Informaticii reuşeşte să devieze în corner.

Repriza secundă a fost şi mai săracă în faze de poartă

Pe măsură ce trecea timpul a devenit din ce în ce mai evident că amândouă echipele jucau cu spectrul fricii de primirea unui gol atârnând deasupra capetelor. Un handicap de un gol care în mod normal nu înseamnă mai nimic în futsal ar fi fost extrem de greu de remontat în condiţiile speciale ale acestui meci, în care apărările s-au dovedit impenetrabile. Jocul şi-a păstrat acelaşi aspect, cu o posesie mai bună pentru Autobergamo şi o prezenţă mai îndelungată în terenul advers, însă Informatica a oferit şi ea perioade în care nu doar că a echilibrat meciul, dar a avut şi iniţiativa mai mult decât adversara. Acţiunile de atac nu au avut însă gradul de periculozitate necesar, minute întregi mingea oscilând între cele două careuri şi ajungând repede şi fără nici un fel de probleme în braţele celor doi portari, Koivumaki şi Iancu.

Să amintim doar că spre finalul meciului Autobergamo a insistat mai mult, cu Obadă irosind un contraatac doi contra unu (min. 37) şi „bomba” lui Ferreira respinsă cu greu de Koivumaki cu un minut înainte de terminarea timpului regulamentar.

Prelungirile nu au adus nimic nou

Cele zece minute de prelungiri au adus parcă o animare a jocului, cu timişorenii amintindu-şi că evoluează pe teren propriu, lucru care nu s-a observat deloc în tot restul întâlnirii. Cu toate acestea oportunităţile de a înscrie, şi acelea fără un grad de periculozitate prea mare, au putut fi numărate pe degete: Cristi Matei, Rakic, Obadă, dubla ocazie Ferreira şi Ique, Simic, Savio, iarăşi Rakic, iar Ique, Savio cu un şut bun parat de intervenţia excelentă a lui Iancu şi Nuno Coco nu au reuşit să clintească tabela de scor din dreptul lui 0 – 0.

Departajarea s-a făcut după şapte (!) serii de lovituri

Cele trei lovituri de departajare de la 6 metri pentru fiecare echipă prevăzute de regulament în acest caz nu au fost nici pe departe suficiente pentru a desemna învingătoarea din Cupa României, ediţia 2017.

Seria a fost deschisă de Cristi Matei, însă căpitanul devenilor a şutat pe mijlocul porţii în Koivumaki şi acesta a blocat balonul. A urmat Savio Valadares, extrem de şters pe parcursul meciului, mult sub ceea ce aşteptau timişorenii de la el, însă Toniţă, reintrat în poarta lui Autobergamo pentru aceste penaltyuri, a apărat şutul acestuia. Ique Ribeiro nu l-a învins nici el pe finlandezul Informaticii, după care Andre Fernandes a introdus în fine mingea în plasă şi a făcut 1 – 0. Robert Matei a înscris şi el în momentul în care ratarea sa ar fi însemnat pierderea meciului, după care Toniţă a apărat din nou, de data aceasta la Thiago Marques şi a rămas 1 – 1.

Cele trei penaltyuri de echipă neaducând victoria nici unei formaţii, s-a trecut la executarea loviturilor de departajare pe perechi, până când unul marchează şi celălalt ratează. Ferreira a marcat (1 – 2), dar a făcut-o şi Rakic (2 – 2). Nuno Coco a trimis în vinclu (2 – 3), apoi antrenorul-jucător Lupu a executat impecabil şi a înscris (3 – 3). La fel a făcut-o şi celălalt antrenorul-jucător, Ignat (3 – 4), iar Simic a egalat din nou (4 – 4). Ratarea care trebuia să vină inevitabil din partea cuiva i-a aparţinut ghinionistului Pânzaru, al cărui şut a fost parat de Koivumaki, eroul gazdelor în acest meci, iar execuţia decisivă a fost a lui Ilaş, care a făcut 5 – 4 şi a adus la Timişoara primul trofeu pentru Informatica.

Informatica Timişoara – Autobergamo Deva 0 – 0, 5 – 4 la lovituri de departajare

INFORMATICA: Koivumaki, Molina, Lungu – Savio, Thiago, Rakic, Simic, Lupu, Fernandes, Ilaş, Rupa, Voin, Peca. Antrenor Robert Lupu

AUTOBERGAMO: Iancu, Toniţă, Savu – R. Matei, C. Matei, Pânzaru, Obadă, Ferreira, Nuno Coco, Tacot, Ique Ribeiro, Ignat, Cesar Ribeiro, Drăgoiu, Kovacs. Antrenor Florin Ignat