glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Cea mai dificilă competiţie de freeride din ţară: Red Bull Oslea Hiride, la puterea a patra

Ultimele două zile ale lui februarie îi vor prinde pe 130 de temerari (dintre care 23 de fete), schiori şi snowboarderi, la startul singurei competiţii de freeride din România. Red Bull Oslea Hiride, aflată deja la a patra ediţie, este o competitie de freeride schi şi snowboard, ce se desfăşoară într-o zonă sălbatică din Masivul Oslea.

Întrecerea din sudul judeţului a crescut enorm în ultimii ani. Drept dovadă că la ediţia din acest weekend şi-au anunţat prezenţa, pentru prima dată, sportivi din Franţa, Germania sau Italia. „Glasul Hunedoarei” a fost unul dintre puţinele cotidiene din judeţ care a promovat, încă de la început, întrecerea din Munţii Vâlcan.

„N-o lua pe drumul cel mai uşor”

Pe lângă competiţia clasică de freeride, concurenţii mai trebuie să facă faţă unei provocări: să urce pe jos versantul  pe o distanţă de aproximativ 3,5 kilometri, cu plecare de la cota 1.300, până la nivelul crestei la 1.940 de metri. O misiune grea, mai ales în condiţii de zăpadă, frig năprasnic, lor adăugându-li-se şi greutatea echipamentului pe care sunt nevoiţi să-l care în spate. Odată ajunşi în vârful crestei, începe „distractia” până jos, pe un „teren virgin”, numai bun pentru snowboarderii şi schiorii amatori de adrenalină. Coborârea are aproximativ 1,4 km, iar înclinaţia versantului este de aproximativ 45˚. În zona golului alpin, terenul prezintă elemente de stâncă, iar odată cu coborârea, acesta se întrepătrunde cu zona de pădure, ceea ce face coborarea şi mai dificilă, riderii fiind nevoiţi să apeleze la experienţă şi îndemânare. Anul acesta, fiecare dintre cele două secţiuni, Snowboard şi Schi, vor include patru categorii – Feminin Open, Masculin Open, Feminin Pro şi Masculin Pro. Categoria Open se adresează concurenţilor cu nivel mediu, iar categoria Pro se adresează concurenţilor profesionişti, care s-au clasat pe podium la ediţiile anterioare Red Bull Oslea Hiride sau la alte competiţii similare. La start se vor afla şi câştigătorii ediţiei precedente de la categoria feminin şi masculin. Juriul va fi format din Radu Lungu (arbitru acreditat World Freeride Qualifier şi TTR), Alin Găvozdea, Constantin Bodea şi Bogdan Stănilă, personaje cheie în zona locală de freeride.

Criteriile de jurizare sunt simple: timpul de urcare – cel mai bun timp primeşte 100 de puncte (toate secţiunile cumulate – schi – snowboard – masculin – feminin), iar punctajul scade cu câte un punct în funcţie de poziţia ocupată; concurenţii care se vor situa sub poziţia 100, nu vor primi niciun punct.  Apoi urmează stilul de coborâre – punctajul total pentru coborâre se constituie din suma punctelor acordate de cei doi arbitri. Fiecare arbitru poate acorda maximum 120 de puncte, în funcţie de linie – maximum 30 de puncte; air and style – maximum 30 de puncte; fluidity – maximum 30 de puncte; control technique – maximum 30 de puncte. Clasamentul final se calculează adunând punctajul obţinut la urcare şi coborâre.