glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Cea mai bătrână deveancă a ajuns la 104 ani. Reţeta longevităţii aplicată de Elisabeta Diniş: mişcare, gesturi de bunătate şi dietă sănătoasă

Doamna Elisabeta Diniş a împlinit ieri 104 ani. Pe lângă faptul că a reuşit să contrazică până şi unele pronosticuri medicale, „tanti Eli”, cum îi spun vecinii şi apropiaţii, citeşte şi acum fără să aibă nevoie de ochelari.

MAIN 2O casă veche, dar bine întreţinută şi curată, nepoţi şi nepoate (toţi cu părul cărunt), gustări şi torturi mici şi multe pe masă. Aşa şi-a întâmpinat ieri tanti Eli musafirii. De fapt, pentru bătrâna ajunsă acum la 104 ani, prăjiturile au reprezentat o pasiune. Până la 100 de ani, pe rând, fiecărui vecin de pe strada Toamnei din Deva, îi făcea câte o prăjitură. N-a avut copii, dar „de pe partea” partea surorii sale a avut bucuria a 10 nepoţi, 10 strănepoţi şi a patru stră-strănepoţi.

„La 90 de ani, m-am trezit la biserică cu tanti Eli care-mi spune «Vreau să fac un nou legământ cu Dumnezeu». M-am mirat. A insistat. Până la urmă a fost nevoie să o botez din nou. Şi Dumnezeu i-a dat alţi ani frumoşi de trăit”, le-a mărturisit celor prezenţi pastorul bisericii la care Elisabeta Diniş merge şi acum.

Grădina şi iubirea de oameni

„Pe tanti Eli grădina asta cu flori a ţinut-o în formă. Zi de zi era în grădină. Cu ceva timp în urmă. Medicii i-au dat cel mult cinci zile. Uite c-a trecut un an şi jumătate şi e bine”, spune Maria, o doamnă care spune că a cunoscut-o pe Elisabeta Diniş nu cu mulţi ani în urmă, într-un salon de spital, după ce deveanca în vârstă acum de 104 ani s-a operat la fiere. „E umitoare Tanti Eli. Se bucură până şi de cerul frumos, are o vorbă bună pentru oricine. Câte-odată, mai în glumă mai în serios, zice «Ce-ar fi să mai urc eu până acolo, la casa aia de sus, de pe deal» (arătând spre o vilă mai nou apărută deasupra străzii Toamnei, dar la distanţă, pe un versant abrupt –n.red.). În decembrie, an de an, când se aprind luminile de Crăciun, trebuie să o scot la plimbare în Centru. Dumnezeule, cât se poate bucura de luminiţele alea de Crăciun!”, adaugă doamna Maria.

O surpriză

Pentru tanti Eli, cel mai impresionant moment al anivesării a fost acela în care primarul Florin Oancea, însoţit de intrepretul de folclor Cristian Fodor, i-au trecut pragul, cu un buchet de flori şi un tort (încă unul) cântându-i „La mulţi ani!”. „N-am văzut până acum un om cu o asemenea vitalitate şi cu atâta poftă de viaţă! M-a impresionat faptul că talti Eli, fostă diriginte de poştă, încă mai poate citi şi scrie fără ochelari. Pe vremuri, mergea pe jos, de la Deva până la Brad, ca să-i ducă prânzul soţului, inginer la mina de aur. Mişcarea a păstrat-o în formă. La finalul micuţei ceremonii a ţinut neapărat să ne conducă până la poartă, alt detaliu impresionant”, a declarat, imediat după evenimentul de ieri, Florin Oancea.