glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Ce împiedică DIICOT să își motiveze apelul, în dosarul Berbeceanu

Dosarul în care Traian Berbeceanu a fost achitat, pe fond, stă „în aer” de mai bine de un an, respectiv din data de 30 iunie 2016. De mai bine de trei luni, de la momentul publicării motivării, procesul în apel nu a început. DIICOT-ul are o misiune grea. Trebuie să-și motiveze apelul, după ce instituția a fost făcută, practic, „praf”, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru că a susținut demersurile anchetatorilor lui Berbeceanu. „Glasul Hunedoarei” a aflat unde s-a „împotmolit” dosarul.

Potrivit reprezentanților Direcției Naționale Anticorupție, dosarul se află încă la DIICOT. Procurorii de acolo nu și-au motivat încă apelul, o misiune dificilă, având în vedere motivarea sentinței de achitare a lui Berbeceanu și de condamnare a fostului procuror-șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan, pentru represiunea nedreaptă. „Motivarea trebuie să o facă întâi cei de la DIICOT, după care trebuie să ne trimită nouă dosarul, având în vedere că dosarele au fost reunite. Inițial au fost două dosare, după care s-au reunit. După ce termină ei motivarea, o vom face și noi”, a declarat responsabilul cu presa, de la Biroul de presă al DNA. Purtătorul de cuvânt al DIICOT confirmă că dosarul se află încă la ei, dar nu poate preciza cât va mai dura până când procurorii vor scrie motivarea. „DIICOT încă nu a făcut motivarea apelului în acest dosar. Nu știu cât mai durează, dar mult nu cred”, spune purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime. Reprezentanții ÎCCJ, instanță care judecă acest dosar, explică care este traseul dosarului. „Dosarul pleacă cu totul de la noi, se duce la Parchete, iar ei, după ce își motivează apelul, ne trimit dosarul înapoi, la secția Penală. Secția Penală îl trimite apoi la completul de 5 judecători, unde se stabilește termen”, a declarat grefierul Biroului de Informare și Relații Publice al ÎCCJ.

Pedepsele „călăilor” lui Berbeceanu pot fi majorate, în apel

Început în 16 iulie 2014, procesul s-a finalizat abia după aproape doi ani, prin achitarea comisarului șef Traian Berbeceanu și condamnarea celor trei așa-ziși oameni ai legii, care, spune instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție, au pus la cale un adevărat complot, menit să-l îndepărteze pe acesta de la conducerea BCCO Alba. Fostul șef al DIICOT Alba, procurorul Ioan Mureșan, a fost condamnat în primă instanță la 7 ani de închisoare pentru represiune nedreaptă și abuz în serviciu. Colegul său, Nicolae Cean, de la Parchetul Alba, a primit doi ani cu executare pentru complicitate, iar ofițerul Alin Munteanu, de la BCCO Alba, 4 ani cu executare. Dar, pedepsele pot fi majorate, în apel.

Judecătorii de la Curtea Supremă au avut nevoie de peste nouă luni pentru a întocmi motivarea de peste 800 de pagini, în care anchetatorii lui Berbeceanu sunt absolut desființați de instanță.