glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

CCM-ul de la CEH e „confidenţial”

Administraţia şi sindicatele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au finalizat, săptămâna trecută, negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă (CCM). Prevederile acestuia sunt însă „confidenţiale”. Liderii de sindicat se feresc să spună exact cât au câştigat în plus minerii şi energeticienii.

După multă vreme, principalele sindicate din cadrul CEH s-au pus de aceeaşi parte a mesei la negocieri: Sindicatul „Muntele” (cel mai numeros din societate), cele două sindicate de la Mintia şi principalul sindicat de la Paroşeni.

Au speculat plecările din companie

CEH a început anul acesta având aproximativ 4.700 de salariaţi. La finele anului va mai avea 4.200. Compania s-a confruntat, începând din primăvară, cu un val de plecări ale minerilor aflaţi aproape de vârsta de pensionare. Bugetul pe 2016 a fost construit pentru 4.700 de salariaţi, nu pentru 4.200. De acest fapt au profitat sindicatele pe parcursul negocierilor. „Nu s-a pierdut nimic din precedentul CCM. S-a mai adăugat ceva la sporul de periculozitate, sporul de fidelitate şi s-a prevăzut un coeficient de ierarhizare. Sunt prevăzute şi o serie de ajutoare sociale care vor fi incluse şi în contractele individuale de muncă, asta ca o măsură de protecţie în cazul în care CEH ar reintra în insolvenţă. Nu vă pot spune procentaje pentru că am semnat un acord de confidenţialitate cu administraţia şi dorim să-l respectăm. Majorările s-au încadrat în limitele bugetare, nu e nicio depăşire”, declară preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean

Iştoc: „Creşterea e ruşinos de mică”

Liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Cristian Iştoc, încearcă să explice „secretomania” sindicală privind noul CCM spunând că, de fapt, principala reuşită în urma negocierilor este, de fapt, evitarea unor pierderi materiale pentru salariaţi. „Este pentru prima dată după mulţi ani în care nu s-a pierdut nimic faţă de contractul colectiv precedent. Cu asta ne putem lăuda. În rest, adevărul e că nu prea avem cu ce să ne lăudăm. Adunate, acele creşteri despre care se vorbeşte sunt în jurul a 5 la sută. Creşterea e ruşinos de mică pentru a ne putea lăuda cu ea. Coeficientul de ierarhizare este însă cel mai important lucru reuşit după negocieri. N-am vrut să mai avem salariaţi cu vechime, care ştiu într-adevăr meserie, care sunt plătiţi la fel ca unii începători. Per ansamblu, nu e nicidecum vorba de creşteri salariale care să pună în pericol viitorul companiei”, adaugă Iştoc.

Loading...