glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Cazurile noi de diabet zaharat au crescut alarmant în judeţ

Incidenţa cazurilor noi de diabet zaharat este într-o continuă creştere în judeţul Hunedoara. Dacă în anul 2015, 2.549 de hunedoreni au fost diagnosticaţi cu această boală, iar anul trecut, numărul persoanelor cu diabet a ajuns la 4.019, în primul semestru al lui 2017, au fost înregistrate aproape 2.000 de cazuri noi. Pentru ca cetăţenii să înţeleagă importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos, medicii specialişti din judeţ organizează campania de informare „Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat”.

Diabetul capătă o amploare din ce în ce mai ridicată. Ultimele date relevate de către Federaţia Internaţională de Diabet arată că peste 450 de miloane de persoane sufereau de această boală, iar numărul lor este în creştere, mai ales în ţările slab şi mediu dezvoltate. În ciuda numeroaselor campanii duse împotriva acestei maladii, incidenţa cazurilor nou-apărute ale acestei boli este din ce în ce mai mare. Din păcate, şi în judeţul Hunedoara, persoanele care se confruntă cu această boală sunt din ce în ce mai multe. Astfel, dacă în anul 2016, în evidenţele medicilor figurau 27.466 de persoane cu diabet zaharat, anul acesta, numărul hunedorenilor diagnosticaţi cu această maladie a crescut simţitor, ajungând la 29.571.

Hunedoara și Neamț, cei mai mulți bolnavi de diabet

În România, numărul bolnavilor de diabet nou depistaţi la nivelul cabinetelor de nutriție şi boli metabolice, în perioada 2006-2015, a crescut de la 57.338 la 73.740. Conform raportărilor cabinetelor de nutriţie şi boli metabolice, cazurile noi de diabet zaharat, în anul 2015, nu sunt uniform distribuite în profil teritorial, astfel cea mai mare incidenţă se înregistrează în județele Neamţ şi Hunedoara, iar cea mai mică în Alba și Giurgiu. Pentru ca cetăţenii să con- ştientizeze incidenţa mare a bolii şi complicaţiile ei, Direcția de Sănătate Publică Hunedoara va desfășura o campanie cu ocazia „Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului”, care se celebrează, în lume, pe 14 noiembrie. Evenimentele desfășurate anul acesta vor fi organizate în orașe din întreg județul. În cadrul acestui simpozion se vor prezenta şi campaniile: „Ziua Naţională fără Tutun”, „Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice”, „Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeii”, „Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA” precum și „Gripa nu se tratează cu antibiotice”