glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Cazurile de maltratare a copiilor s-au dublat. Sute de minori au fost neglijaţi sau abuzaţi de părinţi, anul acesta

Pe parcursul acestui an, Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului Hunedoara a semnalat peste 250 de cazuri în care copiii au fost neglijaţi, exploataţi, abuzaţi fizic, emoţional ori sexual. Un lucru îngrijorător este faptul că majoritatea acestor situaţii au fost înregistrate în propriile familii.

În ultimii ani, cazurile de violenţă în familie sunt tot mai dese, iar din păcate cei care au de suferit cel mai mult sunt copiii. O situaţie îngrijorătoare este întâlnită în judeţul Hunedoara, unde numărul copiilor maltrataţi, abuzaţi sau neglijaţi de proprii părinţi s-a dublat faţă de anul trecut. Astfel, până în luna octombrie a acestui an, 374 de hunedoreni au apelat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, sesizând abuzuri, cazuri de neglijare şi exploatare a copiilor. Deşi nu toate au fost confirmate, asistenţii sociali susţin că au existat peste 250 de copii care au avut de suferit fizic sau psihic din cauza părinţilor. „Din numărul total de sesizări primite, 256 au fost confirmate. Prin urmare, un număr de 19 copii au fost abuzaţi fizic, 18 emoţional, 210 minori au fost neglijaţi, iar un minor a fost exploatat prin muncă. De asemenea, ceea ce este cel mai îngrijorător este faptul că opt copii din judeţ au fost abuzaţi sexual de părinţi. Majoritatea minorilor abuzaţi în diverse forme de către cei care le-au dat viaţă sunt din mediul urban (189). Pentru 59 de copii, care se aflau în situaţii de risc, s-au instituit două măsuri speciale: plasamentul şi plasamentul în regim de urgenţă”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC Hunedoara, Ionela Lazăr.

Sărăcia şi alcoolul, principalele cauze

De cele mai multe ori cazurile de abuz sau neglijare sunt sesizate de vecini, învăţători, diriginţi, părinţi sau chiar de copii, care nu mai ştiu la cine să apeleze pentru a ieşi din situaţiile dificile în care se află. În plus, conform specialiştilor, majoritatea acestor cazuri se întâmplă din cauza lipsei banilor sau a excesului de alcool. „În general, părinţii ajung să îşi maltrateze proprii copii din cauza sărăciei, stresului, a problemelor de sănătate dar şi a plecării unuia dintre ei în străinătate. Totodată, excesul de alcool, tutun sau droguri, carenţe educaţionale (abandon – absenteism şcolar, anturaje negative), probleme materiale (lipsa locurilor de muncă, a locuinţelor, dependenţa de prestaţii sociale) sau relaţiile dezorganizate de ataşament copil/părinţi sunt cauze care duc adesea la abuzarea şi maltratarea copiilor. Este foarte important ca toţi adulţii să ţină minte că, raportând un caz de abuz sau de neglijare suspectate, se poate preveni ca un copil să sufere leziuni severe, probleme severe emoţionale, care pot dura toată viaţa, sau chiar situaţii tragice ce pot duce la decesul copiilor. Orice persoană care face astfel de raportări beneficiază de confidenţialitate, dar pot fi făcute sesizări şi anonim, toate urmând a fi verificate”, a adăugat Ionela Lazăr.

Loading...