glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

Cazul Valea Mare de Criş s-a rezolvat: Darius şi bunicii au plecat

În 2015 descopeream un caz demn de ţara în care trăim: un copil de doar şapte ani pe-atunci, bolnav de astm, se lupta cu noroaiele, la propriu, ca să meargă la şcoală. Doar mass-media şi câţiva oameni inimoşi au reuşit să facă ceva pentru el şi bunicii lui. Autorităţile n-au făcut mai nimic. Sătui de chinul vieţii în Valea Mare de Criş, bunicii lui Darius, cei care-l îngrijesc şi-l iubesc pe băieţel ca pe ochii din cap, au decis să se mute.

Familia Verdeş pe când încă mai locuia în Valea Mare de Criş
Familia Verdeş pe când încă mai locuia în Valea Mare de Criş

„Ne-am mutat la Ţărăţăl (un sat aparţinător de Brad – n.red.). N-am mai putut! Am tot mers, ba la Prefectură, ba la Primărie (Primăria comunei Baia de Criş). Cu bani din donaţii am arvunit o casă de la Ţărăţăl. Avem termen s-o achităm în totalitate peste un an”, spune Mircea Verdeş, bunicul băiatului, oarecum fericit, dar, în acelaşi timp, dezamăgit.

Povestea pe scurt

Martie 2015. Publicăm un prim reportaj în care descriem situaţia lui Darius, îngrijit de bunici, bolnav de astm, căruia doctorii i-au spus că e obligatoriu să evite traiul la oraş din cauza poluării. Bunicii, şi ei grav bolnavi, se-ncumetă să se mute în Valea Mare de Criş, un sat care nu are, practic, un drum de acces. Darius începe şcoala şi se luptă aproape zi de zi cu noroaiele. Cizmuliţele-i de cauciuc rămase, la propriu, în noroaie îl marchează şi acum. Bunicul, Mircea Verdeş, merge la Primăria Baia de Criş şi-l roagă pe fostul primar să facă ceva şi să astupe măcar porţiunile mlăştinoase de pe calea de acces (mult spus „cale de acces”). Şi mai are o rugăminte: să amplaseze la drum un şopru, ca să aibă unde-i schimba lui Darius hainele şi cizmele murdare, să nu se urce plin de noroi în microbuzul şcolar. Primeşte promisiuni. La drum Primăria nu face nimic pentru că doar familia Verdeş şi o bătrână de peste 80 de ani, tanti Mariţi, mai locuiesc în Valea Mare de Criş. De fapt, satul s-a depopulat în principal din cauza lipsei unui drum practicabil. Edilii din comună pare-se c-au uitat lecţia de istorie în care ni se spunea tuturor că romanii aveau o vorbă: „Drumurile înseamnă viaţă”. Viaţa în Valea Mare de Criş va înceta din momentul în care tanti Mariţi va trece pe lumea cealaltă. „I se-nodau lacrimile sub bărbie după ce i-am spus că plecăm”, mărturiseşte Mircea Verdeş.

Drumul – mlaştină care, practic, a omorât un cătun
Drumul – mlaştină care, practic, a omorât un cătun

Revenim la poveste: o lună mai târziu, după primul reportaj, oameni inimoşi din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale îşi iau o săptămână de concediu şi merg la Valea Mare de Criş. Nu o fac cu mâna goală: îi duc lui Darius un laptop-nou nouţ şi, zile la rând, cu materiale cumpărate din banii lor, îi găsesc cumva o urmă de semnal pe care o captează într-o antenă, iar astfel băieţelul are parte de Internet.
În iarna lui 2015, Darius şi Mircea Verdeş sunt protagoniştii câtorva ediţii ale show-ului lui Cătălin Măruţă de la Pro TV. Primesc donaţii în bani şi obiecte. ATV-ul primit cadou se strică după două-trei drumuri prin mocirle. Banii sunt însă puşi de-o parte (iar acum au fost de folos la avansul pentru noua casă). La acelaşi show televizat, miniştri şi primari dau asigurări că vor face.
În toamna lui 2016, aproape nimic nu e schimbat la Valea Mare de Criş. Singura diferenţă e că, totuşi, Primăria Baia de Criş s-a-ndurat şi a pus la drum o mini-staţie de autobuz, astfel încât Darius să nu-şi mai schimbe hainele şi cizmele în ploaie.

Un final dulce-amar

Intrarea în Valea Mare de Criş
Intrarea în Valea Mare de Criş

Daniela şi Mircea Verdeş s-au mutat în Valea Mare de Criş pe când Darius avea doar 3 ani. Când mergeau la cumpărături, din cauza noroaielor, erau nevoiţi să parcurgă cei 2,5 kilometri de la asfalt până acasă după metoda racului: „Mă duceam 30 de metri înainte cu plasele, le puneam jos, mă-ntorceam după Darius, care plângea şi-l aduceam şi pe el. Apoi luam plasele şi… tot aşa până acasă”, povesteşte Dana Verdeş. Calvarul drumului prin noroaie s-a terminat. Reflexele lui Darius au rămas: „Ne-mbrăcăm să mergem la şcoală. Ieşim din curte şi, Darius zice alarmat «Bunicule, bunicule, am uitat cizmele. Trebuie să luăm şi cizmele». «Care cizme, Darius, că aici nu ne mai trebuie cizme». Sărăcuţul de el, a rămas cuplat cu cizmele de cauciuc”, povesteşte Mircea Verdeş. Bărbatul e la rându-i „cuplat” oarecum. La Valea Mare de Criş distanţa chinuitoare dintre „drumul mare” şi casă o număra în stâlpi de curent: 30 la număr. Aşa o numără şi acum. „De la noua noastră locuinţă până-n staţia de autobuz e de mers doi stâlpi de curent, adică vreo 5 minute. Darius nu se mai trezeşte la 6 dimineaţa, ca să ajungem la 09.00 la şcoală. Şi nici nu mai ajunge la 4 după-amiaza, pentru că nu mai stă o oră şi jumătate degeaba, pe la şcoală, să aştepte autobuzul. La 12.20 e acasă, deşi merge la şcoală la Crişcior”, adaugă bunicul băiatului.

Citeşte şi:

Viaţa în Valea Mare de Criş, după show-ul lui Măruţă