glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Cazul Certej, în vizorul Parlamentului. Ce vizează verificările comisiei parlamentare? Mihai Goţiu, un militant anti RMGC şi anti-Certej se numără printre cei de la care se aşteaptă o judecată corectă

O sub-comisie a Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții s-a aflat vineri la Certej şi Deva pentru a verifica o serie de sesizări depuse de ONG-uri de mediu pe tema proiectului aurifer derulat de Deva Gold. Compania amintită susţine că a câştigat, până acum, majoritatea disputelor importante din instanţe, dar blocajul se prelungeşte. Şefa Agenţiei de Mediu Hunedoara spune că, de fapt, e vorba cam de aceleaşi probleme pe care justiţia s-a pronunţat deja. Reprezentanţii comisiei sunt încă secretoşi.

Cinci membri ai Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupţiei şi Petiţii din cadrul Parlamentului României au venit, vineri, la Certej şi Deva spunând că doresc să verifice informaţii prezentate într-o sesizare înaintată de către ONG-uri de mediu pe tema proiectului aurifer de lângă reşedinţa de judeţ. „Sesizarea se referă la ce a făcut societatea, la cum s-au luat unele decizii, iar aici unii au senzaţia că sunt elemente de nelegalitate. Şi-atunci noi trebuie să le aducem în parametri, să vedem dacă e real ceea ce sesizează ei sau nu. E doar o primă etapă. În etapa a doua, vom cere răspunsuri în scris pentru fiecare aspect în parte, câte un punct de vedere de la fiecare instituţie implicată” a declarat preşedintele comisiei, Iancu Caracotă. Acesta a adăugat că, dacă părţile implicate nu întârzie prea mult formularea răspunsurilor scrise, comisia va finaliza ancheta şi va pune concluzii în termen de trei săptămâni sau o lună. „Se verifică dacă s-a respectat legislaţia, dacă s-a respectat acordul de mediu. Din elementele pe care le avem până acum să ştiţi că nu e o poveste extraordinară”, a mai spus Caracotă.

BarabMEDALION BARABASaş: „Nimic nou”

Printre persoanele audiate vineri de subcomisia parlamentară se numără şi şefa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş (medalion). Pe motiv că e vorba de o anchetă (parlamentară) aflată abia la început, Barabaş a refuzat să spună exact care sunt problemele verificate, adăugând însă că e vorba despre chestiuni care au mai fost cercetate în trecut şi care au făcut chiar obiectul unor decizii definitive ale justiţiei: “Nu e nimic nou, între problemele semnalate în sesizare. Acestea au mai fost verificate în trecut, de către Parlament. Chiar domnul ex-senator Haralambie Vochiţoiu a avut interpelări pe tema lor. Mai mult, anul trecut, Tribunalul Cluj a respins o contestaţie a ONG-urilor privind acordul de mediu emis pentru proiectul de la Certej, decizie menţinută de Curtea de Apel Cluj”.

Deva Gold, audiată la final

Tot vineri, senatorul Iancu Caracotă a declarat că, spre final, vor fi audiaţi şi reprezentanţii Deva Gold, compania care doreşte să exploateze aurul şi argintul din zona Certej. Cel puţin până ieri, directorul companiei, Nicolae Stanca (medalion), n-a primit nici măcar o invitaţie la discuţii: „Vineri am fost anunţat de primarul comunei Certej privind sosirea subcomisiei. M-am prezentat la Primărie, dar mi s-a spus că nu e nevoie de prezenţa mea, sau de răspunsurile mele, aşa că m-am retras. E ciudat, să fii cercetat, dar să nu ţi se aducă la cunoştinţă pentru ce anume.MEDALION STANCA Mai întâi ne-au atacat la Bucureşti, au pierdut, în instanţă. Apoi la Cluj. De fapt, ONG-urile care ne-au contestat au pierdut mai toate disputele relevante din instanţele de judecată. Acum încearcă să ne atace altcumva, pe tema Planului Urbanistic Zonal, a organizării de şantier… Am vrea şi noi să ştim dacă se doreşte acest proiect aici, sau nu. Vorbim de o investiţie de 550 de milioane de dolari, din care s-au cheltuit deja 150, o investiţie care va crea, în medie, 800 de locuri de muncă în zonă”, a declarat Stanca.

Proiectul aurifer de la Certej a fost demarat în 2000 şi, dacă nu ar fi existat disputele juridice de tot felul, ar fi trebuit să devină funcţional cu opt ani în urmă.

PENTRU CASETA MIHAI GOTIUGoţiu, o prezenţă contestată

Pe de altă parte, Nicolae Stanca s-a arătat contrariat de prezenţa senatorului Mihai Goţiu (foto) în subcomisia deplasată în judeţ, în condiţiile în care, ştiut lucru, acesta este un militant fervent atât împotriva proiectului de la Roşia Montană cât şi a celui de la Certej: „E ciudat. Mi se pare incorect ca acest proiect să fie judecat de o persoană care, în ultimii ani, a tot contestat această iniţiativă. La fel de ciudat este ca tu, Parlament, să dai o lege, noi să respectăm întocmai acea lege, apoi tot Parlamentul să vină să mai verifice o dată”.

În replică, senatorul Mihai Goţiu spune că nu se consideră în niciun fel de situaţie de incompatibilitate, pentru că, declară el, nu a fost niciodată membru al vreunui ONG de mediu: „În ce priveşte verificările, din păcate, până nu se finalizează ancheta, nu vă pot da detalii, dar vă pot spune că nu fac obiectul anchetelor parlamentare cele care sunt în cercetarea justiţiei.

Nu am fost niciodată membru al ActiveWatch sau al altui ONG în afară de o asociaţie profesională de presă. Ceea ce îi deranjează şi pe domnul Stanca şi pe alţii e faptul că eu, începând cu 2002, ca jurnalist am investigat atât proiectul de la Roşia Montană cât şi cel de la Certej şi multe alte proiecte miniere similare care se desfăşoară peste tot în lume. Nu ştiu să fie vreo incompatibilitate faptul că cel mai avizat (pot să afirm lucrul ăsta) în domeniul ăsta, adică cel care a investigat timp de 15 ani astfel de proiecte, să fie incompatibil cu cercetarea”, a declarat Goţiu.

În ce priveşte postările sale (de exemplu cele de pe site-ul romaniacurată.ro, susţinut de un ONG de mediu) prin care contestă şi proiectul de la Certej, în forma în care a fost prezentat până acum, Goţiu a declarat: „Eu n-am fost în niciun moment membru al Societăţii Academice din România, ci am coordonat un proiect media. Am fost un jurnalist angajat să dezvolte un proiect media, dezvoltat de un ONG. Acum nu mai sunt jurnalist, dar am candidat inclusiv promiţând că, în Parlament, voi milita pentru cercetarea acestor proiecte miniere. Nu fac decât să-mi ţin o promisiune electorală. Eu sunt un membru din cinci ai comisiei, am mai multe întrebări decât ceilalţi membri, dar nu eu iau decizia”.

La declaraţia lui Mihai Goţiu, reacţionează însă unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti din presa clujeană, Bogdan Stanciu: „Poate că, strict din punct de vedere tehnic, domnul Goţiu nu a fost membru al vreunui ONG de mediu, dar, cu siguranţă, a fost vârful de lance al protestelor din Cluj, împotriva proiectului RMGC. Acest fapt este unul arhicunoscut aici”.

Tags