NEWS ALERT:
Home / Comunitate / Caz îngrozitor la Lupeni – copii mici dorm îngheţaţi, sub folii de plastic (VIDEO)
pentru-site

Caz îngrozitor la Lupeni – copii mici dorm îngheţaţi, sub folii de plastic (VIDEO)

Un băieţel de un an şi opt luni şi o fetiţă de trei ani sunt ţinuţi într-o colibă de celofan situată la 200 de metri de Primăria Lupeni. Se pare că aici locuiesc încă de când s-au născut. Primăria municipiului Lupeni şi Direcţia pentru Protecţia Copilului Hunedoara s-au sesizat abia după ce cazul a devenit public.

Duminică seara, pe o reţea de socializare, Ionuţ Caloean a postat un filmuleţ în care arată în ce condiţii îngrozitoare trăiesc doi copii mici: Damian (1 an şi 8 luni) şi Delia (3 ani). Cei doi micuţi locuiesc împreună cu bunicul, Andrei Mihoc, şi tatăl lor, Sandu Porumboiu, într-un adăpost improvizat căruia nici măcar colibă nu i se poate spune, pentru că e „construit” din cartoane, placaje, folii de material plastic şi stinghii de lemn, sub două conducte de termoficare, aproape de sediul Primăriei Lupeni.

blurat-de-pus-pe-site
Micuţul de 1 an şi 8 luni la momentul „cinei” – câteva linguriţe de iaurt

În decembrie 2015, copiii erau tot în colibe

„În urmă cu un an am mers prima dată acolo. Băiatul avea opt luni şi fata doi ani. Era chiar în decembrie, înainte de Crăciun. Le-am dus ce-am putut, alimente şi haine. Apoi nu m-am mai interesat de caz pentru că eram convins că acei copii au fost mutaţi într-un loc cât de cât decent, nu puteam să-mi imaginez că ar putea să stea acolo, mai ales iarna. Acum o săptămână, la biserică, în Uricani, oraşul în care locuiesc, s-a făcut un anunţ legat de situaţia din acele colibe de lângă Primăria Lupeni. Imediat mi-am dat seama despre ce e vorba. Am mers din nou acolo sâmbătă, duminică şi luni. Copiii erau tot acolo. E incredibil în ce mizerie şi în ce frig sunt ţinuţi. Sunt acolo şi câini şi pisici şi şobolani. Le-am spus şi bunicului şi tatălui copiilor că un prieten de-al meu le pune la dispoziţie un apartament în Uricani şi că nu trebuie să plătească nimic. I-am rugat chiar să accepte oferta măcar până trece iarna. M-au refuzat. Nu vreau să-mi fac un păcat spunând asta, dar eu am impresia că acei oameni vor să stea acolo şi-i ţin acolo şi pe copii cu ei doar ca să fie ajutaţi, să primească de pomană. Dacă-ţi iubeşti cu adevărat copiii, nu-i ţii în asemenea condiţii”, spune Ionuţ Caloean.

Funcţionari enervaţi

Autorul filmuleţului postat pe Internet mai spune că i se pare de-a dreptul aberant că situaţia copiilor ţinuţi în colibele din apropierea sediului Primăriei Lupeni este nerezolvată, deşi adăposturile au apărut în zonă cu vreo patru ani în urmă: „Bine că se aude în oraşul vecin, dar tu, Primărie, nu auzi şi nu vezi ce se întâmplă la doi paşi. E impardonabil. Mai mult, cei de la Asistenţa Socială din Primăria Lupeni păreau a fi interesaţi mai mult de cine şi de ce a filmat acolo, decât de cazul în sine”.

Luni dimineaţa, un alt tânăr din Valea Jiului, Adrian Sergiu Aparascăi, după ce văzuse filmarea de pe Internet a mers în zonă cu mâncare şi ceai cald. „I-am luat pe copii şi i-am dus la Urgenţă, pentru că erau răciţi-cobză, aşa păreau. Sunt slabi, vai de capul lor, săracii. La Urgenţă, doamna doctor de acolo, normal, a sunat la Asistenţa Socială. Când a auzit, tatăl copiilor i-a luat şi-a plecat cu ei din spital. Am mers apoi la biroul de Asistenţă Socială de la Primăria Lupeni. Un angajat de acolo a venit cu mine, la acele adăposturi. I-am găsit pe cei doi copii desculţi, umblând prin noroi. Domnul de la Primărie mi-a spus că el nu poate face nimic pentru că acei copii figurează ca domiciliind într-un apartament, împreună cu mama lor. Ba chiar mi s-a părut că-l enervează insistenţele mele”.
Direcţia anchetează, Primăria demolează

Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului Hunedoara a aflat abia ieri despre cazul de la Lupeni şi, se pare, marţi la amiază încă nu deţinea varianta corectă a tuturor informaţiilor: „Colegii mei sunt acum în teren, la Lupeni, pentru a face verificări. Din ce ne-au comunicat colegii de la Primăria Lupeni, rezultă că acei copii erau, de fapt, plimbaţi de la mamă la tată. Mama lor deţine o locuinţă socială, iar copiii s-ar fi aflat în vizită la tatăl lor (Ionuţ Caloean spune că i-a văzut pe cei doi micuţi în colibe şi acum un an, dar şi trei zile consecutiv, sâmbătă, duminică şi luni – n.red.). După ce colegii mei se întorc cu rezultatele verificărilor lor, vom vedea mai clar cum stau lucrurile şi dacă se impune sau nu vreo măsură suplimentară de protecţie pentru cei doi copii”.

Viceprimarul Lupeniului, Iacob Mesaroş, declară că va monitoriza personal toată situaţia: „Ştiu despre ce este vorba, acum m-aţi prins pe teren, la lucrări de asfaltare, dar vă asigur că voi monitoriza personal rezolvarea situaţiei, iar acele adăposturi improvizate vor fi demolate chiar începând de mâine”.

Despre Ciprian IANCU

Citește și

sec8

„Family Fest” – cinci zile de muzică și voie bună la Deva

Cinci zile de distracţie şi voie bună, cu muzică şi activităţi pentru toate gusturile şi …

12 comments

  1. Acelei familii i s-a oferit o locuinta pe strada Tineretului langa vechea posta. Dar….fiindca era termoficare in Lupeni si tevile erau toata iarna calde, au refuzat locuinta in favoarea improvizatiei de sub tevile de termoficare

  2. E problema adulților unde stau. Dar copii prin hotărâre judecătorească la inițiativa primăriei trebuiau luați de acolo. Și asta urgent până nu este prea târziu.

  3. As dori sa-i adopt eu, nu este normal sa stea in asemenea conditii….si daca ei au refuzat conditii bune, este clar ca nu le pasa de copii…

  4. le ofer o casa in care sa stea. cu cine pot lua legatura?

  5. Sunt sute si mii de familii in aceasta situatie in Romania!

  6. Sunt sute si mii de familii in aceasta situatie in Romania!

  7. Asta este Romania anului 2016, 26 de ani dupa revolutie !!!!Iar parlamentarii si nu numai isi voteaza si aproba PENSIILE SPECIALLE MURDARE , de mii de lei !!!!!!!! ,iar acei copii, care ar trebui sa traiasca si sa creasca decent ,ca ei vor fi viitorul tarii, sunt lasati sa traiasca mai rau ca animalele!!!!!!!!!!!!Este strigator la cer oameni buni! Pana cand????!!!Iar ,daca refuza ceva, au ei un motiv,de ce nu-i intrebati motivul?

  8. Uluitor Asta-i România. Noastră , iar foarte bn cei care pleacă in străinătate și nu se mai întorc așa trb toți sa faceți , Ca in rom. Viața de cacat te imbolnaveste psihic. De atatea nedreptățiți corupție. Deasta peste tot in lume țara tiganilor e. România . Măcar. Cu filmulețul acesta. Putem ajuta bieți copii care au venit pe lume. Sa fie chinuiți și dk ați observat este. Pericol uriaș. Coliba este aproape numai de câțiva metri de calea ferată o secunda este suficient pt o nenorocire:( Romia trezeste te !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *