glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Câteva meciuri-cheie au costat-o pe Cetate Devatrans promovarea

Retrogradată la capătul anului competiţional 2014 – 2015 din Liga Naţională feminină de handbal, după un final de sezon absolut halucinant, Cetate Devatrans şi-a propus ca unic obiectiv în sezonul 2015 – 2016 revenirea în primul eşalon. După cum se ştie, obiectivul a fost ratat şi, chiar dacă teoretic mai există o speranţă de a prinde un loc în Ligă, rămâne întrebarea ce va face Cetate în campionatul următor.

Plecată la drum sub auspiciile rezilierii contractului de asociere cu Consiliul Local Deva, obligată să îşi dispute meciurile considerate pe teren propriu în sala din Haţeg, Cetate Devatrans a şi început campionatul mai târziu decât colegele din seria B a Diviziei A. Cum era clar, încă de la startul competiţiei, că singura întrebare care se putea pune e care va fi ordinea primelor două clasate dintre Bistriţa şi Deva, campionatul s-a redus practic la meciurile tur-retur dintre cele două.

Locul 2 după CSM Bistriţa

Cu un lot în care s-a încercat un mixaj între handbaliste experimentate – Laura Poenaru, Alina Şovar, Cristina Malac, Carola Stângu – şi jucătoare de perspectivă, obişnuite ale loturilor naţionale de junioare ale României – Dana, Abed-Kader, Sonia Seraficeanu, Anca Polocoşer, Sabrina Lazea –, Cetate Devatrans a plecat la drum în campionat şi cu un antrenor nou, băimăreanul Adrian Palko. Cum celelalte adversare din Divizia A nu au reprezentat obstacole serioase, victoriile la scor-fluviu fiind la ordinea zilei, primul test adevărat a fost cel din deplasarea de la Bistriţa cu CSM, echipă întărită cu „nume grele” şi susţinută puternic financiar pe plan local şi judeţean tocmai pentru a realiza promovarea în Liga Naţională.

Rezultatul se ştie, Cetate a pierdut la opt goluri diferenţă, 31 – 23, după ce cu 12 minute înainte de final se înregistra egalitatea pe tabelă, 20 – 20, iar speranţele promovării directe erau, în mod îndreptăţit la acest scor, foarte mari. Lipsa de experienţă a costat însă trupa deveană, iar partida de la Bistriţa a fost un prim moment-cheie ratat în tentativa revenirii în Ligă, pentru că era greu de crezut că în retur Deva va putea remonta această diferenţă.

Baraj cu meciuri interzise cardiacilor

În pauza de iarnă s-a produs despărţirea de Adrian Palko, care a renunţat la conducerea echipei din cauza unor probleme personale, iar în locul său pe banca tehnică a revenit profesorul Ioan Mătăsaru, de numele căruia se leagă vremurile bune ale handbalului devean. Nu a reuşit nici el minunea de a învinge Bistriţa la nouă goluri diferenţă, terminând la egalitate, 18 – 18, partida din retur de la Haţeg şi astfel Cetate Devatrans a încheiat campionatul pe locul 2 şi a mers la barajul de promovare în Liga Naţională.

Cu un lot decimat de indisponibilităţi, accidentări, convocări la loturile de junioare şi examene de bacalaureat exact în perioada de pregătire a meciurilor de baraj, Cetate s-a prezentat la turneul de la Piteşti cu multe fluctuaţii de formă şi de randament pe parcursul meciurilor. Astfel, în prima întâlnire, cea cu Ştiinţa Bucureşti, formaţia deveană a condus aproape permanent, a avut un gol avantaj şi atacul în ultimul minut, însă a fost egalată la 26 cu cinci secunde înainte de fluierul final. Disputa cu cel mai puternic adversar din turneu, Unirea Slobozia, a fost pierdută cu 23 – 30 după o primă repriză în care devencele au ţinut aproape, dar au cedat net după pauză.

Meciul decisiv pentru prezenţa în Liga Naţională, cel cu CSH Municipal Buzău, a condensat practic un întreg sezon în desfăşurarea sa. Cetate Devatrans a condus şi cu şase goluri diferenţă, dar finalul a fost – iarăşi – un coşmar pentru devence. Buzoiencele au egalat, au preluat conducerea şi – cu un mic ajutor al arbitrilor şi cu o lovitură liberă ratată de Cetate – au câştigat cu un 39 – 38 care le-a adus promovarea.

Acum, Cetate Devatrans trebuie să ia totul de la capăt. Deşi mai există încă şansa ca echipa buzoiană să nu se înscrie în Liga Naţională, din motive financiare, şi astfel Deva să îi ia locul, handbalul devean are nevoie şi de sprijinul autorităţilor locale şi judeţene. Pentru că un singur investitor, Marian Muntean, oricât ar fi de sufletist şi iubitor al handbalului, nu se poate bate de unul singur cu echipe gen Bistriţa sau Slobozia, care au în spate Consiliile judeţene şi locale, cu tot ceea ce înseamnă susţinere din partea acestora.

Tags