glasul-hd.ro Web analytics

Home / Sport / Câte echipe va avea judeţul Hunedoara în Liga a treia?
IMG_7114

Câte echipe va avea judeţul Hunedoara în Liga a treia?

Răspunsul la această întrebare îl vom afla de sâmbătă într-o săptămână, când se va juca manşa retur dintre Inter Petrila şi ACS Ghiroda, campioanele judeţelor Hunedoara, respectiv Timiş. O tragere la sorţi (dirijată pe criterii geografice) nefavorabilă reprezentantei noastre, să spunem asta, ţinând cont mai cu seamă de faptul că ultimele două campioane ale Timişului, ASU Poli şi Ripensia, au trecut prin Liga a treia ca acceleratul prin haltă, promovând într-un singur an în eşalonul secund.

Nu are rost să ne mai întoarcem cu amintirea la vremurile când judeţul nostru avea două echipe în Divizia A (Jiul şi Corvinul) şi alte cinci – şase în B (Brad, Orăştie, Lupeni, Deva, Paroşeni, Uricani ş. a. m. d.), vremuri atât de îndepărtate încât par a ţine de istoria antică. Să menţionăm doar că în ultimii ani am avut o singură dată două echipe în Liga 3, acest lucru întâmplându-se în sezonul 2015 – 2016, cu FC Hunedoara şi CNS Cetate Deva terminând pe locurile 5, respectiv 6 în seria a patra.

Ne-am obişnuit cu o singură echipă în L3

În sezonul 2016 – 2017, încheiat nu demult, am rămas doar cu Cetate Deva, după ce echipa din Hunedoara a fost exclusă din toate competiţiile organizate de Federaţia Română de Fotbal şi s-a reinventat în liga judeţeană, iar Hercules Lupeni a pierdut barajul de promovare cu Ripensia, în timp ce în sezonul 2014 – 2015 şi precedentele contam în Liga 3 doar pe FC Hunedoara, echipa din Deva reuşind promovarea abia în 2015. La acest capitol judeţul nostru stă de departe cel mai slab dintre toate cele din partea de vest a ţării, Timişul, Aradul şi Alba surclasându-ne la acest capitol al prezenţelor (şi) în acest eşalon, ca să nu mai vorbim de faptul că în aceste zile ACS Poli şi UTA îşi dispută barajul pentru Liga întâi.

Barajul din acest an se joacă în 17 şi 24 iunie

Conform regulamentului stabilit de FRF pentru sezonul în curs, promovarea în Liga 3 se va face în urma unui baraj în dublă manşă, la care participă cele 41 de campioane judeţene plus campioana municipiului Bucureşti. Numele echipelor calificate pentru barajul de promovare au fost transmise Federaţiei de către Asociaţiile Judeţene de Fotbal până la data de 12 iunie 2017. Mai menţionăm că la barajul de promovare în Liga 3 pot participa numai structurile sportive cu personalitate juridică, adică cluburi sportive care deţin Certificatul de Identitate Sportivă eliberat de Ministerul Tineretului şi Sportului (bonul de înregistrare eliberat de MTS nefiind valabil în ceea ce priveste înscrierea echipei pentru susţinerea jocurilor de baraj.

Meciurile de baraj în sistem eliminatoriu tur-retur au loc în zilele de 17 iunie, ora 18, manşa tur şi 24 iunie, ora 17.30, manşa retur. Câştigătoarele acestor baraje vor promova în Liga 3.

Programul complet al „ţinarului” din baraj

Iată programul celor 21 de meciuri din cadrul barajului de promovare în Liga a treia, sezonul 2017 – 2018, aşa cum a fost tras la sorţi la începutul acestei luni de o comisie specială din cadrul Comitetului de Urgenţă al FRF:

 1. Mehedinţi – Teleorman
  2. Tulcea – Constanţa
  3. Dâmboviţa – Prahova
  4. Maramureş – Cluj
  5. Bihor – Arad
  6. Sibiu – Argeş
  7. Bucureşti – Ilfov
  8. Mureş – Braşov
  9. Ialomiţa – Buzău
  10. Giurgiu – Călăraşi
  11. Harghita – Covasna
  12. Gorj – Dolj
  13. Vâlcea – Olt
  14. Satu Mare – Sălaj
  15. Bistriţa-Năsăud – Suceava
  16. Botoşani – Bacău
  17. Brăila – Vaslui
  18. Iaşi – Galaţi
  19. Neamţ – Vrancea
  20. Caraş-Severin – Alba
  21. Hunedoara – Timiş

Două, trei sau patru echipe din baraj în seria noastră  

Ţinând cont de componenţa actuală a seriei a patra din L3, partidele din barajul de promovare care ne interesează în mod deosebit, pentru că de aici se vor alege noile echipe pe care Deva şi sperăm Petrila le vor înfrunta în campionat începând din această toamnă, sunt cele de la 5, 12, 20 şi mai ales 21. În ele sunt implicate campioanele Alba, Arad, Caraş, Gorj, Hunedoara şi Timiş, adică cele din judeţele care au deja reprezentante în seria a patra. Iată care sunt acestea:

Inter Petrila (Hunedoara) – ACS Ghiroda (Timiş)

ACF Viitorul Caransebeş (Caraş-Severin) – ACS Şurianu 1945 Sebeş (Alba)

CS Diosig Bihardioszeg (Bihor) – Şoimii Lipova (Arad)

Internaţional Băleşti (Gorj) – ACS Viitorul Carcea (Dolj)

Dacă din primele două perechi în mod sigur învingătoarele vor fi repartizate în seria noastră, nu acelaşi lucru se poate spune despre ultimele două întâlniri, din care în caz că vor câştiga campioanele Bihorului şi Doljului vor merge în alte serii, în timp ce ale Aradului şi foarte posibil Gorjului vor veni în seria 4.

Ne putem aştepta şi la surprize organizatorice

Despre sistemul (pur teoretic) cu 80 de echipe în Liga a treia împărţite în cinci serii de câte 16 am vorbit nu demult în Glasul Hunedoarei şi am exprimat, bazat pe cifre şi pe situaţia reală a cluburilor, foarte marile îndoieli că vor putea fi adunate atât de multe la startul ediţiei 2017 – 2018. Ceea ce ştim sigur e că în sezonul 2015 – 2016 am avut în seria a patra 15 echipe, iar în 2016 – 2017 doar 14.

Ca să ştim de la ce date plecăm, iată componenţa pe judeţe a seriei nostre în campionatul trecut:

5 echipe TIMIŞ: Ripensia Timişoara, CSM Lugoj, ACS Poli II, Millenium Giarmata, Nuova Mama Mia Becicherecu Mic

3 ALBA: Performanţa Ighiu, Industria Galda de Jos, Unirea 1924 Alba Iulia

3 ARAD: Naţional Sebiş, Gloria Lunca Teuz Cermei, UTA Bătrâna Doamnă II

1 HUNEDOARA: Cetate Deva

1 CARAŞ: CSM Şcolar Reşiţa

1 GORJ: Pandurii Tg. Jiu II

Dintre acestea Ripensia Timişoara a promovat în Liga a doua, iar Nuova Mama Mia Becicherecu Mic şi UTA Bătrâna Doamnă II au retrogradat într-a patra, deci teoretic au rămas 11 formaţii. Cu cele două prezenţe sigure care vor veni din baraj din disputele Hunedoara – Timiş şi Caraş – Alba despre care vorbeam mai sus vor fi 13, dacă una dintre Şoimii Lipova şi Internaţional Băleşti câştigă barajul – 14, iar în cazul că acestea amândouă promovează – 15. Să mai spunem că judeţul Alba mai are o echipă în eşalonul trei, pe Metalurgistul Cugir, care în campionatul trecut a fost scoasă din seria noastră şi trimisă într-a cincea (de unde a promovat Hermannstadt Sibiu) de unde poate reveni în noul sezon, iar retrogradarea celor de la Becicherecu Mic şi UTA II este practic doar „pe hârtie”, aproape sigur cele două urmând a fi invitate să participe în Liga 3 şi în campionatul viitor, ca să iasă cumva un număr cât mai apropiat de cele 80 preconizate.

Înscrieri la liber ale „sateliţilor” din Liga 1 şi 2

Din dorinţa de a mai salva ceva din competiţia tot mai diluată numită Liga a treia, dar în fapt nu face decât să complice şi mai mult lucrurile, Federaţia a creat posibilitatea ca echipele din Liga întâi şi Liga a doua să îşi înscrie sateliţii direct în Liga 3, fără „purgatoriul” diviziilor judeţene. Au fost 13 formaţii de acest tip în sezonul trecut, dintre care 11 au rămas – acestea fiind Viitorul Constanţa II, Dinamo Bucureşti II, AFC Astra II, FC Voluntari II, Concordia Chiajna II, CS U Craiova II, CS Mioveni II, FC FCSB II, ACS Poli Timişoara II, Pandurii Târgu Jiu II şi Gaz Metan Mediaş II – şi două au retrogradat, UTA Bătrâna Doamnă şi ASA Târgu Mureş, însă aşa cum spuneam acestea din urmă au mari şanse să continue tot în eşalonul trei. În plus, şi CFR Cluj îşi va înscrie echipa secundă în Liga 3, depunând deja cererea respectivă.

Ce va fi vom vedea, până atunci avem în viitorul apropiat meciurile de baraj pentru promovare, de ale căror rezultate depinde în bună măsură stabilirea componenţei celor cinci serii.

Despre Bogdan BARBU

Citește și

Florentina Marincu 7833

Victorii pentru atleţii hunedoreni la Campionatele Naţionale şi la cele Universitare

Aproape 300 de sportivi reprezentând 88 de cluburi şi asociaţii sportive din întreaga ţară au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *