glasul-hd.ro Web analytics

Sănătate

Câștig de cauză pentru Spitalul Municipal Brad la medierea cu CNAS-ul. Activitatea medicală va fi analizată și decontată în perioada următoare

Spitalul Municipal Brad a ajuns la un acord cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), după ce săptămâna trecută s-au purtat mai multe runde de negocieri la București. Principala nemulțumire a spitalului brădean, slaba finanțare pentru spitalizarea de zi, a fost rezolvată de CNAS: „se va analiza activitatea medicală a lunilor aprilie, mai și iunie și tot ce va rezulta peste contractul inițial stabilit de CJAS va fi suportat pe tot restul anului din fondul de rezervă al CNAS”.

La începutul săptămânii trecute, patru spitale din țară, dintre care trei din județul Hunedoara (Spitalul Municipal Brad, Spitalul Municipal Orăștie și Spitalul Municipal „Dr. A. Simionescu” din Hunedoara) s-au prezentat la comisia de mediere de la CNAS după ce managerii au refuzat să semneze contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

Promisiuni în scris

Contractele nu s-au semnat din cauza faptului că bugetele stabilite și menționate în procesul-verbal de negociere au fost diminuate. Mai mult decât atât, potrivit cadrelor medicale, sumele cuprinse în noile contracte sunt mai mici faţă de anul trecut, iar activitatea medicală a crescut simţitor în ultimele şase luni. Din cauza faptului că refuzarea semnării contractului de finanțare cu CJAS ar însemna închiderea respectivelor unități spitalicești, conform legii, managerii celor trei spitale hunedorene s-au prezentat la comisia de mediere de la București pentru o nouă negociere a finanțării activității medicale. Deși nu au fost obținute sumele dorite de managerii spitalelor hunedorene, aceștia nu s-au întors cu mâna goală de la CNAS. „Împreună cu primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, și cu directorul economic al spitalului am fost marți la mediere la București. În urma negocierilor cu reprezentanții Casei Naționale am primit o promisiune în scris că în semestrul al doilea ni se va analiza activitatea medicală și dacă justificăm că ne facem treaba așa cum am specificat, atunci se va analiza posibilitatea finanțării pe următoarele luni din fondul de rezervă al CNAS. Mai precis, am semnat contractul de finanțare dar cu specificarea ca să se monitorizeze lunile aprilie, mai și iunie. În aceste trei luni dacă dovedim că activitatea noastră medicală este mai mare decât presupun cei de la Casă, atunci vom primi pe tot restul anului o sumă suplimentară din fondul de rezervă. Nouă nu ne trebuie niciun leu în plus decât doar pentru ceea ce muncim și pentru serviciile pe care le oferim”, a precizat directorul medical al spitalului Municipal Brad, Lucian Miron.

Aparat de anestezie nou la spitalul brădean

Secția de Chirurgie a Spitalului Municipal Brad a fost dotată săptămâna aceasta cu aparatură modernă de ultimă generaţie, care a fost pusă deja în funcţiune. Este vorba despre un aparat de anestezie de ultimă generație. Cu ajutorul acestuia, medicii specialişti susţin că se va putea efectua orice tip de operaţie. „Anul trecut, neavând medici anestezişti, pacienţii erau trimişi la Deva pentru că aici (n. red. la spitalul din Brad) nu se putea opera. Am făcut un contract pentru achiziţionarea unui aparat nou de anestezie, în valoare de aproximativ 1 miliard, sumă asigurată din bugetul local al municipiului. Pe parcursul săptămânii trecute am și primit aparatul, iar după ce l-am pus în funcțiune medicii l-au și utilizat. Acesta permite ca medicii să opereze pacienţii în perfectă siguranţă și este foarte benefic pentru spitalul nostru”, a menționat Lucian Miron.