glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Castelul Corvinilor, aproape de recordul de anul trecut

De la 1 ianuarie şi până la 19 august, anul curent, la Castelul Corvinilor au fost înregistraţi 200.000 de turişti, cu doar 30.000 mai puţini decât în tot anul trecut. Administratorii monumentului se aşteaptă ca, la finele acestui an, numărul turiştilor să fie de 270 – 280.000 şi fac planuri pentru a „rupe” bariera de 300.000 de vizitatori.

În iunie 2015, la Castelul Corvinilor au ajuns 34.000 de turişti, cu 7.000 mai mulţi decât în luna similară a anului trecut. Diferenţa a fost şi mai mare în iulie faţă de aceeaşi lună a lui 2014: 49.000 anul acesta, 40.000 anul trecut. Şi mai spectaculoasă pare cifra vizitatorilor castelului din primele 19 zile ale lunii august: 43.000. „Ne aşteptăm ca, până la finele lunii august, numărul vizitatorilor să ajungă la 60 – 65.000. Estimez că vom avea, la finele anului, cam 270.000 de turişti, cu 40.000 mai mulţi decât anul trecut”, spune managerul Castelului Corvinilor, Costin Tinca. Acesta adaugă că 90 la sută dintre turişti sunt români iar, conform estimărilor sale, 10 la sută din numărul total al vizitatorilor fac parte din categoria românilor care vin, în primul rând, să se roage la mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirea Prislop. Cu 10 ani în urmă, numărul turiştilor care ajungeau la castel era de cinci ori mai mic, iar mai bine de 60 la sută erau străini, majoritatea veniţi din Ungaria.

Următorul pas – turismul de eveniment

Managerul celui mai important obiectiv turistic medieval din judeţ spune că îşi doreşte ca, la anul, numărul vizitatorilor atraşi de castel să fie de 300.000. „Ca să ajungem la această limită, va trebui să continuăm şi să dezvoltăm demersurile de promovare şi, ca o părere personală, să putem fi mai predictibili în ce priveşte evenimentele care au loc la Castelul Corvinilor. În momentul în care îşi planifică o vacanţă, turistul trebuie să ştie clar că, la sfârşit de august, de exemplu, vede aici, pe lângă monumentul în sine, şi Carnavalul Medieval. Ne dorim mai multă predictibilitate din acest punct de vedere, pentru că mai ales acele concerte din această vară de la Cluj şi Sibiu au demonstrat că apare un nou gen de turism – turismul de eveniment”, adaugă Costin Tinca.

Mălăieşti – satul pus pe harta turistică

Cetatea de la Mălăieşti, restaurată cu bani europeni şi preluată în administrare de Primăria comunei Sălaşu de Sus în februarie, anul acesta, a devenit brusc un punct important pe harta turistică a judeţului. În fiecare sfârşit de săptămână ajung aici în jur de 200 de turişti, în medie, după cum spune viceprimarul Valer Haitău. „Doar în registrul de impresii şi recomandări au scris vreo 2.200 de vizitatori. Estimez că avem, în medie 800 – 1000 pe lună. Mai mult ca sigur că pe timp de vară au fost mai mulţi, însă nu avem încă un bilanţ detaliat”, adaugă Haitău. Până acum doi-trei ani, turiştii ajungeau la Mălăieşti mai mult accidental şi în număr mult mai mic, de doar câteva sute pe an.