glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

„Casa Vulcanilor”, cel mai premiat proiect al Geoparcului în anul 2014

Proiectul inițiat în Țara Hațegului, de reprezentanții și voluntarii Geoparcului Dinozaurilor, este cel mai premiat proiect al Geoparcului, în anul 2014. Recent, Asociația „Drag de Hațeg” a obținut premiul „Arii naturale protejate 2014” pentru proiectul „Casa Vulcanilor – punct de vizitare și educație nonformală în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului”.

Este cel de-al treilea premiu obținut de acest proiect, după Premiul Publicului, decernat în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor 2014 și Premiul I în cadrul Concursului educațional „Ora de voluntariat”,  inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Carpatcement. Acest nou premiu, în valoare de 10.000 de lei, a fost acordat de finanțatorii proiectului, Fundația pentru Parteneriat și MOL România, după evaluarea rezultatelor celor 23 de proiecte care au obținut anul trecut finanțare pe componenta „Arii naturale protejate” a programului „Spații verzi”.  Proiectul a fost desemnat cel mai bun datorită coeziunii parteneriatului dintre cele șapte organizații implicate, numărului mare de voluntari angrenați în activități precum și pentru rezultatele obținute. „Proiectul corespunde foarte mult dezideratelor programului. Este inovativ, un proiect care a implicat foarte multă lume, care a arătat adevăratul sens al voluntariatului și care a pus în evidență niște valori locale care, probabil, erau foarte puțin cunoscute de multă lume. A reușit să implice comunitatea, a reușit să renască prin această implicare patriotismul local și, ca atare, a avut toate ingredientele pentru a fi considerat cel mai de succes proiect la această ediție”, a precizat László Potozky, directorul Fundației pentru Parteneriat.

300 de voluntari implicați

Prin implicarea a 300 de voluntari, Asociația „Drag de Hațeg” a reușit să realizeze, pe parcursul a 200 de zile, o construcție din lemn și cob (amestec de pământ galben, nisip, paie și apă – n.red.), un nou punct de vizitare,  interpretare și educație nonformală pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București. Vestea primirii unui nou premiu pentru proiectul la care au lucrat cu sârg pe tot parcursul verii a fost primită cu satisfacție și entuziasm și de adevărații protagoniști ai acestei frumoase experiențe, voluntarii. „Am început munca la Casa Vulcanilor având așteptări legate de dezvoltarea personală și de impactul asupra oamenilor și Țării Hațegului. În opinia mea, entuziasmul, curiozitatea, hărnicia și spiritul de echipă sunt cele care au făcut din fiecare voluntar un premiant al dedicării. Iată că acum suntem surprinși cu toții de o nouă apreciere oficială, altfel decât aș fi crezut în urmă cu câteva luni. Premiul Fundației pentru Parteneriat, finanțatorul nostru, mă face să realizez că am bifat ambele obiective din primele zile în care am spus «da» participării la proiectul Casa Vulcanilor. Sunt foarte încântată!”, a povestit Larisa Duță, în vârstă de 18 ani, una dintre cele mai active voluntare.