glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

„Carnaval Halloween” la Biblioteca Județeană

Copiii şi adolescenţii, dar şi prietenii bibliotecii de orice vârstă sunt aşteptaţi la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a lua parte la o activitate specială organizată cu scopul de a marca Halloween-ul. Este vorba despre un carnaval în cadrul căreia vor fi premiate „cel mai înspăimântător costum” și „dovleacul de groază”.

Biblioteca Județeană organizează și în acest an un atractiv carnaval de Halloween. Evenimentul va avea loc vineri, 28 octombrie, de la ora 18:00, în incinta instituţiei care va crea întreaga ambianță necesară sărbătorii venite din spațiul anglo-saxon.

Spectacol la lumina bostanilor-felinar

Astfel, curtea bibliotecii va fi împodobită cu zeci de bostani-felinar (simbolul Halloween-ului) la lumina cărora se va desfășura un program artistic. După prezentarea tradițiilor și obiceiurilor legate de această zi, vor avea loc două concursuri, devenite deja tradiționale, mult așteptate de către cei tineri: „Cel mai înspăimântător costum” și „Dovleacul de groază”. „Și în acest an, fantezia, bunul gust și inspirația concurenților se vor manifesta din plin, iar costumele de monștri, schelete, vrăjitoare, vampiri vor crea o atmosferă de mister și farmec, atât de specifică acestei sărbători. Seara de Halloween se va încheia cu o petrecere la care muzica și dansul vor fi la ele acasă, iar veselia și buna dispoziție vor fi nelipsite. Prietenii bibliotecii de toate vârstele sunt așteptați cu drag la această îndrăgită sărbătoare a sfârșitului de octombrie”, declară managerul Bibliotecii Județene, Sebastian Bara.

Sărbătoare răspândită de irlandezi

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază. Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă „Lanterna lui Jack”. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că, dacă nu oferă dulciuri, persoana colindată va avea parte de o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.

Tags