glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Care este stadiul lucrărilor la Pediatria din Deva

Lucările la secția de Pediatrie a Spitalului Județean din Deva sunt aproape de finalizare. Constructorii au terminat repararea acoperișului și renovarea mansardei, iar lucrările vor continua, începând de astăzi, la etajul al doilea al clădirii. Până când saloanele de aici vor fi reabilitate, copiii vor fi mutați la mansardă.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Bobora, susține că lucrările vor fi finalizate în termen, respectiv până la finalul lunii decembrie 2016. „Acoperișul e gata. Se coboară acum la etajul al doilea, adică din mansardă la nivelul doi. O să fie gata în termen, până la sfârșitul lunii decembrie. Partea importantă, adică cea de rezolvat să nu plouă, să nu ningă și să se poată lucra înăuntru, s-a făcut, și știu că mansarda s-a finalizat”, a declarat Mircea Bobora.

Pe parcursul lucrărilor de la etajul 2, copiii vor fi mutați în saloanele de la mansardă. „Mansarda e gata, începând de astăzi trebuie să ne elibereze etajul 2, ca să putem coborî spre acest etaj. La mansardă nu am schimbat geamurile, pentru că urmează când se eliberează clădirea, respectiv să se mute Pediatria dincolo, o să se revină la forma inițială a acoperișului, fără mansardă. S-au reparat tâmplăria interioară, ferestrele, s-a înlocuit o ușă care dădea afară și care era deteriorată complet. S-a pus covor PVC pe coridor și s-a zugrăvit”, a declarat și arhitectul Dumitru Armășescu.

Pediatria, până în 7 noiembrie 2016

În data de 7 noiembrie, aleșii județeni au aprobat, în ședință de îndată, în unanimitate, un proiect de hotărâre prin care au fost alocați banii necesari pentru reparațiile de urgență ale clădirii. Din acești bani, va fi reabilitat acoperișul, mansarda și etajul 2, urmând ca, la anul, CJ Hunedoara să aloce alți bani pentru etajul 1 și parter. Aproximativ 550.000 de lei a decis, în primă fază, Consiliul Județean să dea pentru secția de Pediatrie. Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre arată realitatea cruntă de la secția de Pediatrie, realitate pe care, de peste doi ani, „Glasul Hunedoarei” o arată ori de câte ori are ocazia. Chiar de la începutul acestui document, se precizează că secția este într-o stare vizibilă de degradare, fiind o clădire construită la începutul anilor 1900. Acoperișul are țigle sparte sau dislocate, streșinile și pazii de lemn sunt putrezite și căzute pe o suprafață de 80%, iar în unele locuri nu mai sunt. Jgheaburile, burlanele și șorțurile din tablă zincată sunt ruginite, găurite sau căzute. Șipcile sunt deteriorare, învelitorile prezintă deformații vizibile, ceea ce denotă faptul că acestea sunt putrezite sau rupte.

În același document se precizează că tâmplăria exterioară este din lemn, dublă, cu geam simplu pe fiecare canat, și este tâmplăria originală a clădirii, din anul 1900. „Aceasta este deteriorată integral, neputând fi reparată sau restaurată, deoarece majoritatea elementelor structurale sunt putrezite. În prezent, tâmplăria nu se mai poate închide bine, cremoanele și foraibărele sunt foarte uzate, existând riscul ca la un vânt puternic, canatul de geam să cadă în interiorul clădirii, peste paturile pacienților”, se arată în nota de fundamentare. Tot acolo este precizat că pardoseala este din materiale diferite (mozaic turnat, plăci mozaicale, pişcoturi ceramice) și prezintă degradări, riscul fiind de alunecare, împiedicare. „De asemenea, starea actuală a pardoselii nu permite o igienizare corectă a acesteia. Din cauza celor prezentate mai sus, apa de ploaie s-a scurs pe pereți, iar fațada este distrusă pe o suprafață importantă – tencuiala este căzută. Riscurile pe termen scurt sunt următoarele: căderi accidentale de jgeaburi, burlane și elemente ale streșinii, din cauza încărcării cu zăpadă. Căderi accidentale ale unei porțiuni de învelitoare în saloanele și cabinetele din mansardă”, se mai precizează în nota de fundamentare a hotărârii.

Tags