glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSănătate

Cardul de sănătate, blocat două zile consecutiv. Președintele APMF Hunedoara: „Este o bătaie de joc la adresa medicilor și a pacienților”

Sistemul informatic al cardului de sănătate este blocat de două zile, din cauza unor probleme tehnice, aparent, foarte greu de rezolvat. Deoarece serviciile medicale și eliberarea medicamentelor trebuie efectuate în mod offline, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie (APMF) Hunedoara, Ana-Aurelia Chiș Șerban, a precizat că acest lucru „este o bătaie de joc la adresa medicilor și a pacienților”.

Sistemul informatic al cardului de sănătate este blocat încă de luni, din cauza unor probleme tehnice, imposibil de remediat până la această oră. Deşi reţetele se pot elibera în mod offline, cadrele medicale nu pot verifica dacă pacientul este sau nu asigurat, pentru că nu pot intra în sistem. „Serverele de card sunt blocate de mai bine de 24 de ore. Colegii mei de la București se chinuie să le deblocheze, dar se pare că este o problemă mai mare și încă nu au reușit. Nu știu să spun când sistemul va funcționa, dar cert este că niciodată serverele nu au fost blocate atâta timp. Problema este că medicii nu pot să citească documentele electronice. Singura posibilitate este să emită rețete offline și să încarce ulterior cardurile, în sistemul online, urmând ca în 72 de ore, începând cu ora 00:00 a primei nopți în care se defectează cardul, să își introducă în sistemul online aceste solicitări: bilete de trimitere, rețete medicale, concedii etc. Am avut câteva persoane nemulțumite de această situație dar le-am dat adeverințe de asigurat până se remediază problema”, a precizat, ieri, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Ovidiu Bîndea.

Medicii de familie, revoltați pe reprezentanții CNAS

Potrivit unei informări postate pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), „până la anunţul remedierii problemelor apărute, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a serviciilor medicale / prescrierii reţetelor / eliberării medicamentelor vor putea fi efectuate în modul offline”. Din această cauză, medicii de familie din județ sunt revoltați pe reprezentanții CNAS, pentru că susțin că riscă să plătească reţetele compensate. „Suntem afectați fizic și psihic, fără exagerare. Gândiți-vă ce înseamnă să îți intre omul în cabinet și să nu poți să îi scrii rețete, pentru că în loc să te ocupi de pacient, trebuie să te preocupe că nu merge sistemul. Practic, treaba merge așa: vine omul la cabinet, noi ne rugăm la toți sfinții ca măcar să înregistreze cardul, pentru fiecare pacient alocăm un timp dublu ca în mod normal, afară sunt cozi, înăuntru sunt nervi. Este o bătaie de joc și la adresa noastră și a pacienților. În mod normal, cardul îți arată că omul a fost la tine în cabinet și l-ai consultat și tot acesta semnează rețeta pe care ai dat-o online. Dacă documentul nu poate fi citit, nu poți să dai nici rețetă și nici să consulți pacientul, pentru că nu ai siguranța că acel serviciu îți va mai fi plătit, adică facem muncă voluntară pentru că nu poate fi serviciu medical validat. Servicile nevalidate nu sunt plătite de CASĂ. În lege spune că serviciile se validează în maxim 72 de ore de la efectuarea lor, iar dacă sistemul este picat mai multe zile, dispar și cele 72 de ore în care poți fi plătit pentru munca depusă. Adică, noi dăm rețetele offline, care pot fi imputabile. Mai mult, nu putem verifica online calitatea de asigurat a pacientului. Este un fel de cec în alb, pentru că dacă nu este asigurat și îi dai rețeta ești bun de plată. Cel mai corect era ca cei de la Casa Națională să ne fi transmis, în scris, că în perioada în care sistemul este blocat să consultăm în stil clasic și că ni se decontează serviciile și nu se impută rețetele”, a declarat Ana-Aurelia Chiș Șerban.

Tags