glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateEconomic

„Capitalul privat românesc – o șansă pentru dezvoltarea economiei”

„Ziarul Financiar”, liderul presei de business din România, a organizat, ieri, împreună cu „Banca Transilvania”, un eveniment dedicat investitorilor autohtoni din județele Alba și Hunedoara – „Capitalul privat românesc – o șansă pentru dezvoltarea economică a României”. La conferință au luat parte peste 100 de oameni de afaceri din județul nostru, investitori din Alba, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, dar și primarul proaspăt reales al Albei Iulia, Mircea Hava.

În condiţiile în care vocea investitorilor străini este foarte bine auzită, beneficiază de organizaţii bine puse la punct şi au acces la resurse financiare puternice, investitorii români sunt de cele mai multe ori dezbinaţi, câteodată chiar nu se cunosc între ei şi îşi găsesc cu greu o voce comună. De aceea, „Ziarul Financiar” și „Banca Transilvania” au inițiat o serie de evenimente, care se desfășoară în anul 2016, în cele mai mari orașe din România, în care să se discute posibilitățile practice de impulsionare a dezvoltării capitalului privat românesc și de prezentare a celor mai reușite afaceri anteprenoriale românești. Ieri, în localitatea Vințu de Jos, din județul Alba, investitorii din cele două județe vecine, Alba și Hunedoara, au putut să se cunoască, să socializeze, dar și să discute situația și posibilitățile de dezvoltare ale capitalului privat românesc. „Un eveniment interesant, mi-a plăcut. Aș fi vrut să fie mai mult timp de socializare. Au fost foarte mulți hunedoreni prezenți, au pus întrebări. Oamenii încep să vorbească. Cred că ar fi bine să facem astfel de evenimente și pe la noi, pentru că e important ca lumea să înceapă să comunice. Cred că au atâtea lucruri să își spună unul altuia, dar nici măcar nu își dau seama, pentru că nu se cunosc. Cred că sunt destul de rare ocaziile în care oamenii se pot întâlni unii cu alții. Din discuțiile acestea poți să îți dai seama că ai un partener de afaceri la câțiva metri de tine, dar nu știi, pentru că nu îl cunoști”, a spus unul dintre investitorii hunedoreni prezenți, Ovidiu Șerdean. Reprezentatul „Băncii Transilvania” în județul Hunedoara a declarat că evenimentul a fost un câștig pentru cei peste 300 de participanți, dintre care peste 120 din județul Hunedoara. „Eu cred că a fost o reușită, prin prisma feedback-ului pe care l-am primit de la cei care au participat. Principalul scop al acestui eveniment a fost acela de a vedea statistici ale județului, dar, mai important, ca oamenii de afaceri să se cunoască între ei, să schimbe cărți de vizită, impresii, să lege legături, parteneriate sau relații de afaceri. La o astfel de întâlnire, se nasc idei, iar <Ziarul Financiar> le strânge din toate zonele țării, pe care, mai apoi, le pune pe masa politicienilor”, a declarat directorul Sucursalei Hunedoara a „Băncii Transilvania”, Sorin Bureța.

Alba, peste Hunedoara, din punct de vedere al mediului de afaceri

Oamenii de afaceri din județul Hunedoara, prezenți la eveniment, spun că în Alba, din punct de vedere investițional, lucrurile stau mult peste județul nostru. Acolo, investițiile curg, administrațiile locale găsesc oameni care să investească și, mai ales, le oferă facilități. Nu același lucru se întâmplă în Hunedoara. Tocmai de aceea cele două județe, deși sunt vecine, nu seamăna deloc din punct de vedere al mediului de afaceri. „Nu pot să spun că trendul are aceeași amplitudine. E clar că, în Alba, companiile și mediul de afaceri au prins un trend foarte bun. Sunt câteva companii mari, de referință, Albalact, Transavia, Supremia, Elit, pe care chiar poți să le consideri modele. Au poveștile lor de succes, și cred că dacă la fiecare întâlnire de genul acesta oamenii au ceva de învățat, poate prind mai mult curaj să viseze, după care încep, încet-încet, să își transforme visele în realitate”, mai spune Ovidiu Șerdean.

Problema investitorilor autohtoni: mediul politic

Principala problemă a mediului de afaceri este aceea că oamenii politici nu se apleacă asupra problemelor cu care se confruntă. Din contră, mereu le sunt puse piedici, deși mulți dintre cei prezenți la evenimentul de la Alba sunt principalii contributori la bugetele din localitățile unde își au sediile. „S-a discutat problema politicienilor, care de ani și ani, indiferent de culoare, tratează mediul de afaceri așa cum îl tratează. Mediul politic nu rezonează întotdeauna cu mediul de afaceri. Nu rezolvi nimic dacă strângi de gât companiile și le pui taxe și impozite enorme, pentru că în felul acesta nu poți să dezvolți o companie. S-a discutat și despre companiile românești foarte mari, care nu mai pot primi ajutoare de stat, fiind considerate prea mari. În schimb, companiile străine care vin, primesc tot felul de facilități, iar profiturile le trimit în țările lor sau în Panama, ori în alte paradisuri fiscale, și atunci, unde e dreptatea?! Pe românul tău, în loc să îl ajuți, îl strângi de gât, iar pe străin, îi dai facilități, și nici nu îți dă profitul aici. Poate că lucrurile acestea ar trebui să dea de gândit”, a mai spus Ovidiu Șerdean. De aceeași părere este și ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, prezent și el la eveniment. „Dezvoltarea comunelor şi a oraşelor României depinde de investiţii şi de întreprinzători. Ţara are nevoie de oameni cu iniţiativă, buni meseriași care să aibă o atitudine occidentală faţă de muncă. Aceştia ar trebui sprijiniţi şi administraţia locală să fie alături de ei. Diaspora poate juca un rol major în dezvoltarea locală și poate sprijini conectarea puternică a orașului la oportunitățile din alte țări”, a scris ministrul pe Facebook, imediat după evenimentul de la Vințu de Jos.

Investitorii spun că, pe lângă taxele și impozitele foarte mari, o altă problemă ar fi salariile bugetarilor, care depășesc salariile de la privat. Oamenii de afaceri spun că nu se poate ca într-un mediu investițional sănătos, să dai bani la bugetarii din instituțiile supraîncărcate de angajați, iar, în același timp, să-i „strângi de gât” pe privați.

Tags