glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Burse profesionale pentru elevii de la învățământul profesional și dual, și în 2018

Vești bune pentru elevii din învățământul profesional și dual din județul Hunedoara. Programul național de protecție socială „Bursa profesională” va fi aplicat și anul acesta de Guvernul României, conform unei hotărâri adoptate în ultima ședință de executiv din 2017.

Bursa profesională se acordă tuturor elevilor care frecventează învățământul profesional și constă într-un sprijin financiar lunar de 200 lei, pe perioada cursurilor școlare, a pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii examenului de certificare a calificării profesionale. De bursă beneficiază și copiii cetățenilor străini beneficiari ai unei forme de protecție în România sau copiii cetățenilor străini, ai cetățenilor Uniunii Europene/ Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene cu drept de ședere/ rezidență pe teritoriul României, care frecventează învățământul profesional. Conform Cadrului Naţional al Calificărilor, învăţământul dual pentru nivelul 3 de calificare este organizat după clasa a VIII-a, ca parte a învăţământului secundar superior. Măsura adoptată urmărește creșterea interesului tinerilor şi familiilor acestora față de educația și formarea prin învăţământul profesional, inclusiv dual, fapt care va duce la îmbunătățirea pregătirii profesionale. Fondurile pentru finanțarea „Bursei profesionale” vor fi asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației Naționale și se repartizează Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.

Bacalaureat 2018: Luna aceasta încep înscrierile, iar în februarie – probele orale

Elevii din anul terminal de liceu din județul Hunedoara vor putea să se înscrie pentru susținerea examenului de maturitate în prima sesiune, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie. Conform calendarului făcut public de Ministerul Educației, liceenii hunedoreni vor susține probele orale luna viitoare. Astfel, prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2018 va începe luni, 12 februarie 2018, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Sesiunea va continua în data de 13 februarie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 – 15 februarie). În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C). Prima probă scrisă, la Limba si literatura română, va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă este programată marți, 26 iunie, iar proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării se va desfășura joi, 28 iunie. Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și va fi urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.