glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Bunila, o comunitate mică, dar care nu se vrea lăsată la urmă. Banii lipsesc, dar primarul Nelu Oprişoni încearcă să mişte treburile în comună

Cu toate că păstoreşte o comunitate mică, de aproape cinci sute de suflete, primarul Nelu Oprişoni se luptă ca oamenii de aici să beneficieze de condiţii decente de trai. Resursele financiare insuficiente demarării de noi investiţii este principala problemă a administraţiei locale din Bunila.

Criza financiară a afectat planurile de dezvoltare ale edililor locali din comuna Bunila. Lipsa banilor din bugetul local şi blocarea unor programe de finanţare guvernamentale au dat peste cap activitatea din comună şi perspectiva de dezvoltare a acesteia.
„Nu prea avem bani şi acest lucru este ilustrat şi de lipsa lucrărilor din comună. Noi ca administraţie depindem mult de proiectele care beneficiază de finanţare guvernamentală sau europeană, luând în considerare că veniturile noastre proprii, din taxe şi impozite, nu sunt tocmai grozave. Astfel că, noi aşteptăm să se deblocheze finanţarea pe programele guvernamentale, pentru că la acestea accedem mai uşor decât la cele europene, tocmai dincauza faptului că suntem o comunitate mică şi ne e foarte greu să atragem finanţare de la Uniunea Europeană de unii singuri. Pe noi ne ajută mult faptul că facem parte din Grupul de Acţiune Locală Microregiunea ţara Haţegului – ţinutul Pădurenilor, astfel ne este mai uşor să atragem finanţare europeană pentru investiţii în comuna noastră”, susţine primarul comunei Bunila, Nelu Oprişoni.

Sistarea finanţării prin PNDI blochează lucrările

Administraţia locală din Bunila şi-a pus mari speranţe în finanţarea pe care au primit-o în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) pentru modernizarea şi reabilitarea unei porţiuni de cinci kilometri dintr-un drum comunal care derserveşte locuitorii satului Cernişoara Florese. Odată cu sistarea finanţării guvernamentale către acest program s-a năruit şi speranţa edililor că vor putea moderniza un drum atât de necesar comunităţii locale din Cernişoara Florese.
„Avem depus un proiect pe PNDI, care ne-a şi fost declarat eligibil şi trebuia să primim finanţare pentru demararea lucrărilor, însă având în vedere că Guvernul a sistat anul acesta finanţarea către acest program, noi am rămas cu lucrarea blocată. Proiectul viza asfaltarea a cinci kilometri dintr-un drum comunal. Acum nu avem altceva mai bun de făcut decât să aşteptăm ca guvernanţii să reia finanţarea pe acest program ca să ne putem duce la bun sfârşit lucrarea. Dar această lucrare nu e singura finanţată prin PNDI care ne afectează. Mai trebuia reabilitat Drumul Judeţean Ghelari-Bunila-Vadu Dobrii. Acest drum este în grija Consiliului Judeţean, şi am primit promisiuni că se va face tot posibilul ca proiectul să se realizeze cumva, pentru că pentru noi reabilitarea drumului ar reprezenta un mare plus, având în vedere că în acest moment drumul este aşa cum este”, explică primarul comunei Bunila, Nelu Oprişoni.

Schit pentru măicuţe în cătunul Alun

Pe lângă Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din cătunul Alun, edilii locali sprijină măicuţele care vor să îşi construiască un schit. Bisericuţa de lemn este un monument istoric de o reală importanţă pentru judeţul Hunedoara. Aceasta a fost ridicată în secolul al XVII – lea pe locul unei foste biserici de la care au fost preluate câteva bârne şi forma arhaică a planului. Pictura bisericii mai păstrează unele fragmente din pictura realizată în secolul al XVII – lea de „Ion zugrav din Ardeu”. Măicuţele care vor beneficia de schit sunt cele care se îngrijesc de păstrarea într-o stare bună a lăcaşului de cult.
„Am sprijinit măicuţele care se ocupă de întreţinerea bisericuţei din cătunul Alun, oferindu-le un teren pe lângă aceasta din domeniul public pentru a-şi construi un schit. Însă sprijinul nostru nu se va opri aici, vom contribui cum putem şi cu ce avem la ridicarea schitului. Vom căuta oameni cu suflet mare şi dare de mână care să poată oferi sponsorizări pentru a ajuta la ridicarea cât mai rapidă a schitului”, susţine edilul-şef din Bunila.

Reţea de apă-canal în satul Poieniţa Voinii

Pentru anul viitor planurile sunt mari, dar pentru început edilii locali speră să găsească finanţarea necesară pentru realizarea reţelei de apă-canal în satul Poieniţa Voinii.
„Suntem în proces de elaborare a unui proiect prin care vrem să facem aducţiunea de apă şi reţeaua de canalizarea în satul Poieniţa Voinii. Sperăm să reuşim anul viitor să îl prindem în cadrul unui proiect de finanţare şi să realizăm lucrarea în bune condiţii” conchide primarul comunei Bunila, Nelu Oprişoni.

Loading...