glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Bradul a ajuns, din nou, „la mila” Guvernului, în privința căldurii

Municipiul Brad primește, iarăși, ajutorul Guvernului României, pentru că nu se descurcă singur în privința căldurii. Actul normativ a fost adoptat la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, ca urmare a solicitărilor făcute de către unitățile administrativ-teritoriale care au constatat, la pregătirea activităților specifice sezonului rece, că nu au capacitatea financiară pentru a susține cheltuielile legate de asigurarea agentului termic populației.

Autoritățile locale vor primi peste 115 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru asigurarea alimentării populației cu energie termică. Pentru 13 localități din 12 județe se vor suplimenta sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017, potrivit unei hotărâri adoptate de guvern. Municipiul Brad este singurul din județul Hunedoara în această situație, el primind un sprijin de 5,3 milioane de lei. „Au fost alocate sume și pentru municipiul Brad, în vederea subvenționării energiei termice. Asigurarea energiei termice pentru tot sezonul rece, adică pe cinci luni, presupune bani mai mulți. Acum, banii sunt suficienți pentru asigurarea energiei termice în această iarnă”, a declarat primarul municipiului, Florin Cazacu. Cetățenii din Brad plătesc pentru o gigacalorie 225 de lei, iar costul de producere este de 670 de lei. „Diferența este subvenționată de la bugetul local, din sursele proprii, și, din fericire, mai și primim de la Guvern ca să putem asigura energia termică. Prețul de producție a unei gigacalorii la Brad este mai mare din două cauze obiective. Una dintre ele este faptul că sistemul produce energie termică fără cogenerare. Adică se produce doar energie termică, nu și energie electrică, cum se produce la Deva și în toate marile termocentrale. O altă cauză este legată de prețul țițeiului, care a crescut foarte mult în ultimii ani. Pierderile au fost limitate într-o oarecare măsură, pentru că s-a făcut reabilitarea punctelor termice și a rețelelor de distribuție”, a mai spus edilul Florin Cazacu.

Speranța pentru brădeni nu moare

Șansa municipiului Brad de a scăpa de prețul exorbitant de producție al gigacaloriei este o centrală termică pe biomasă. Un proiect pe care primăria și-l dorește, dar care, din diferite motive, nu a putut deveni realitate. În primul rând, în urmă cu câțiva ani, a fost vorba despre lipsa fondurilor, iar apoi, anul acesta, de lipsa avizelor. Acum, lucrurile se pare că au intrat pe un făgaș normal. „Suntem în discuții foarte avansate cu un constructor privat pentru o centrală termică pe biomasă, la Brad. S-au depus documentele pentru semnarea autorizației de construire. Terenul a fost alocat , sunt făcute proiectele, sunt obținute avizele și se va face acest proiect cu fonduri europene, accesate de către operatorul privat. Va fi construită în curtea fostei societăți Acvacalor, teren aflat în proprietatea municipiului Brad, care a fost concesionat acestui constructor”, susține primarul Bradului, Florin Cazacu.

Loading...