glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Brad: Cursuri de antreprenoriat și ajutor financiar pentru noi afaceri

Prima serie a cursurilor de antreprenoriat organizate în cadrul proiectului „Comunitatea Brad – Acceptă sprijinul nostru” începe în data de 1 martie. Absolvirea cursului este o condiție obligatorie pentru persoanele domiciliate în aria vizată de proiect care doresc să înceapă o afacere și să beneficieze de un sprijin financiar nerambursabil în valoare de aproximativ 25.000 de euro.

Un număr de 54 locuitori ai municipiului Brad vor beneficia de un ajutor nerambursabil în valoare de peste 100.000 de lei pentru a-și începe o afacere, prin intermediul proiectului „Comunitatea Brad – Acceptă sprijinul nostru”. Conform inițiatorilor proiectului, la această fază se va ajunge numai după ce persoanele în cauză vor absolvi cursuri de antreprenoriat, derulate în cadrul proiectului. Prima serie a cursurilor începe în 1 martie și va avea loc la sediul din Brad al Asociației non-profit L&C Consulting, situat pe strada Aleea Patriei (în clădirea Cantinei Sociale). Cursurile se vor desfășura timp de cinci zile, câte opt ore pe zi, interval în care beneficiarii vor dobândi cunoștințe în domeniul marketing-ului, managementului resurselor umane, contabilității, metodelor de intrare în afaceri, evoluției pieței, finanțelor și legislației specifice. În total, la cursurile de antreprenoriat vor participa 60 de persoane domiciliate în unul dintre cele 13 blocuri cuprinse în zona marginalizată vizată de proiect (cele mai multe, aflate în cartierul numit „Peste Luncoi”). Cursanții sunt selectați în urma unor interviuri și doar după ce parcurg o serie de testări privind abilitățile lor antreprenoriale.

Consultanță, afacere și bani nerambursabili

Cei care au aplicat pentru acest proiect sau care intenționează să o facă nu vor beneficia doar de un curs de antreprenoriat ci vor putea primi și consultanță pentru întemeierea unei afaceri dar și fonduri europene de aproximativ 25.000 euro. „Dintre cele 60 de planuri de afaceri întocmite, 54 vor beneficia de o finanțare nerambursabilă de câte 111.557,50 lei (în total 6.024.105 lei) acordată prin schema de ajutor de stat nr. 2 – Dezvoltare Locală Integrată (DLI 3600) în comunitățile marginalizate – subcategoria <ajutoare de minimis acordate întreprinderilor unice>. Aproape toate persoanele înscrise până acum la cursuri declară că s-au hotărât deja în ce privește afacerea pe care doresc să o înceapă, și anume: salon de manichiură sau înfrumusețare, magazin, atelier de confecții artizanale, magazin universal, firmă de distribuție, laborator-magazin de patiserie, firmă de lucrări în domeniul instalațiilor apă – canal, firmă de amenajări interioare, firmă de îngrijiri la domiciliu, construcții, atelier de dulgherie, firmă de instalații electrice, spălătorie auto, spălătorie de covoare, florărie, frizerie, respectiv studio foto. Cele 54 de planuri de afaceri vor beneficia și de consultanță pentru implementare pe o durată de 18 luni. Sprijinul financiar nerambursabil nu este condiționat de vreo co-finanțare din partea beneficiarilor și reprezintă suma de 25.000 de euro, la cursul euro/leu de 4.4623 lei valabil la data depunerii spre finanțare a proiectului – 14 septembrie 2016”, a declarat președintele Asociației non-profit L&C Consulting, Cristian Neamţu.

Proiectul vizează 13 blocuri din Brad

La cursurile de antreprenoriat pot participa doar persoane domiciliate în unul dintre cele 13 blocuri cuprinse în zona marginalizată vizată de proiect (105 G – „Casa albă” de pe str. Adrian Păunescu; bl. 30 G de pe str. Vasile Milea, bl. 2A și bl. 2B de pe str. 1 Iunie, bl. B1 de pe str Libertății, bl. 3A de pe str. Transilvaniei, bl. 60 de pe Aleea Patriei, bl. ANL de pe str Nestor Lupei, bl. 60 de pe str. Victoriei, bl. 8 de pe str. Dacilor și bl. 29, bl.30 și bl. 31 de pe Aleea Privighetorilor).