glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

„Bombele” ilegale au reapărut de Revelion

După câţiva ani în care lumea a părut că s-a mai cuminţit, când vine vorba despre artificiile şi petardele folosite de Anul Nou, la ultima „ediţie” a Revelionului au reapărut masiv bubuiturile extrem de puternice şi artificiile ilegale. Iar asta în ciuda controalelor făcute de poliţişti şi jandarmi, soldate cu ridicarea a mii de articole pirotehnice ilegale.

Înăsprirea prevederilor legale şi a pedepselor pentru comercializarea de substanţe explozive periculoase a „domolit” apetitul pentru adrenalină provocat ori de artificii ilegale, ori de „bombe” ale căror explozii sunt mai puternice decât cele ale unei grenade defensive.

În mai toate oraşele din judeţ, pe lângă artificiile „cuminţi” aprinse de cetăţeni simpli, ori cele sofisticate, folosite de firme autorizate în domeniu şi plătite de primării sau restaurante, fondul sonor a fost completat de bubuituri extrem de puternice. Este vorba despre „bombe” ilegale, vândute „pe sub mână”.

Astfel de substanţe explozive au fost utilizate în majoritatea oraşelor din judeţ, mai ales în Hunedoara, cu toate că, în special poliţiştii, în ultimele zile ale anului trecut şi-au intensificat controalele pe tema materialelor pirotehnice.

Captură mare la Brad

Cea mai importantă „captură” de petarde şi artificii ilegale a fost înregistrată la Brad. 1.700 de articole pirotehnice au fost ridicate de poliţişti de la un comerciant care nu era autorizat să vândă astfel de produse. „În urma controalelor efectuate în perioada 30-31 decembrie 2017, pe raza localităților Deva, Hunedoara, Petroșani, Brad, Orăștie și Vulcan, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au întocmit 7 dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de operațiuni  cu articole pirotehnice efectuate fără drept și au ridicat, în vederea confiscării, peste 4.000 de bucăți de articole pirotehnice comercializate fără respectarea prevederilor legale”, anunţă IPJ Hunedoara.