glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

BOMBĂ: Garda Forestieră face plângeri penale pentru lucrările de la Cetatea Devei

Garda Forestieră va face plângeri penale pentru lucrările de la Cetatea Devei, având în vedere că există suspiciuni privind comiterea unor infracțiuni silvice. Potrivit unei informări transmise către Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, în cadrul lucrărilor realizate cu ocazia implementării proiectului „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății, monument al naturii și istoric cu valoare turistică” s-au efectuat tăieri de arbori, fără respectarea normelor legale. Mai grav, a fost scoasă definitiv din fondul forestier o suprafața de aproximativ 0,38 hectare, fără ca documentația să fie înaintă spre aprobare și nu este aprobată nici la această dată.

În luna februarie a acestui an, societatea civilă a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara, informații despre lucrările efectuate la Cetatea Devei, aducând la cunoștința autorităților neregulile existente în desfășurarea lucrărilor. Urmare a acestui fapt, APM Hunedoara a iniţiat o vizită de documentare, dar şi mai multe întâlniri cu instituţiile responsabile, întâlniri la care Primăria Deva nu a binevoit să participe niciodată. Mai mult, APM Hunedoara a cerut detalii privind felul în care se respectă legea la executarea proiectului de reabilitare în zonă. Primul rezultat al demersului civic se vede astăzi. Garda Forestieră Timișoara a mers în teren și a făcut constatările proprii, iar în urma acestora a luat decizia de a sesiza instituțiile abilitate, pentru suspiciuni de comitere a unor infracțiuni silvice pe Dealul Cetății. Un teren a fost scos definitiv din fondul forestier, fără ca documentația să fie aprobată și fără ca măcar să fii fost trimisă spre aprobare, către autorități. Mai mult, totul a fost făcut fără avizul custodelui Dealului Cetății. Totul este scris negru pe alb, într-o informare trimisă către APM Hunedoara. „Referitor la documentația întocmită de Ocolul Silvic Simeria pentru scoaterea definitivă din fondul forestier (…) a suprafeței de 0,3793 de hectare, la solicitarea Primăria Deva, s-a constatat că aceasta nu a fost înaintată spre aprobare și nu este aprobată la această dată. În teren s-a constatat că lucrările pentru care a fost întocmită documentația sunt, în parte, executate. (…) Având în vedere că sunt suspiciuni privind comiterea unor infracțiuni silvice, Garda Forestieră Timișoara va sesiza instituțiile abilitate”, se arată în informarea Gărzii Forestiere. La rândul său, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a informat Garda de Mediu Hunedoara pentru a lua toate măsurile care se impun. „La APM Hunedoara nu s-a înregistrat documentația necesară parcurgerii procedurii de evaluare adecvată și nici pentru emiterea avizului custodelui, deși titularul a fost atenționat cu adresa 4560/AAA/2013. Este exclusă parcurgerea ulterioară a acestor proceduri, după ce impactul asupra mediului și a habitatelor forestiere, pentru care situl a fost inclus în Rețeaua Natura 2000, s-a produs”, a transmis APM Hunedoara, mai departe, spre Garda de Mediu Hunedoara.

Peste 50 de copaci tăiați fără autorizație, pe Cetate

Iar problemele de pe Cetate nu se termină la cele două posibile infracțiuni. De pe Cetatea Devei, au fost tăiați peste 50 de copaci fără ca Ocolul Silvic Simeria să emită autorizație de exploatare. „Ocolul Silvic Simeria a pus în valoare în enclava E2, în interiorul Cetății Deva, partida 685638 Cetate Deva. Punerea în valoare a mesei lemnoase s-a efectuat în baza adresei nr. 17277/21.05.2014, înaintată de Primăria Deva către Ocolul Silvic Simeria. Ocolul Silvic Simeria nu a emis autorizație de exploatare pentru această partidă până la data controlului. La deplasarea în teren s-a constat că s-au exploatat un număr de 27 de arbori marcați din această partidă, cu un volum de 4,522 mc și o valoare de 499,10 lei, și un număr de 28 de arbori nemarcați, cu un volum de 2,835 mc și o valoare de 338,10 lei. Cioatele provenite din arborii tăiați au fost inventariate și marcate cu dispozitivul special de marcat cu amprentă triunghiulară. Volumul total tăiat este de 7,357 mc, cu o valoare de 837,20 de lei”, se arată în informarea trimisă de Garda Forestieră către APM Hunedoara.

Fondul forestier, distrus de construcții

O altă problemă descoperită de Garda Forestieră este întâlnită limitrof de strada Brabu Lăutaru, în partea de sus a străzii, unde Consiliul Local Deva a construit, în anul 2015, un spațiu de joacă pentru copii. Parte din acest spațiu este amplasat în fondul forestier. „Suprafața construită în fondul forestier este de cca 88,8 mp. La aproximativ 50 mai sus, se află tot în suprafața fondului forestier, o platformă de pământ, în suprafață de cca 462 mp, care la această dată este folosită de locuitorii din zonă pentru parcarea autoturismelor. În apropiere de spațiul de joacă menționat, în amonte, existe o platformă betonată, care deservește un garaj și care este amplasată tot în fondul forestier. În cuprinsul parcelei 73, există arbori dezrădăcinați, din diverse specii și care stau aninați pe potecile pe care se circulă, reprezentând un pericol, mai ales pentru elevii de la Liceul Sportiv Deva, care fac anternamente pe aceste poteci”.

Deva riscă să piardă finanțarea de la UE

Odată cu răspunsul Gărzii Forestiere Timișoara, Deva poate pierde finanarea de aproape 40 de milioane de lei de la Uniunea Europeană, dar și iniţierea procedurii de infringement pentru intervenţii neautorizate în situl NATURA 2000. Un alt control, de acesta dată de la Garda De Mediu va merge în teren, cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare. „Așteptam acest control (n.r. – al Gărzii Forestiere), ca să ne spună cine sunt proprietarii și în funcție de asta să știm pe cine verificăm și ce măsuri luăm. Cel târziu luni, o echipă de comisari va fi în teren, ca să verifice și ei cele sesizate și să se ia măsurile necesare. Vor fi luate măsuri asupra celor vinovați, indiferent cine este: primăria, altcineva, constructor. Nu pot să dau un verdict de acum, să spun dacă primăria riscă să piardă fondurile europene, până se verifică actele care sunt emise și care nu sunt emise, care este realitatea din teren. Nu pot să spun ce riscă, dar cine nu a respectat legislația, n-are decât să răspundă”, a declarat Bogdan Sever, comisar șef Garda de Mediu Hunedoara.

Atitudinea primarului: „Există suspiciuni, este problema dânșilor”

Ieri, la depunerea candidaturii pentru un nou mandat, Petru Mărginean, primarul municipiului Deva, spunea, cu zâmbetul pe buze, că principalul său proiect pentru mandatul viitor, dacă va fi ales, este finalizarea Cetății. Întrebat fiind cum comentează faptul că Garda Forestieră, în urma demersurilor efectuate de societatea civilă și a verificărilor efectuate în teren, a luat decizia de a face plângeri penale, existând suspiciuni de comitere a unor infracțiuni pe Dealul Cetății, primarul s-a limitat, în stilu-i caracteristic, la a spune că: „Există suspiciuni, este problema dânșilor”.

Tags

4 Comments

  1. oameni buni se fura la greu milioane de mc de lemn si garda nu sesizeaza nimic .iar acum pt citeva cioate crescute din zidurile cetatii e mare cercetare! vorba marelui Tutea suntem ‘timpiti’ca

  2. Ha, ha, ha. A inceput campania. Auzi al dreaq primar, a facut un loc de joaca in mediu protejat in loc sa lase copilasii sa se joace pe strada.

  3. Imi place comentariul lui Andreea, cica ar fi Glasul lui Mircia!
    Este grav daca auzi asa ceva.