glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Bomba a explodat la Europene: Islanda e în sferturi

Cea mai mare surpriză din istoria Campionatelor Europene s-a produs luni seară, când Islanda a bătut Anglia cu 2 – 1. Pentru Anglia acest rezultat înseamnă o ruşine încă şi mai mare decât înfrângerea din 1950 de la Mondial, când SUA, cu o echipă de amatori, a învins cu 1 – 0 o formaţie engleză care şi-a adunat pentru acea ediţie toate vedetele, între ele Stanley Matthews şi Alf Ramsay.

Islanda, o ţară cu o populaţie cam de 330.000 de locuitori (mai mică decât a oraşului Timişoara), cu un PIB de aproape 15 miliarde (pentru comparaţie, numai drepturile TV pentru Premier League din 2016 – 2019 s-au vândut pentru 5,1 miliarde de lire sterline), a învins marea favorită Anglia, care înaintea începerii partidei se şi vedea deja în sfertul de finală cu marea rivală istorică Franţa.

Spania şi Anglia, out

Înaintea „bombei” de la Nisa, o altă echipă cu pretenţii a spus adio competiţiei, de o manieră la fel de ruşinoasă. Spania, încă deţinătoarea titlului european, a suferit în prima repriză cu Italia o umilinţă greu de descris, fiind dominată ca o echipă de Liga a cincea. Doar ratările italienilor din faze clarissime şi intervenţiile providenţiale ale lui De Gea au ţinut scorul strâns, nemeritat la cum a arătat jocul. Spania a arătat exact aceeaşi faţă îmbătrânită şi obosită ca şi la Mondialul brazilian de acum doi ani, atunci fiind învinsă fără drept de apel de Olanda şi Chile, acum de Croaţia şi Italia. Degeaba „granzii” din Primera Division au câştigat toate trofeele din fotbalul european în ultimii trei ani, pentru că la naţională nu ţine combinaţia Real – Barcelona, câştigătoare la cluburi. Nu ţine, pentru că Realul e Ronaldo, Bale, Benzema, Modric ş.a.m.d., iar Barca e Messi, Suarez, Neymar, Rakitic etc., cele două nu prea înseamnă jucători spanioli decât ca umplutură…

În ce priveşte Anglia, nu mai e nimic de spus. Cu un antrenor, Roy Hodgson, la etatea lui Iordănescu şi nu departe de el ca reacţii la ceea ce se petrece pe teren diferit faţă de ceea ce a gândit el pentru meciul respectiv, englezii au aşteptat ca golul şi victoria să vină de la sine şi, penibil pentru mentalitatea lor tradiţională, au cerşit în câteva rânduri încă un penalty pe lângă cel acordat cu mare uşurinţă în debutul meciului.

Spania şi Anglia au ieşit aşadar de la acest European, meritat după cum au evoluat, aşa că nu le va duce nimeni lipsa mai departe.

Sferturi de finală

joi, 30 iunie, ora 22, Marsilia:

Portugalia – Polonia

vineri, 1 iulie, ora 22, Lille:

Belgia – Ţara Galilor

sâmbătă, 2 iulie, ora 22, Bordeaux:

Italia – Germania

duminică, 3 iulie, ora 22, Paris (Saint Denis):

Franţa – Islanda

Tags