glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Bombă de aviaţie activă, distrusă de pirotehniști. Elementul de muniție avea 80 de kilograme, iar în cazul detonării automate ar fi produs pagube pe o rază de un kilometru

Misiune spectaculoasă de asanare a muniției neexplodate din al Doilea Război Mondial. Pompierii pirotehniști hunedoreni au detonat, printre altele, o bombă de aviație de zeci de kilograme. În cazul unei detonări necontrolate, bomba ar fi creat pagube pe o rază de un kilometru.

Elementul de muniție a fost descoperit, la începutul acestui an, pe malul râului Mureş, în urma excavărilor executate la o balastieră din localitatea Săuleşti. „Bomba de aviaţie, activă, având o lungime de aproximativ 70 de centimetri şi o circumferinţă de aproximativ 40 de centimetri a fost aşezată într-o groapă adâncă de peste 2 metri, alături de aproape 5 kilograme de trotil şi acoperită cu pământ, pentru a facilita direcţionarea schijelor sub nivelul solului. În urma detonării, a rezultat un nor cu o înălţime de câteva zeci de metri, bucăţi de pământ fiind proiectate la peste 400 de metri de locul asanării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, căpitan Anemona Doda.

De asemenea, au mai fost distruse și un proiectil de calibru 60 mm şi 30 grenade defensive.

Sfatul pirotehniștilor

Reprezentanții ISU Hunedoara le recomandă celor care găsesc muniții neexplodate să respecte câteva reguli pentru a se evita evenimentele tragice. Mai exact, ”nu mişcaţi de pe loc muniţia descoperită neexplodată, anunţaţi urgent prin 112 descoperirea muniţiei, nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţia descoperită neexplodată, nu loviţi cu alte obiecte muniţiile, nu încercaţi să le tăiaţi sau să le demontaţi, nu încercaţi să demontaţi şi nu predaţi muniţia la operatorii economici specializaţi în valorificarea fierului vechi, nu faceţi foc în apropierea muniţiilor neexplodate şi nu le introduceţi în foc”.

80 de kg a avut bomba de aviație detonată de pompieri