glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Bobouţanu, prins între două obiective: mini-parc medieval sau pietonală cu esplanadă?

Anul acesta Primăria Hunedoarei trebuie să găsească resurse pentru două obiective importante: „mobilarea” zonei din imediata apropiere a Castelului Corvinilor şi „pietonala” din centru, un proiect reactivat. Pentru primul, nu există, deocamdată, sursă de finanţare, dar se estimează că ar produce bani. Pentru cel de-al doilea există bani, cel puţin parţial, dar n-ar produce decât confort pentru pietoni şi un oarecare disconfort pentru şoferi.

Ieri, Primăria Hunedoarei a prezentat o reprezentare grafică 3 D a felului în care ar putea arăta zona din imediata vecinătate a Castelului Corvinilor, arie care să reţină turiştii mai mult şi, eventual, să le scoată din buzunar şi alţi bani decât cei daţi pe biletul de intrare în edificiul medieval. Practic este vorba despre „jumătatea” de proiect întocmită pe vremea mandatului lui Viorel Arion care a fost considerată ne-eligibilă pe fonduri europene. Iniţiativa vizează amenajarea mai multor atracţii turistice la Castel cum ar fi o moară-muzeu, un mic amfiteatru cu o scenă (de-o parte şi de alta a pârâului Zlaşti), lângă podul de intrare, un loc de joacă pentru copii, un spaţiu de belvedere şi alei, iar „în spatele” Castelului o arenă pentru turniruri, o zonă de alimentaţie publică, ateliere medievale, un manej de cai şi un poligon de tir cu arcul. Proiectul a fost avizat, în 2015, de Ministerul Culturii, dar nu a putut fi depus pentru finanţare la ADR Vest, motiv pentru care municipalitatea cere acum finanţare europeană doar pentru „jumătatea” referitoare la restaurarea efectivă a mai multor porţiuni ale Castelului Corvinilor.

Frumos… până la bani

CASTEL PROIECT 1
Castelul ar putea fi „înconjurat” cu diferite atracţii turistice suplimentare, dar Primăria nu dispune de 3,5 milioane de euro.

Anul trecut, Castelul Corvinilor a avut peste 300.000 de vizitatori şi a generat, doar din vânzarea de bilete, venituri la bugetul local în valoare de 1,1 milioane de euro. Potenţial există, bani pentru finanţarea „jumătăţii” de proiect, nu. „Trebuie să găsim o soluţie de finanţare a proiectului pentru că este clar că e nevoie de o îmbogăţire a ofertei turistice a Castelului Corvinilor. Ne gândim la o asociere cu Consiliul Judeţean, la un parteneriat public-privat, sau, în ultimă instanţă, la o bugetare mulDan Boboutanu 9000 - Copyti-anuală a proiectului. El a fost estimat iniţial la 5 milioane de euro, dar, părerea mea, ar costa cel mult 3,5 milioane. Ultima variantă a noastră, cea a finanţării din bugetul local, e mai dificil de aplicat din cauză că, de anul acesta, Primăria începe să plătească şi ratele pentru împrumutul cu care s-a construit ştrandul din centrul oraşului. În total, anual, avem de returnat rate bancare în valoare de aproape 10 milioane de lei”, spune primarul Dan Bobouţanu (medalion).

Pietonala, subiect reactivat

Proiectul transformării bulevardului Corvin (porţiunea dintre Gambrinus şi Teatru) revine în atenţie. A fost întârziat, în ultimul an de mandat al lui Viorel Arion, iar unul dintre opozanţi a fost chiar actualul primar, Dan Bobouţanu. Mai mulţi cetăţeni din zonă se opuneau apariţiei a două noi artere, paralele, prin care să se preia din traficul auto. În plus, lipsea şi un studiu de trafic care să spună ce consecinţe ar avea închiderea circulaţiei pe porţiunea de bulevard amintită. Cele două probleme au fost rezolvate, spune Bobouţanu. Acesta sugerează că este oarecum obligat să ducă proiectul la final: „În ultimele sale săptămâni de mandat, domnul Arion a emis autorizaţie de construcţie pentru bulevard şi zonele adiacente. Pentru întreaga zonă dintre b-dul Republicii şi strada Ion Creangă există o finanţare de la Ministerul Dezvoltării în valoare de 8 milioane de lei. Dacă nu respectăm proiectul, care cuprinde şi transformarea bulevardului în zonă pietonală, riscăm să pierdem banii. Acum avem făcut un studiu de trafic care ne arată că acea porţiune din bulevardul Corvin poate fi închisă. S-a renunţat la cele două străzi suplimentare, dar sunt lărgite străzile existente între blocurile din zonă, astfel încât să se poată circula pe două sensuri. Sunt bani pentru aceste lucrări. Nu sunt însă bani pentru mobilarea pietonalei şi pentru refacerea zonei din faţa Casei de Cultură. Vom avea propuneri de proiecte pentru o esplanadă în faţa Casei de Cultură până la finele lunii februarie. Cred că doar acea zonă va costa vreo 500.000 de euro, pentru că acolo ar fi necesară şi o fântână arteziană. Fără acea zonă refăcută, pietonala aproape că nu şi-ar avea sensul”, spune Bobouţanu. Acesta precizează că aprovizionarea unităţilor comerciale din zonă ar urma să se facă după un program clar stabilit, pe „pietonală”, iar zona ar urma să fie pavată cu materiale care să reziste şi la trecerea unor maşini mai grele, cum ar fi cele de pompieri, în caz de nevoie. „Ambele proiecte vor fi supuse, din nou, consultării publice, deîndată ce vom avea mai clar stabilite toate elementele tehnice şi financiare”, adaugă primarul.
Despre „pietonala” din Hunedoara se discută şi se fac planuri şi planşe încă din 1999, de pe vremea în care Remus Mariş era primar al oraşului. Lipsa banilor şi a soluţiilor pentru aprovizionarea comercianţilor din zonă a făcut ca ideea să „cadă”. Atunci, ca o măsură de tranzit spre realizarea pietonalei, s-a decis stabilirea unui sens unic pe b-dul Corvin, de la intersecţia cu b-dul Dacia, până la cea cu strada George Enescu.

Puteţi urmări mai jos reprezentarea grafică 3 D a obiectivelor de divertisment turistic propuse lângă Castelul Corvinilor.

https://www.youtube.com/watch?v=3DwjUlwLodI&feature=youtu.be

Tags

5 Comments

  1. Orice ORAS !are de obicei are si o Pietonala ! Asta tine de nivel. E loc decomunicare , relaxare , racoare chiar si pentru cei fara limuzine ! E spatiu de suflet ! Din punct de vedere al circulatiei : Ce necesitate rezolva circulatia pe aici ? Parcarea pe carosabil a celor ce-si beau cafeaua ! 🙂 Din punct de vedere al aprovizionarii barurilor si magazinelor : S-a refacut civilizt accesul in zonele adiacente (indeosebi la scoala si gradinita) ! Si atunci care e problema ? A se consulta proiectul de pietonala !

  2. Nu are nimic una cu alta ! Pietonala arata nivelul la care a ajuns un oras ! Partea de circulatie e rezolvata inclusiv locurile de parcare si circulatia in zona adiacenta ! Un loc de comunicare si relaxare ,cu ctaeva fantani arteziene nu pot fi dect benefice ,chiar si pentru cei ce nu dispun de limuzine care sa fie parcate pe carosabil ! 🙂 🙂 🙂

  3. Pietonala, nepietonala, desi este ireal ca in 2017 sa nu exista o amarata de pietonala si in Hunedoara, dar cu buda publica pe post de fantana arteziana ce ne facem? Arata de-a dreptul penibil – de la gresia aceea, sau ce o fi, de o culoare total obosita si nepotrivita, reminescente din baia bunicii, pana la forma incerta si fara orice valoare estetica de..buda publica si colac peste pupaza mai este si toata sparta si lasata in paragina. Chiar nu vede nimeni din Primarie imaginea de ansamblul a Teatrului si a intregului oras de altfel? Unde sa stea tinerii in Huneddoara, unde sa se intoarca acasa, cand orasul tot ce are de oferit sunt doua palme peste ochi si un sut direct in..dos.