glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Blocaj de amploare la deponeul ecologic. Consiliul Judeţean spune că situaţia este provocată de Curtea de Apel Alba

Consiliul Judeţean Hunedoara nu poate relua licitaţia pentru desemnarea unei companii care să opereze deponeul ecologic de la Bârcea Mare. Dacă blocajul persistă încă două luni, cresc şansele ca administraţia judeţului să fie pusă la plată. Şi e vorba despre milioane de euro.

 

Conform administratorului public al CJ Hunedoara, Dan Stoian, instituţia amintită nu a primit nici acum motivarea unei sentinţe din martie anul trecut, dată de Curtea de Apel Alba, astfel încât procedura de licitaţie pentru desemnarea operatorului deponeului ecologic să poată fi reluată. Mai e puţin şi se împlineşte un an de la momentul la care motivarea ar fi trebuit emisă, spune Stoian.

 

Sarabanda contestaţiilor

 

În 2015, o companie de profil a contestat unele prevederi din caietul de sarcini întocmit de Consiliul Judeţean Hunedoara pentru licitaţia privind operarea deponeului ecologic. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a dat dreptate companiei în cauză. CJ a refăcut caietul de sarcini şi l-a pus din nou pe SEAP. Aceeaşi companie a l-a contestat din nou. De data aceasta CNSC nu i-a mai dat dreptate, dar firma în cauză a atacat decizia în instanţă, la Curtea de Apel Alba. Curtea a decis să admită parţial solicitările firmei şi a dispus că este necesară efectuarea unor modificări în caietul de sarcini. Detaliile urmau să fie precizate în motivarea sentinţei, motivare care nu a fost emisă până acum, după cum spune administratorul public din cadrul Consiliului Judeţean, Dan Stoian.

 

Sub presiunea timpului

 

„În mod normal, motivarea sentinţei trebuia să apară până pe 4 aprilie 2017. N-a apărut nici în ziua de astăzi. Am făcut şase adrese la Curtea de Apel pe această problemă, am încercat de trei ori să ajungem în audienţă la preşedintele Curţii, dar nu am reuşit să discutăm cu nimeni de acolo. Apoi am făcut adrese către Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului şi direct către doamna vicepremier Graţiela Gavrilescu, în care atragem atenţia că suntem deja în criză de timp. Dacă motivarea mai întârzie încă două luni, cred că pot să apară probleme: până se reface caietul de sarcini conform motivării, până se reîncepe procedura de licitaţie… Noi trebuie să avem tot Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor funcţional şi operaţional (cu operatori stabiliţi pe lungă durată de timp – n.red.) până pe 31 decembrie 2018”. În cazul în care, până la finele acestui an, întregul sistem de management al deşeurilor nu are operatori desemnaţi prin licitaţie, Consiliul Judeţean este pasibil de sancţiuni financiare din partea UE. Dan Stoian ezită să estimeze valoarea penalităţilor şi adaugă doar: „Avem încă toate motivele să sperăm că nu se va ajunge aici”. Proiectul are o valoare totală de peste 55 de milioane de euro şi a fost finanţat, în cea mai mare parte a sa, din fonduri europene.

Începând din mai, anul trecut, deponeul ecologic este operat temporar de o companie stabilită printr-o procedură de urgenţă.

 

Colectarea merge mai bine

Desemnarea firmelor care să se ocupe de colectarea deşeurilor menajere din judeţ a intrat în linie dreaptă, după doi ani în care s-a bătut pasul pe loc din motive mai mult administrative decât procedurale. De licitaţiile pentru stabilirea operatorilor regionali de salubritate se ocupă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Deşeuri”. „Pentru Zona 4 – Valea Jiului avem un câştigător desemnat şi termen de semnare a contractului 20 martie. Se va semna contract aici, dacă nu va fi vreo contestaţie din partea celei de-a doua firme care a participat la licitaţie. Pentru zona 2 Haţeg au fost 3 ofertanţi, iar până cel târziu pe 16 aprilie se va desemna oferta câştigătoare. Pentru Zona 3 centru (Hunedoara – Deva- Călan – Orăştie – Valea Mureşului – n.red.) avem doi ofertanţi şi termen-limită pentru evaluarea ofertelor 26 martie. Pentru zona 1 Brad, sunt tot doi ofertanţi, iar termenul de evaluare a fost stabilit pentru data de 30 martie. Noi credem că procedurile au fost corecte, transparente şi evaluarea este exigentă. Nu pot spune când se va începe operarea efectivă pe fiecare zonă pentru că depindem, în primul rând, de existenţa sau inexistenţa unor contestaţii la rezultatele procedurilor”, spune Nicolae Panţa, directorul executiv al ADI „Deşeuri” Hunedoara.