glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Bilanțul Protecției Consumatorului pentru anul 2017. Produse de aproximativ 95.000 de lei retrase din comerț și sute de amenzi

Amenzi de sute de mii de lei și aproximativ o mie de avertismente au aplicat inspectorii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecţia Consumatorului Hunedoara (CJPC) pe parcursul anului 2017. De asemenea, în urma controalelor, au fost oprite definitiv de la comercializare produse alimentare și nealimentare neconforme în valoare de aproximativ 95.000  delei.

 

În cursul anului trecut, inspectorii de la Protecția Consumatorului au desfășurat controale tematice la produsele alimentare și nealimentare din județul Hunedoara. Acestea au vizat respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorului în unităţile de alimentaţie publică și în domeniul bancar. În urma verificărilor, organele de control au identificat abateri grave de la legislația în vigoare pentru care au aplicat amenzi drastice. „Pe parcursul anului trecut, inspectorii au efectuat 2.344 de controale, care au vizat produsele alimentare, nealimentare și financiare, serviciile alimentare (alimentație publică) și servicii nealimentare. În urma controalelor au fost aplicate un număr total de 659 de amenzi contravenționale, iar valoarea încasată a fost de 442.810 lei. De asemenea, au fost aplicate 959 de avertismente. Pe lângă acestea, inspectorii au identificat o cantitate de produse alimentare și nealimentare neconforme în valoare de 94.184 lei, pe care au oprit-o definitiv de la comercializare. Neregulile cele mai frecvente constatate au fost: lipsa din etichetarea produselor a unor informații esențiale pentru consumatori, produse expirate și cu aspect alterat, lipsa prețului de vânzare, servicii de alimentație publică și cazare turistică desfășurate în afara condițiilor legale etc.”, a declarat comisarul şef al CJPC Hunedoara, Daniel Dumitran.

 

Haine periculoase pentru hunedoreni, retrase din vânzare

 

Totodată, în 2017, membrii CJPC Hunedoara au recoltat şi 47 de probe de produse alimentare şi textile, în vederea expertizării, șapte dintre acestea fiind neconforme. „Probele au vizat în general produse de îmbrăcăminte și lenjerie care nu aveau compoziția fibroasă în conformitate cu cea înscrisă pe eticheta de vânzare a produsului. Loturile identificate neconforme au fost oprite de la comercializare. Este de precizat faptul că instituția noastră a primit anul trecut 934 de petiții și reclamații. Un număr de 322 dintre acestea au fost rezolvate pe cale amiabilă în favoarea consumatorului, 129 au fost soluționate tot în favoarea consumatorului aplicându-se și sancțiuni contravenționale operatorilor economici, opt petiții au fost retrase, iar 196 au fost nesoluționabile ca urmare a lipsei documentelor. La intervenția CJPC Hunedoara, au fost acordate consumatorilor despăgubiri în valoare de 103.630 lei. Acestea reprezintă sume încasate în mod necuvenit de către operatorii economici, valoarea bunurilor returnate consumatorilor în perioada garanției etc.”, a adăugat Daniel Dumitran.