glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Bilanțul primelor 100 de zile de mandat, la Primăria Deva

Primarul Florin Oancea a prezentat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul primelor 100 de zile în fruntea administrației locale. Oancea susține că au fost multe probleme în Primăria Deva, probleme pe care a încercat să le rezolve, dar mai are mult de dovedit până când cetățenii vor putea spune că administrația locală este eficientă.

 

Oancea și-a început mandatul în data de 29 noiembrie 2017. A promis transparență și eficiență în administrația locală. Din punct de vedere al eficienței, lucrurile nu pot fi încă cuantificate. Timpul scurs este mult prea scurt. Totuși, de la venirea sa în primărie, lucrurile par să se miște. Problema transportului local, care risca să lovească municipiul, a fost deblocată. A fost înființată firma de transport local și s-a găsit o soluție pentru preluarea, în mod legal, a tuturor traseelor de către firma Tirius Trans. „Am găsit o soluție, prin reconfigurarea traseelor. Este doar o perioadă de scurtă durată, de câteva luni de zile, până când vom reuși, prin noua societate de transport public local, să aducem autobuze și microbuze noi. Începând de săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.), luni voi fi prezent la Brașov, la fabrica de autobuze Roman, apoi o să merg la București, la o a doua fabrică de autobuze și microbuze. Mă interesează să dăm drumul la o licitație, pentru achiziționarea acestor autobuze și microbuze prin leasing operațional – practic este o închiriere – până când vom implementa proiectul pe fonduri europene, cel de 18 milioane de euro, pentru transportul public local. Perioada procedurilor până la implementarea acestui proiect variază între patru și cinci ani de zile. Nici eu, ca primar, și nici devenii nu ne permitem ca în următorii 4-5 ani transportul public local să se mențină la nivelul la care este astăzi. Ne-am propus să facem un salt calitativ. M-aș bucura ca Deva să fie printre puținele orașe care să aibă autobuze și microbuze fabricate în România”, a spus Florin Oancea.

 

Discuții cu antreprenorii și investitorii

 

Din punct de vedere al transparenței, până acum edilul și-a ținut promisiunea. Toate contractele din ultimii ani, până la zi, au fost făcute publice, iar fiecare informație solicitată de mass-media a primit, imediat, răspuns. Mai mult, pe site-ul Primăriei sunt permanent actualizate toate licitațiile care au loc în administrația locală. „Am avut nenumărate discuții cu cei din mediul de afaceri și au fost plăcut impresionați de faptul că și la Deva pot avea acces la serviciile, lucrările, pe care Primăria le scoate la licitație. Antreprenorii renunțaseră în mare măsură să mai depună oferte pentru colaborări, preferând să lucreze cu alte primării. Ceea ce nu este un lucru normal. Îi incurajez pe toți să se prezinte la licitații, pentru că vor fi corecte și transparente”, a declarat Florin Oancea. În ceea ce privește investițiile, primarul Florin Oancea susține că acestea vor fi făcute cu bani de la bugetul local, întrucât, deocamdată, linia de credit rămâne blocată.

În acest context, primarul a vorbit și despre viitoarele investiții pentru care a inițiat deja discuții cu potențialii investitori. Potrivit acestuia, a avut opt întâlniri cu oameni de afaceri străini, care vor să investească 100 de milioane de euro în municipiul Deva. „Probabil ceea ce a lipsit până acum a fost disponibilitatea conducerii municipalității de a atrage investitori. Voi face tot ce este posibil ca acești investitori să vină la Deva”, a spus Oancea.

Primarul Devei mai are însă multe de rezolvat până când va schimba „fața” Devei, care astăzi este un municipiu „șters”, care nu oferă aproape nicio perspectivă de viitor.