glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Bilanțul OPC Hunedoara pentru anul 2016. Produse expirate retrase și amenzi de 2 milioane de lei

Sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 2 milioane de lei și sute de avertismente au aplicat inspectorii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecţia Consumatorului Hunedoara (CJPC) pe parcursul anului trecut. Totodată, în urma verificărilor desfășurate, organele de control au oprit definitiv de la comercializare produse textile neconforme și produse alimentare expirate în valoare de peste 5.000 de lei.

Pe parcursul anului 2016, inspectorii CJPC Hunedoara au desfășurat o serie de acțiuni de control tematice la operatorii economici de pe raza județului Hunedoara. Verificările au vizat în principal respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorului în unităţile de alimentaţie publică. De asemenea, inspectorii CJPC au verificat instituţiile bancare, agenţii economici şi comercianţii din judeţul Hunedoara pentru depistarea eventualelor neconformități care ar pune în pericol sănătatea consumatorilor. În urma controalelor, inspectorii au identificat mai multe nereguli pentru care au aplicat amenzi deosebit de „piperate”. „În anul precedent, inspectorii au efectuat 2.173 de controale la agenții economici de pe raza județului. În urma acestora, inspectorii au identificat mai multe nereguli pentru care au aplicat 760 de amenzi contravenționale în valoare de aproximativ 20 de miliarde de lei. De asemenea, o cantitate însemnată de produse alimentare expirate și produse textile neconforme, în valoare de 5,266 lei, a fost oprită definitiv de la comercializare. Principalele neconformități identificate de inspectori au fost: produse alimentare expirate, neafișarea datei durabilității minimale, deficiențe majore de informare pe produse (lipsa afișării ingredientelor pe etichetă), nerespectarea legii 449/2003 privind garanția, sume facturate necorespunzător de operatorii economici în sensul încasării în plus a serviciilor, deficiențe privind alimentația publică și unitățile de cazare, neconformități privind serviciile financiare etc.”, a precizat comisarul şef al CJPC Hunedoara, Daniel Dumitran.

Haine periculoase pentru copii, identificate în magazine

Totodată, în anul precedent, inspectorii CJPC Hunedoara au prelevat şi 27 de probe de produse alimentare şi textile, în vederea expertizării, șapte dintre acestea fiind neconforme. „Au fost identificate patru loturi de produse textile, potențial periculoase pentru consumatori și care încălcau normele CE (n. red. Comisiei Europene) privind siguranţa şi securitatea îmbrăcămintei pentru copii. Acestea au fost notificate la nivel național prin sistemul RAPEX (n. red. sistemul european de alertă rapidă pentru produse periculoase care asigură circulația rapidă, între statele membre și Comisia Europeană, a informațiilor privind produsele periculoase retrase de pe piață și/sau recuperate de la consumatori în orice parte a Europei, astfel încât să se poată lua măsuri corespunzătoare oriunde în UE) și oprite de la comercializare. Practic, am făcut aceste notificări deoarece am identificat îmbrăcăminte pentru copii care conţinea cordoane glisante libere în zona gâtului. Acest lucru este interzis la confecţionarea îmbrăcămintei pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 7 ani, deoarece există pericolul de sugrumare. În plus, este de precizat că CJPC a primit în anul 2016, 970 de petiții, majoritatea dintre acestea soluționându-se pe cale amiabilă. De asemenea, la intervenția CJPC Hunedoara, au fost acordate consumatorilor despăgubiri în valoare de peste 80 de milioane de lei”, a adăugat Daniel Dumitran.

Tags