glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Bilanţ al pompierilor hunedoreni. Timp redus pentru intervenţiile în situaţii de urgenţă. Cea mai mare scădere o înregistrează intervenţiile în caz de incendiu

Pompierii hunedoreni au reuşit o scădere a timpului de răspuns la intervenţiile în caz de incendiu cu aproape zece minute, în cursul anului 2013. Şi echipajele SMURD şi-au redus timpul de intervenţie cu două secunde. Datele reies din bilanţul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara întocmit pentru anul trecut.

Astfel, s-a înregistrat scăderea timpului mediu de răspuns cu 9' 40” pentru intervenţiile de stingere, a timpului mediu de intervenţie cu 16' pentru intervenţiile de stingere şi 2' pentru intervenţiile SMURD. În ceea ce priveşte numărul victimelor incendiilor, în anul 2013 s-au înregistrat 14 răniţi şi un decedat, faţă de 2012 când au fost 22 de răniţi şi patru decedaţi.

Considerăm că această scădere a timpului de răspuns are efecte directe asupra eficienţei acţiunii de stingere a unui incendiu, deoarece în acest timp, de 9' 40”, manifestarea unui incendiu poate cunoaşte o dezvoltare considerabilă, iar odată cu această dezvoltare creşte valoarea bunurilor materiale distruse şi implicit creşte riscul pierderii de vieţi omeneşti, a declarat şeful ISU Hunedoara, Viorel Demean.

Mai puţine intervenţii în 2013

Numărul intervenţiilor la care pompierii sau echipajele SMURD au fost solicitaţi să intervină a scăzut, în anul 2013, cu 18,5 la sută faţă de anul anterior. Astfel, oamenii focului au intervenit la 9.656 de misiuni operative, o medie de 26 de intervenţii pe zi, faţă de 11.184 susţinute în anul 2012, diferenţa regăsindu-se la nivelul fiecărui tip de misiune.

În perioada supusă evaluării echipajele inspectoratului au susţinut acţiuni de intervenţie la un număr de 313 incendii (faţă de 528 în anul 2012), 7256 acţiuni SMURD (faţă de 7986) fiind asistate medical un numar de 7344 persoane, 295 acţiuni pentru protecţia comunităţilor (faţă de 483), 328 incendii de vegetaţie (faţă de 1302), 261 alte situaţii de urgenţă (faţă de 393) , şi 603 acţiuni de asistenţă persoane, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda.

Zeci de apeluri false

Deşi serviciul 112 ar trebui să blocheze sesizările false pentru a nu ajunge la pompieri, poliţişti sau ambulanţă, se pare că unele au reuşit să scape. Un număr de 124 de apeluri false, primite prin 112, au pus pompierii pe drumuri degeaba. La alte aproape 500 de presupuse intervenţii, oamenii focului au fost întorşi din drum sau nu au intervenit datorită lichidării evenimentului înaintea sosirii la faţa locului. Numai pentru alarmele false s-au consumat aproximativ 360 de litri de combustibil.

11 este poziţia la nivel naţional pe care se situează ISU Hunedoara privind numărul acţiunilor de intervenţie