glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Bilanț al OJFIR Hunedoara. Plăți în valoare de aproximativ 28 de milioane de euro pentru investițiile rurale, în 2017

Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Hunedoara a efectuat anul acesta plăţi în valoare de 27,94 milioane de euro către beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Potrivit unui bilanț al instituției, cele mai multe cereri de finanțare au fost depuse pe submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.

OJFIR Hunedoara a prezentat un bilanț de activitate la mijlocul perioadei de derulare a PNDR 2014 – 2020. Astfel, doar pentru anul 2017, OJFIR a făcut plăți către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale – beneficiari ai PNDR – în valoare de 27,94 milioane de euro, din care 13,76 milioane de euro aferente beneficiarilor privați, iar 14,18 milioane pentru beneficiari publici. „Ne aflăm deja la jumătatea exercițiului financiar pentru PNDR 2020 și nu ne permitem să pierdem timp, deși plățile se pot efectua până în anul 2023. Obiectivul nostru este ca până la finalul perioadei de programare să aducem în țară întreaga sumă alocată României pentru agricultură și dezvoltare rurală, până la ultimul eurocent. Mobilizarea personalului AFIR, în urma căreia am reușit cea mai mare performanță a Agenției până în acest moment – plăți de peste 1,7 miliarde de euro, efectuate către beneficiarii PNDR într-un singur an financiar – mă îndreptățește să consider că vom atinge un procent maxim de absorbție a fondurilor europene”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Interes mărit pentru dezvoltarea fermelor mici

Cele mai multe solicitări de finanțare primite de către OJFIR au fost pentru submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” – 546 de cereri (270 anul acesta) în valoare de 8,2 milioane de euro. Potrivit reprezentanților instituției, au fost încheiate contracte pentru 281 beneficiari în valoare de 4,2 milioane de euro, iar valoarea plăților efectuate este de 3,2 milioane de euro. Totodată, în acest exercițiu financiar s-a remarcat un interes mărit și pentru submăsura 6.1 „Instalarea tinerilor fermieri”. „Numărul cererilor de finanțare prin submăsura 6.1, primite de OJFIR Hunedoara este de 411, în valoare de 16,7 milioane de euro. Valoarea celor 323 contracte semnate este de 13,1 milioane de euro, plățile efectuate către beneficiarii acestei submăsuri fiind de 9,9 milioane de euro. În anul 2017 s-au depus 176 proiecte din care 128 au fost selectate”, a declarat reprezentant al OJFIR, Artur Kovaci. Prin PNDR 2020, fermierii au solicitat finanțare și pentru investițiile în exploatații agricole (sM 4.1). Pe această ramură, fermierii depunând 28 de cereri în valoare de 11,1 milioane de euro. Până la acest moment, au fost selectate în vederea finanțării șase 6 proiecte având valoarea publică nerambursabilă de 3,4 milioane de euro.

Investiții non-agricole în mediul rural

Încă de la demararea PNDR 2020, s-a constatat un interes foarte crescut și pentru submăsurile de finanțare ce vizează sectorul investițiilor non-agricole din mediul rural. Totalul cererilor de finanțare depuse pentru sM 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole” este de 184,valoarea acestora fiind de 11,3 milioane de euro. Dintre acestea, au fost contractate un număr de 72 cereri de finanțare în valoare de 4,8 milioane de euro. La polul opus, pentru sM 6.4 „Crearea și dezvoltarea de activități neagricole” au fost depuse 63 de cereri cu o valoare totală de 11,05 milioane de euro. „În ceea ce privește infrastructura agricolă, silvică și de irigații, hunedorenii au depus opt cereri de finanțare cu o valoarea de 7,86 milioane euro. De asemenea, pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii de bază din mediul rural, în județul Hunedoara au fost depuse 46 cereri de finanțare cu o valoare de 38,6 milioane euro. Concret, în perioada 2015-2017, la nivelul județului au fost depuse 1.355 cereri de finanțare în valoare de 128,88 milioane euro”, a adăugat Artur Kovaci.