glasul-hd.ro Web analytics

43

Bebeluşii, rechemaţi la vaccinare

numărul lor e în creştere pentru că vaccinurile lipsesc din maternităţi, Ministerul Sănătăţii ia măsuri. Dozele urmează a fi aduse în câteva zile.

Tot mai multe maternităţi din ţară au ajuns să nu mai aibă doze de vaccin antihepatita B şi anti TBC, astfel că mii de nou-născuţi au fost trimişi acasă neimunizaţi. Dacă acum o lună situaţia se înregistra doar în câteva unităţi medicale, în ultima vreme, numărul acestora a crescut îngrijorător. Culmea e că nici farmaciile nu mai au aceste vaccinuri. Astfel, în Galaţi, peste 300 de nou-născuţi riscă să facă TBC sau să se îmbolnăvească de hepatită, deoarece, de peste o lună, maternităţile nu mai au aceste vaccinuri pentru ei.

“Neimunizarea cu vaccin antituberculoză expune nou-născuţii riscului de a contacta boala, mai ales dacă provin din familii unde e cineva bolnav sau din medii unde există risc mai mare de contaminare. Aşa, nou-născuţii neimunizaţi pot dezvolta o formă de tuberculoză primară. Riscul e cu atât mai mare, cu cât Galaţiul ocupă o poziţie fruntaşă în topul judeţelor ţării unde există multe cazuri de tuberculoză”, a precizat dr. Valentin Boldea, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Aduse din străinătate

În aceste condiţii, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au urgentat procedurile de achiziţie. Ei spun că întârzierile au fost cauzate de numărul mic al firmelor din străinătate care mai produc astfel de vaccinuri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MS, Oana Grigore, săptămâna aceasta vor sosi 110.000 de doze de vaccin BCG (antituberculoză), iar până la sfârşitul lunii vor fi recepţionate şi 50.000 de doze de vaccin hepatitic B. “Am solicitat direcţiilor de sănătate publică teritoriale identificarea tuturor copiilor născuţi în această perioadă şi care nu au fost imunizaţi, pentru a fi recuperaţi la vaccinare prin maternităţi şi cabinetele medicilor de familie”, ne-a declarat Oana Grigore.

Sursa: libertatea.ro