glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Bani nu, datorii cât încape la Bulzeştii de Sus. Primarul Mirel Suba nu poate asigura locuitorilor iluminatul public stradal

Primarul comunei Bulzeştii de Sus, Mirel Suba, nu se poate gândi la investiţii, atât timp cât din resursele financiare proprii nu îşi permite să plătească salariile angajaţilor primăriei. Bugetul local este grevat de datorii de miliarde de lei vechi, iar administraţia locală caută soluţii pentru a-şi achita facturile restante.

Gaura din bugetul local al comunei Bulzeştii de Sus se ridică la peste 300 de mii de lei, sumă care reprezintă datorii mai vechi. Noul primar încearcă toate modalităţi de a plăti măcar o parte din sumele restante către mai multe firme care au efectuat lucrări în comună.
„Avem peste trei miliarde de lei vechi datorii, nu am reuşit să plătim nici măcar alegerile locale. De abia am reuşit să plătesc banii pentru încălzirea de anul trecut din luna decembrie, şi de anul acesta din luna ianuarie şi februarie. Noi am făcut demersurile necesare şi către Consiliul Judeţean şi către Instituţia Prefectului, am reuşit să obţinem nişte bani pentru plata a două facturi, dar până să ajungem la zero mai este cale lungă. Ne descurcăm foarte greu pentru că noi din taxe şi impozite reuşim să supravieţuim maxim patru luni şi după rămânem în aer”, susţine primarul comunei Bulzeştii de Sus, Mirel Suba.

Drumuri reabilitate pe datorie

De când a preluat mandatul de primar, Mirel Suba a reuşit să demareze un singur proiect investiţional şi anume reabilitarea a două drumuri comunale din satele Păuleşti şi Grohot. Însă, contravaloarea lucrărilor nu a fost plătită şi nici sursele de finanţare nu au fost încă identificate.
„Ceea ce am reuşit să fac în puţinul timp de când sunt primar este să reabilitez două drumuri de pământ din satele Păuleşti şi Grohot, dar nu ştiu când o să am banii necesari ca să plătesc lucrarea. Însă trebuia să intervenim şi să reparăm drumurile pentru că altfel riscam să se surpe şi să rămână oamenii blocaţi şi fără căi de acces. Oamenii vin la mine şi se plâng şi vor să se facă multe în comună. Şi eu aş face multe, dar dacă nu am bani, nu pot să mă descurc. E greu să contractez o firmă să îmi facă lucrarea şi să îi plătesc la anul”, explică edilul-şef din Bulzeştii de Sus.

Nu sunt bani nici pentru iluminat sau deszăpezire

Iluminatul public şi deszăpezirea sunt două probleme majore pentru administraţia din Bulzeştii de Sus. În momentul de faţă primarul Mirel Suba nu poate să asigure locuitorilor nici măcar iluminatul public stradal, având în vedere că nu dispune de resursele financiare necesare pentru a plăti factura la energie electrică. Pentru acţiunile de deszăpezire edilii speră să primească sprijinul autorităţilor judeţene pentru că altfel nu o să aibă cu ce să deblocheze drumurile acoperite cu omăt.
„Suntem într-o situaţie dezastruoasă, nu avem bani nici să dăm drumul la iluminatul public în comună, pentru că nu putem permite să plătim factura la curent. Este o problemă mare acest fapt mai ales în perioada aceasta când se întunecă de cu ziuă afară şi e un disconfort pentru locuitori, dar ce putem face. Pentru acţiunile de deszăpezire am cerut sprijinul expres ale Consiliului Judeţean. Dacă aceştia nu ne vor ajuta, vom fi într-o situaţie tragică, şi nu exagerez. Oamenii din comună sunt cu preponderenţă bătrâni şi nu pot să se ajute singuri. Dacă cei de la judeţ când vor face deszăpezire pe drumul judeţean nu vor intra şi prin sate, vom fi în situaţia să avem gospodării izolate”, conchide primarul comunei Bulzeştii de Sus, Mirel Suba.