glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateÎnvățământ

Bani de la Guvern pentru absolvenții care au obținut 10 la Bac și Evaluarea Națională

Absolvenții de gimnaziu, respectiv de liceu care au obținut media generală 10 la examenul de Evaluare Națională și la Bacalaureat vor primi stimulente financiare din partea Guvernului. Potrivit reprezentanților executivului, sumele diferă în funcție de nivelul de învățământ și se acordă în semn de apreciere a performanțelor realizate.

Guvernul României a adoptat miercuri o hotărâre prin care le acordă sume de bani tuturor absolvenților care au obținut media 10 la examenul de „capacitate” și la cel de maturitate. Potrivit actului normativ, fiecare absolvent de gimnaziu care a reușit performanța de a obține media maximă la Evaluarea Națională va primi câte 1.000 de lei, iar fiecare absolvent de liceu care a reușit să aibă un Bacalaureat de nota 10 va fi recompensat cu câte 3.000 de lei. Vor beneficia de aceste stimulente 137 de absolvenți de clasa a XII-a, sesiunea iunie-iulie 2017, respectiv 497 de absolvenți de gimnaziu. Din județul Hunedoara, șapte absolvenți de clasa a VIII-a au reușit să obțină media 10 la „capacitate” și vor beneficia de câte 1.000 de lei. Două tinere vor fi recompensate de Guvern cu câte 3.000 de lei fiecare pentru media 10 la examenul de maturitate. „Susținerea tinerilor capabili de performanțe școlare înalte este un obiectiv al politicilor educaționale promovate de Guvern în acord cu Programul de Guvernare 2017-2020 unde, în Capitolul Politici în domeniul educației, sunt prevăzute măsuri pentru dezvoltarea și implementarea programelor de stimulare a performanței adresate elevilor cu potențial deosebit. Din categoria elevilor cu potențial deosebit fac parte și elevii care obțin media generală 10 la examenele naționale de finalizare a ciclurilor de învățământ gimnazial și liceal”, se arată în hotărârea Guvernului.

Absolvenții de clasa a VIII-a care au obținut media 10 la Evaluarea Națională sunt: Mihaela Andrada Fița (Școala Gimnazială Nr. 6 Petrila), Iulia Gabriela Găldean (Școala Gimnazială „Ion Gheorghe Duca” Petroșani), Andreea Diana Nicola (Școala Gimnazială „Sigismund Toduță” Simeria), Adriana Daniela Nițescu (Școala Gimnazială „Ion Gheorghe Duca” Petroșani), Rareș Bogdan Roșulescu (Școala Gimnazială „Avram Stanca” Petroșani), Radu Sabău (Colegiul Național „Decebal” Deva) și Cristian Manuel Spătăriuc (Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara). Cele două tinere care au reușit performanța de a încheia examenul de maturitate cu 10 curat sunt: Iulia Bocaniciu de la Colegiul Național „Decebal” Deva și Paula Roxana Popa de la Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie.

Tags