glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Balint: „Fondul de salarii la Primăria Deva s-a dublat. Nu cred că municipiul poate supraviețui”. Președintele PNL Deva este contrazis de primar. „Suma a crescut cu aproximativ 12 %”

Președintele PNL Deva, Tiberiu Balint, a susținut, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că în Primăria municipiului reședință de județ fondul de salarii s-a dublat, ajungând astfel, în urma majorărilor salariale, la aproximativ 32 de miliarde de lei vechi pe lună. Potrivit lui Balint, singurul loc din care administrația locală poate lua bani pentru a susține salariile „umflate” ar fi de la investiții, lucru care ar „omorî” municipiul, care se află, oricum, în „comă”, din punct de vedere investițional. Datele oficiale primite de la Primăria Deva îl contrazic, însă, pe președintele PNL Deva.

Nu se construiește nimic, nu se accesează fonduri europene, totul este într-o stare de letargie, dar angajații Primăriei Deva iau salarii mărite, fără să fie supuși unor evaluări obiective a activității pe care o desfășoară. Problema a fost ridicată, ieri, de Tiberiu Balint, președintele PNL Deva, care susține că demersurile conducerii administrației locale de a mări atât de mult salariile angajaților înseamnă colaps pentru primărie. „Acum câteva luni, când a fost supusă atenției consilierilor locali majorarea de salarii, actualul primar interimar a declarat că fondul de salarii va crește cu circa 25 la sută. Ne-am obișnuit ca lucrurile la Primărie să nu aibă nicio bază reală, însă, din păcate, acestea au luat o turnură foarte gravă pentru ceea ce înseamnă bugetul municipiului Deva și, implicit, pentru cetățeni. (…) La momentul respectiv, fondul de salarii era de 16 miliarde de lei vechi, pe lună. Astăzi, fondul de salarii este de 32 de miliarde de lei vechi, pe lună. Închipuiți-vă că, peste 10 milioane de euro, anual, în loc să meargă la investiții, merg în salariile primăriei. Sau, peste 5 milioane de euro, pentru că fondul de salarii s-a dublat, trebuie luați de undeva, iar singurul loc de unde se poate lua este bugetul de investiții”, susține Balint.

În condițiile acestea, „Deva nu se poate dezvolta”

Potrivit lui Tiberiu Balint, în condițiile acestea, municipiul nu va supraviețui, aflându-se astăzi în pericol foarte mare. „Întrebarea mea este dacă un oraș ca și Deva își permite 10 milioane de euro pe an pentru salariile angajaților din Primărie. Unde a fost profesionalismul și care a fost baza pe care a aplicat-o la calcul aparatul primăriei, girat de actualul primar, când a spus că vor majora cu circa 25 la sută fondul de salarii, iar acest fond de salarii efectiv s-a dublat. De unde vor lua banii pentru majorarea acestor salarii? La acea vreme, domnul Moș spunea că nu se vor da toate majorările de salarii, ci că, în fiecare lună, va face personal o evaluare a personalului primăriei, iar salariile vor fi acordate în funcție de performanțele fiecăruia. S-a făcut această evaluare? Care au fost rezultatele ei? Cum s-a ajuns la creșterea cu 100% a fondului de salarii? Ori majorarea nu a fost de 25%, ori s-au făcut angajari în Primărie, care au dus la dublarea fondului de salarii. Nu cred că Deva poate supraviețui, ca să nu mai vorbim de dezvoltare”, mai spune Tiberiu Balint, președintele PNL Deva. „Glasul Hunedoarei” a încercat ieri să obțină un punct de vedere de la primarul Ovidiu Moș. „Majorarea, în procente, a fost de 12%. Vreau să mai menționez faptul că în cazul cheltuielilor salariale sunt cuprinse și salariile asistenților personali și indemnizațiile persoanelor cu handicap. Sumele acestea sunt alocate de la bugetul statului. Sunt răutăți, nici nu are sens să discutăm. Neinformare”, a declarat Ovidiu Moș. Biroul de Presă al Primăriei Deva ne-a pus la dispoziție informații oficiale despre valoarea fondului de salarii, înainte și după majorări. Salariile au fost majorate, dar nu dublate. „Ca urmare a solicitării transmise prin email, în data de 4 septembrie 2017, vă comunicăm următoarele: fondul de salarii – iunie 2017: 2.784.497 de lei; fondul de salarii – iulie 2017: 3.133.360 de lei”, se arată în răspunsul primit de la Primăria Deva.

Loading...