glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Avalanșa morții. Cine sunt copiii, care au pierit sub nămeți.

O avalanșă a avut loc în urmă cu puțin timp, în Retezat. Primele informații primite de la autorități indică faptul că, din nefericire, doi copii, de aproximativ 13-14 ani, și-au pierdut viața in urma tragediei.

Update: Cei doi copii care au fost surprinși de avalanșă sunt două speranțe ale alpinismului românesc. Conform observator.tv popescuuna dintre victime este copilul minune al alpinismului românesc, Dor Geta Popescu (foto). Ea participa, alături de tatăl ei, Ovidiu Popescu, la o ascensiune din circuitul 7 Munţi din Grădina Carpaţilor. Pe 4 decembrie 2016, Dor Geta Popescu devenea cea mai tânără alpinistă din lume care escaladează vârful Giluwe (4.367 m), din Papua-Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania. Pentru ea  era al șaselea din cei șapte vulcani cei mai înalți de pe fiecare continent ai Circuitului 7 Volcanoes. Tot în 2016, Dor Geta Popescu recorduri mondiale de vârstă pe Aconcagua, cel mai înalt munte din afara Asiei, Pico de Orizaba, cel mai înalt vulcan din America de Nord, Denali/McKinley, gigantul Americii de Nord. Geta era în ascensiune pe vârful Peleaga într-un antrenament special. Ea urma să escaladeze între 21 iunie şi 28 iulie vârful Lenin, 7134 metri, în încercarea de a doborî acolo recordul de vârstă. Cel de-al doilea copil omorât de avalanşă era şi el o mare speranţă a alpinismului românesc. Erik Gulacsi avea 13 ani şi era deţinătorul recordului de vîrstă pe vârful Elbrus, 5642 de metri, stabilit anul trecut în august. Cei doi copii au murit fiind proiectaţi de avalanşă în stânci. Corpurile lor au rămas la locul tragediei, ceilalţi cinci membri ai grupului coborând la refugiul Genţiana. Trei dintre ei sunt răniţi, inclusiv Ovidiu Popescu, tatăl Getei. 

 

La ora 16.30 autorităţile nu aveau o confirmare a deceselor dintr-un motiv simplu: echipele de salvare nu ajunseseră încă în zona incidentului: undeva între Şaua Bucurei şi Vârful Peleaga.

„La ora 14.25 a fost semnalat la 112 cazul. E vorba de o avalanşă care, din ce-am înţeles, e posibil să fi angrenat şi bucăţi de rocă. Sunt echipe de salvare, echipaje ISU, Jandarmerie Montană şi Salvamont care se deplasează spre acea zonă din două direcţii: dinspre Poaiana Pelegii şi dinspre Cabana Pietrele. Regret nespus această situaţie mai ales în condiţiile în care, în ultimele săptămâni, Serviciul Judeţean Salvamont Hunedoara a avertizat turiştii să nu se aventureze în masiv. Chiar la începutul acestei săptămâni a fost publicat un avertisment care spunea clar că persoanele care vor să vină în Retezat ar face bine să stea mai mult pe lângă cabane. Am mai avut o situaţie de genul acesta în urmă cu vreo trei săptămâni, dar acei bărbaţi în toată firea erau alpinişti profesionişti şi nu au fost surprinşi de vreo avalanşă, ci doar de vreme rea”, ne-a declarat prefectul de Hunedoara, Fabius Kiszely, astăzi la ora 16.20. Acesta a adăugat că intervenţia cu un elicopter nu este posibilă din cauza condiţiilor meteo din masivul muntos.

Cei doi copii  făceau parte dintr-un grup de cinci persoane care dorea să ajungă pe Vârful Peleaga, cel mai înalt din Masivul Retezat. Se pare că membrii grupului au comis o greşeală imensă în momentul în care au decis să urce, pe un traseu practicabil doar vara, spre Peleaga. În ultimele zile, în Retezat au avut loc ninsor masive, iar stratul nou de zăpadă nu are stabilitate pe stratul vechi, îngheţat, motiv pentru care, în asemenea condiţii, au loc avalanşe.

Tags