glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Autostrada îi lasă fără case. Astăzi, cele trei familii din Șoimuș, care au casele pe traseul autostrăzii, vor fi executate silit

Rămân pe drumuri, după ce o viață întreagă au agonisit! Este drama a 15 oameni, din satul Șoimuș, membri a trei familii, care au avut ghinionul de a-și construi casele pe traseul autostrăzii Deva-Lugoj. Astăzi, executorii îi vor evacua din locuințele lor, urmând ca buldozerele să intre și să facă loc drumului de mare viteză.

Cu ochii în lacrimi, oamenii spun că nu mai pot. Au fost obligați de statul român să părăsească tot ce au strâns o viață, cu trudă și mare efort. De cum intri în curtea lui Gheorghe Profeanu, omul începe să plângă. Bărbat în toată firea, nu își poate stăpâni lacrimile, dar și le șterge rapid, sperând că nu îl vede nimeni. Totuși, ochii roșii și privirea pierdută îl dau de gol. E la capătul puterilor, oftează în continuu, iar din cinci în cinci minute spune doar „asta e”. A avut o casă frumoasă, cu etaj, o pescărie și o livadă de care e mândru, cu pomi fructiferi și viță-de-vie. Acum nu mai e nimic al lui, e al statului român. „Mi-au dat 3,3 miliarde de lei, pe tot ce am aici. Nu avem ce face, suntem obligați să plecăm. Nu am acceptat suma pe care Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale ne-au oferit-o și, drept urmare, i-am dat în judecată, dar procesul încă nu s-a terminat. În 2010, atunci când a fost prima dată vorba despre exproprierea celor trei case, din Șoimuș, a venit un englez și ne-a întrebat ce vrem, bani sau case. Evident că i-am spus că vreau casă și așa a rămas. Numai că în 2012, atunci când a venit Ponta la guvernare, s-a schimbat constructorul, a venit Umbrărescu și a schimbat totul. Nu ne mai face casele, ci trebuie să ne mulțumim cu banii. Casa mea nu valorează doar 3 miliarde… Dar nu mai e casa mea acum…”, spune, ștergându-și ochii, Gheorghe Profeanu.

S-au apucat de dărâmat singuri casele

În cursul acestei săptămâni, toate cele trei familii au primit acasă o înștiințare, prin care li se aducea la cunoștință că, astăzi, vor fi executați silit. „Vă punem în vedere că în ziua de 13.08.2015, ora 9, să fiți prezenți la locul executării, din localitatea Șoimuș, nr. 357, 356 și 358, județ Hunedoara, în vederea executării silite ce urmează a se efectua în baza titlului executoriu constând în Decizia de expropriere nr. 158/2012 – învestită cu formulă executorie la cererea creditorului Statul Român reprezentat prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și CNADNR prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara. În cazul în care nu veți fi prezent la locul, data și ora stabilită, vom solicita sancționarea dumneavoastră conform Noului Cod de Procedură Civilă”, se arată în înștiințarea primită de la executorul judecătoresc. Oamenii spun că se vor prezenta, pentru a nu fi sancționați și astfel să trebuiască să achite și amenda, pe lângă faptul că rămân pe drumuri. „Asta ne mai trebuie, o amendă în plus… Nu știu ce vom face, sincer. Fără casă, fără bani, fără nimic! Ne-am apucat să demolăm ce se poate. Am dat jos țiglele de pe casă, recuperăm din burlane, geamurile termopan, tot ce se poate lua… Multe, însă, vor rămâne aici, să le dărâme cu buldozerele”, mai spune Gheorghe Profeanu.

Primarul comunei îi sprijină cu ce poate

Deși nu are nicio putere legală să intervină în problema juridică pe care o au cei 15 oameni, rămași pe drumuri, primarul comunei Șoimuș, Mihai Irimie, spune că îi va sprijini cu ce poate. „E foarte greu și îi înțeleg că sunt disperați. Niciunul dintre ei nu are o locuință, toți vor sta pe la rude sau în chirie. Am vorbit cu dânșii și le-am spus că, dacă au nevoie, le pun la dispoziție Căminul Cultural din Șoimuș sau, dacă vor, un apartament din Fornădie. Ce am putut să fac a fost să vorbesc cu constructorul să îi lase pe oameni să își mai ia din lucrurile din curte, geamuri, uși, țigle, lemne… Altceva nu am putut să fac. E nedrept! Trebuia să îi lase în case, până când procesul se termina”, a declarat primarul comunei Șoimuș, Mihai Irimie.

Back to top button