glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Autobergamo începe în play-off lupta pentru un nou titlu

Sezonul 2017 – 2018 din Liga întâi de futsal a adus un nou sistem competiţional, însă obiectivul lui Autobergamo Deva a rămas acelaşi: câştigarea unui nou titlu de campioană a României. Înainte de a vorbi despre traseul devenilor spre un nou titlu, trebuie să prezentăm noul sistem din play-off şi play-out, diferit faţă de toate cele din ediţiile precedente de campionat.

Sezonul regulat s-a jucat tur – retur între cele zece echipe din campionat, iar la finele celor 18 etape primele şase echipe s-au calificat în play-off, iar ultimele patru vor evolua în play-out. S-a renunţat la sistemul eliminatoriu cu opt echipe în play-off din ediţia 2016 – 2017, în locul acestuia cele şase echipe participante sunt împărţite în două serii semifinale. Câştigătoarele acestora vor juca finala mare a campionatului, iar formaţiile clasate pe locurile secunde în grupe îşi vor disputa medalia de bronz.

Timişoara şi Iaşi, adversarele din grupa semifinală

Din Seria 1 fac parte echipele clasate la finalul sezonului regulat pe locurile 1 (care va pleca în play-off cu 3 puncte), 3 (cu un punct) şi 6 (0 puncte), iar din Seria 2 cele de pe locurile 2 (cu 3 puncte), 4 (cu un punct) şi 5 (0 puncte). Finalele se vor juca după acelaşi sistem ca şi în sezonul trecut, finala mare „cel mai bun din cinci jocuri”, iar finala mică tur şi retur.

După un sezon regulat plin de peripeţii, în care un cuvânt hotărâtor l-au avut şi deciziile Comisiilor Federaţiei (după modelul fratelui mai mare, fotbalul), iar desemnarea ultimei calificate în play-off s-a făcut „la fotografie”, în urma meciurilor directe, clasamentul Ligii întâi a arătat astfel: 1. Autobergamo Deva 48 de puncte, 2. United Galaţi 46 de puncte, 3. Informatica Timişoara 39 de puncte, 4. FK Odorheiu Secuiesc 35 de puncte (până aici ordinea este identică cu cea finală din sezonul precedent), 5. Dunărea Călăraşi 27 de puncte şi 6. Politehnica Iaşi 24 de puncte (la fel ca şi locul 7, Imperial Wet Miercurea Ciuc, dar cu avantajul meciurilor directe, încheiate 4 – 4 şi 7 – 4 pentru ieşeni).

Aşadar, după ce a câştigat sezonul regulat fără înfrângere – cu 15 victorii şi doar trei egaluri – Autobergamo va înfrunta în prima serie semifinală pe Informatica Timişoara şi Politehnica Iaşi.

La ce să ne aşteptăm în seria semifinală

Devenii pleacă în play-off cu avantajul de 3 puncte dat de clasarea superioară, în timp ce Informatica are un punct, iar Politehnica zero puncte. Să mai amintim şi rezultatele confruntărilor dintre cele trei formaţii în sezonul regulat: Autobergamo – Informatica 2 – 2 la Timişoara şi 6 – 3 la Deva, Autobergamo – Politehnica 12 – 1 la Deva şi 3 – 0 la Iaşi, Informatica – Politehnica 4 – 0 la Iaşi şi 6 – 0 la Timişoara. La prima vedere lupta pentru primul loc şi implicit calificarea în finală se va da doar între Deva şi Timişoara, ieşenii având rol doar de “furnizori de puncte”, însă nu trebuie făcută în nici un caz greşeala de a subestima o grupare care a ieşit neînvinsă din disputele cu Dunărea Călăraşi şi Imperial Wet Miercurea Ciuc.

De altfel programul competiţional a stabilit că primul joc din play-off pentru deţinătoarea titlului va fi unul dintre cele două cu Politehnica, care se va disputa duminică la Iaşi. Pentru deveni urmează o pauză de zece zile, interval în care vor juca adversarele din grupă între ele, după care vin cele două partide de acasă, în care Autobergamo întâlneşte la patru zile distanţă, în ordine, pe Informatica şi Politehnica (returul). Grupa se va încheia pe 6 mai cu derbyul de la Timişoara dintre Informatica şi Autobergamo.

Posibilii adversari din finală

În cea de-a doua serie semifinală cele trei echipe iau startul cu următorul punctaj: United Galaţi 3 puncte, Futsal Klub Odorheiu Secuiesc un punct şi Dunărea Călăraşi zero puncte. Iată şi rezultatele partidelor directe din sezonul regulat: United – Futsal Klub 2 – 3 la Galaţi şi 5 – 1 la Odorheiu, United – Dunărea 5 – 2 la Galaţi şi tot 5 – 2 la Galaţi, Futsal Klub – Dunărea 9 – 3 la Odorheiu şi 4 – 9 la Călăraşi.

Aşadar, este foarte posibilă o reeditare a finalei din sezonul trecut dintre Deva şi Galaţi, dar nici o confruntare cu Odorheiu nu este exclusă, cel mai puţin probabilă fiind o întâlnire cu Dunărea Călăraşi. Oricare dintre acestea, desigur, în cazul dorit în care Autobergamo îşi va câştiga seria semifinală.

În play-out se joacă doar în sistem eliminatoriu, locul 7 cu locul 10 şi locul 8 cu locul 9. Învinsele din aceste partide vor juca între ele după sistemul “două din trei” pentru a desemna echipa care va merge la baraj cu locul 2 din Liga a doua şi pe cea care va retrograda direct. Aici însă pe lângă adversarii de pe teren trei din cele patru grupări, cele din Reşiţa, Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe au de luptat cu unul încă şi mai puternic, anume situaţia financiară.

Play-off

Seria 1

15 aprilie: Politehnica Iaşi – Autobergamo Deva

22 aprilie: Informatica Timişoara – Politehnica Iaşi

25 aprilie: Autobergamo Deva – Informatica Timişoara

29 aprilie: Autobergamo Deva – Politehnica Iaşi

2 mai: Politehnica Iaşi – Informatica Timişoara

6 mai: Informatica Timişoara – Autobergamo Deva

Seria 2

14 aprilie: Dunărea Călăraşi – United Galaţi

22 aprilie: FK Odorheiu Secuiesc – Dunărea Călăraşi

25 aprilie: United Galaţi – FK Odorheiu Secuiesc

29 aprilie: United Galaţi – Dunărea Călăraşi

2 mai: Dunărea Călăraşi – FK Odorheiu Secuiesc

6 mai: FK Odorheiu Secuiesc – United Galaţi

Play-out

etapa 1

12 aprilie: Spicom Sf. Gheorghe – Muncitorul Reşiţa

14 aprilie: City’us Tg. Mureş – Imperial Wet Miercurea Ciuc